Science fiction, která se může stát brzy skutečností

Eric Söderquist je švédský vědec, který pracuje na dokončení Mind surfu, zařízení, díky kterému je možno internet ovládat pouhou myšlenkou. Samír Mustafá je naopak libanonský expert na počítačové viry, který vytvořil doposud ten nejsofistikovanější a pojmenoval ho po své tragický zesnulé dceři – Mona. Monu použijí hizballáhští teroristé ke kyber útoku na izraelskou banku TBI, aby ji zničili a ochromili tím nejen izraelskou ekonomiku, ale prakticky celý svět.

Ve Švédské pobočce TBI shodou okolností pracuje Ericova žena Hanna. Po dokončení Mind surfu je Hanna první osoba, která systém zkouší. Za několik dní od prvního testování však dostane velmi silné migrény, ztratí paměť a nakonec upadne do kómatu. Jak tedy spolu souvisí nemoc Erikovy ženy s útokem Hizballáhu? Na tuto a mnohem více dalších otázek se snaží Eric odpovědět na vlastní pěst a bez pomoci kohokoliv dalšího.

Jak je znát z popisu děje, debutová kniha Dana T. Sehlberga Mona má několik na první pohled nesouvisejících dějových linek, které se postupem času propojí. Žánrově se kniha pohybuje na pomezí thrilleru s detektivními prvky a science fiction. Největší předností příběhu je výborně vykreslená tísnivá atmosféra, která vás při čtení nechá úplně strnout. S napětím budete očekávat, co přijde dál. Román Mona je velmi chytrý, inteligentní a do detailů propracovaný příběh. Navíc se z velké části opírá o skutečné vědecké poznatky z oblasti výzkumu mozku a IT. Úctyhodná je autorova šíře fantazie při popisování fungování Mind surfu. Pro dokreslení a autenticitu příběhu používá autor v knize také citace z Koránu.

Knihu si raději přečtou muži a ženy, kteří se zajímají o vědu, lékařství, ale také o mezinárodní politiku a otázky terorismu. V knize najdete i útržky z teorie mediálních studií apod. To vše vychází ze zájmů samotného autora Dana T. Sehlberga, který je původním zaměstnáním novinář a podnikatel v oblasti informačních technologií.

Na rok 2015 plánuje Dan T. Sehlberg vydání pokračování s názvem Sinón.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Zuzana Šumlanská

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *