Proč jóga? Proč ne? Všichni toužíme po štěstí

Novinky v tomto případě ani nejsou třeba. Jóga si je nežádá. Je stejná už staletí. Mění se pohled na ni a hlavně ti, co ji pravidelně praktikují. Láká-li vás změna či pátrání po vlastním Já, zkuste knihou zalistovat. Když už nezažijete proces transformace, přinejmenším si díky ní zlepšíte své mentální a fyzické zdraví nebo o něm začnete minimálně přemýšlet. A to už je velký krok ke štěstí.

Učiteli, rádci a doslova průvodci jógou Vám budou Elisabeth Haichová a Selvarajan Yesudian, kteří se řadí mezi vážené lektory a zároveň zakladatele nejstarší evropské školy jógy. Do své společné knihy vložili své letité zkušenosti, poznatky i vlastní životní příběhy.

Hned na začátku knihy se dozvídáme, že Selvarajan Yesudian prožil své dětství v bídném zdravotním stavu. A to navzdory tomu, že byl synem renomovaného lékaře. Osud mu naděloval jednu vážnou nemoc za druhou a upíral každodenní radosti malého chlapce. Klasická medicína byla krátká. Právě setkání s jógou navrátilo Selvarajanovi zdraví a dalo směr jeho životní cestě.

Kniha Sport a jóga (ve světě vydávaná pod výstižnějším názvem Yoga and Health, tedy Jóga a zdraví) se ve velké míře věnuje právě blahodárným účinkům hathajógy na naše zdraví. Představuje hathajógou jako takovou a detailně popisuje důležitou roli a podstatu jejích jednotlivých částí: ásany (pozic těla), pránájáma (ovládání dechu) a meditace (zklidnění mysli). Coby čtenáři máte možnost seznámit se nejen s teorií, ale i praxí. Snadno se může stát, že vás kniha přiměje vstát z postele a některou z rad si bezprostředně vyzkoušet. Chvílemi připomíná příručku pro samouky a ve svém závěru dokonce nabízí několikatýdenní praktické cvičení s mottem „Tělo se stane přizpůsobivým a poslušným nástrojem ducha, jedině když je zdravé“, které připomíná nám velmi dobře známé: „Ve zdravém těle zdravý duch!“.

A právě propojení zdravého těla s dosažením vyšších duchovních a duševních cílů je dalším klíčovým tématem knihy. Připomíná, že věda hathajógy je sice cestou ke zdraví (neb slouží k vývoji těla), ale spočívá na duchovních a duševních silách. Má schopnost vyvolat v  člověku jeho vlastní hodnoty a přivést je k rozkvětu. Zbavuje ho duševního zatížení (následků špatné výchovy, nedostatku důvěry, strachu apod.) a pomáhá mu NAJÍT SEBE SAMA, tedy objevit cestu ke štěstí.

Konec dobrý, všechno dobré. V knize o józe jiný závěr nečekejte. Autoři knihy sice již opustili svá těla, avšak oba ve velmi vysokém věku. Elisabeth Haichová v devadesáti sedmi a Selvarajan Yesudian v osmdesáti dvou letech. Náhoda nebo „živý“ důkaz toho, o čem jejich společná kniha pojednává? Odpoví vám Sport a jóga

Hodnocení: 75 %

Autorka: Hana Koutná

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *