Zachumlejte se do peřin a pusťte si Aristokratky

Rodina Kostků se po letech ve Spojených státech vrací na rodové sídlo, které získala v restituci. Škudlivý otec, matka pod vlivem četby o princezně Dianě a devatenáctiletá Marie, která by podle tradice měla cca za rok umřít, se střetávají s tvrdou českou realitou. Ta je ve vlasti vítá tak trochu zchátralým zámkem s líným kastelánem Josefem, hypochondrickým a deprimovaným zahradníkem, co vypadá jak Spock, a hospodyní, která všechno vaří na sádle (navíc posilněná ořechovkou). Šlechtické sny o blahobytu se rázem rozpadají a všichni se pod taktovkou despotické organizátorky Milady chopí plánu na totální zámek, který bude pro návštěvníky minimálně tisíckrát atraktivnější než Schwarzenbergův Orlík a dopomůže jim ke kýženému jmění.

Mix, který dokresluje zchudlý šlechtický rod, hamižné služebnictvo, nezvládnutelná zvěř, neexistující strašidla, zpěvačka Helenka Vondráčková, kníže Schwarzenberg, návštěvnice Deniska s modrou rtěnkou, Himmlerovo apartmá a situace se záchody, má jediný úkol: pobavit své čtenáře/posluchače. Já jsem se sice po zemi smíchy pořád neválela (i když hraběcí psi Olin a Laďa mě ze židle skoro shodili), ale rozhodně dávám dílu jako celku palec nahoru. Čas strávený poslechem byl nesmírně příjemný a jednoznačně se mu podařilo vyvolat ve mně touhu po dalším dílu. (Edit: nevydržela jsem čekat na audioknihu, takže jsem přečetla druhý díl na papíře a nemůžu se dočkat, až ho Veronika namluví, dám si ho pak znovu). Ideální během sychravých dnů!

V podání Veroniky Kubařové si poslech audioknihy Poslední aristokratka opravdu užijete. Veronika má příjemný, mladistvý hlas, dokonale vyslovuje a pro roli stále ještě živé Marie se hodí bez výhrad. Do přednesu umí dostat Mariin nadhled i vtip, dokonale imituje americkou matku i kastelána Josefa. Opravdu si neumím představit, že by se tohoto humoristického knižního klenotu zhostil někdo lépe. Zkrátka se to poslouhalo parádně! Plus si zaslouží i hudba, která se postupně zajímavě mění a doplňuje. Prý má navozovat správnou ironicky zámeckou atmosféru. Nevím, co si pod tím autoři představují a jestli to mohu potvrdit, ale bylo to pěkné a hudba nerušila.

Poslední aristokratku si určitě kupte. Myslím, že obstojí i jako ideální dárek pro rodiče či prarodiče.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Soutež (ukončena)

Vyhrajte jednu ze tří audioknih Poslední aristokratka na CD. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku a výhra může být vaše. Soutěžíme až do 21. 12. 2014. Úplná pravidla soutěže

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *