4f2f5bda

Svačiny si připravujeme sami

Každý z nás si přeje šťastný a spokojený život. Chceme být bohatí, mít dobrou práci, skvělé přátele i bezproblémové vztahy. A i když mnohé z toho dostaneme, stejně si neustále na něco stěžujeme. A život pak není ani šťastný a spokojený, ani bohatý na zážitky, a už vůbec ne materiálně. Jak ale mozek donutit k pozitivním myšlenkám, místo nepříjemných a negativních? Autor knih Svět bez stížností a Vztahy bez stížností přichází s jednoduchým návodem. Nestěžujme si!

S Willem Bowenem se můžete připojit k celosvětové výzvě #nestezujsi a poznat, jak krásný život si užijete, když konečně přestanete malicherně remcat. Malé knížky čtenáře naučí, jak si přestat stěžovat na své blízké, uniknout pocitu prázdnoty i zklamání a vybudovat si silnou pozitivní mysl, díky níž uvidíte svět kolem sebe růžověji a začnete se cítit mnohem lépe.

Svou mysl berte jako výrobce a ústa jako zákazníka. Výrobce dodává zákazníkovi vždy to, po čem je poptávka. Pokud jste zvyklí si pořád stěžovat, mozek samozřejmě s radostí vysílá k ústům stovky negativních myšlenek. Je to neuvěřitelné, ale velmi snadnou (i když poměrně dlouhou) cestou se dá poptávka změnit a donutit mozek, aby začal „vyrábět“ myšlenky pozitivní.

Co musíte udělat, aby rady, které Will Bowen předkládá, fungovaly? Je to snadné, ale bude vás to stát trochu sil a soustředění. Ale ani Řím nepostavili za den, takže nejdůležitější je nevzdávat se. Ke knihám Svět bez stížností a Vztahy bez stížností je přibalen speciální fialový náramek, který poslouží jako barometr stěžování. Pokaždé, když vyslovíte sebemenší stížnost (pozor, i sarkasmus je stížnost), přehodíte si náramek na druhou ruku. Takto postupujete, dokud nepřijde den, kdy si na nic nepostěžujete, nikoho nepomluvíte, nijak slovně neublížíte. V tu chvíli jste prožili den jedna. Výzvu je třeba držet 21 dní jdoucích po sobě. Bowen říká, že 21 dní je přesně ta doba, za niž si mozek zvykne, že pozitivní myšlenky jsou v pořádku a smí je produkovat.

Autorka článku je zatím stále na dni jedna, výzva vůbec není tak jednoduchá, jak knihy tvrdí. Hodlá však vytrvat, protože vyhlídka na život a vztahy, oproštěné od nesmyslného a jedovatého stěžování, je krásná a velmi lákavá. A drží palce ostatním, co se také přidají k výzvě, jež obletěla svět a uhranula už více než 10 milionům lidí ve 106 zemích světa.

Jestliže si každý den připravíte do práce jako svačinu chleba se sekanou, nemůžete si pak stěžovat, že sekanou nesnášíte a musíte ji pořád jíst. Mějte na paměti, že nejen svačiny si připravujeme sami. Jen my sami můžeme změnit myšlení a prožít život takový, jaký jsme chtěli. Po přečtení obou knížek věřím, že to vážně jde.

Svět bez stížností a Vztahy bez stížností, vydané nakladatelstvím Synergie, potěší a inspirují všechny, kteří nechtějí stagnovat a stát na jednom místě. Popostrčí je totiž k činům a možnosti najít pro sebe lepší svět.

Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *