Přežije Velká Británie bez Evropy?

Průzkumy veřejného mínění stále těsně hovoří PRO setrvání v EU. K rozhodnutí o odtržení Velké Británie schází však jen několik málo procentních bodů. Schyluje se k tvrdé bitvě. Jaké téma lobbisté a marketéři zvolí, aby rozhodlo o osudu této ostrovní země, ale i celé Evropy?

V Londýně, na chodníku pod terasou hojně navštěvovaného podniku Zlatý kohoutek, je nalezeno tělo mladého muže ve zkroucené nepřirozené pozici. Senzaci nevzbudí. Sebevrazi, posilnění alkoholem skok z osmého patra oblíbené restaurace volí docela často. Nikdo ale zatím neví, že jde o investigativního novináře listu National Courier, Luciena McBrydea. Do referenda zbývají tři dny.

Andrew Marr, autor knihy Hlava státu, své dílo charakterizuje jako „politickou komedii“. Je to však absurdní surrealistická „reportáž“ o dnešní evropské politické realitě. Samozřejmě že neschází autorovo ujištění, že postavy i děje jsou smyšlené atd. Jména smyšlená jsou, nikoli ale to, co jejich nositelé dělají. Jak se chovají, jaká je jejich morálka. Pracují pro voliče, nebo pro svá bankovní konta?

Jak kniha postupně nabírá tempo, rozehrává celou řadu překvapivých dějových linek. A především kvůli tomu, jak novinářsky představuje jednotlivé postavy a líčí jejich motivace, lze ji charakterizovat jako syrovou. Syrovou v přímočarém tempu bez zbytečným epických kudrlin a odboček. Tak to umí kvalitní žurnalisté, když mají silné téma a chtějí na malém prostoru svým čtenářům sdělit co nejvíce. Ano, jistě jde o nadsázku, satiru… Skvěle cynické, ale naprosto uvěřitelné je vykreslení odborníka na politický marketing, Aloise Haydna. Esence příkladného bezpáteřního hajzlíka. V podání Andrewa Marra jde o postavu, které snad na závěr musíte i zatleskat, přestože jeho morální i lidské odsouzení dosáhne maxima. On je však silnější, bohatší, mocnější…

Hlavu státu si nechte na deštivé letní víkendy. K vodě si ji neberte, nemuseli byste se ani namočit.

Hodnocení: 90 %

Autor: Roman Bajčan

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *