Otevřené manželství není pro každého

Mia je typická, úspěšná, americká novinářka, zocelená léty práce válečné dopisovatelky. Když však náhodou na svatbě své vzdálené příbuzné pozná Kita, rozhodne se opustit známé prostředí a usadí se s ním v Anglii. Po letech se z ní konečně stává oficiálně Britka, nic to ale nemění na faktu, že kromě jediné kamarádky, která zůstala v Americe, nemá nikoho, s kým by trávila čas. Seznámení s Kitovou šéfkou Charlie je jako dar z nebes. Okamžitě si padnou do noty a společně s manželi a dcerami tráví víkendy. Pro Charlie je to po dlouhé době šance, jak do vlastního manželství vrátit něco, co už tam léta chybí.

Během jednoho večerního posezení, kdy alkohol teče proudem, se jejich zábava trochu zvrtne. Sexuální napětí se mezi všemi dá téměř krájet a nikoho z nich nepřekvapí, že nakonec dojde k sexu.  Pro Miu i Kita je to úplně nová zkušenost, ale ani jeden se tomuto experimentu nebrání, a tak se jejich setkávání postupně častěji odehrává v posteli. Pro všechny je to jen zábava, a to až do chvíle, kdy se mezi Miou a Charlieným manželem nestane něco, co úplně naruší dynamiku celého čtyřúhelníku. Během té doby vyplouvají na povrch problémy, které oba páry řeší za zavřenými dveřmi a které nakonec přerostou v hradbu, která je může navždy rozdělit. Přátelský i manželský vztah nevyjímaje.

Autorka Tess Stimson je proslulá tím, že se nebojí zabrousit do trochu kontroverzních vod a zaměřuje se na témata, která jsou ve společnosti tiše akceptována, nebo se o nich vůbec nemluví a předstírá se, že neexistují. V Otevřeném manželství se na povrch dostává sdílení partnerů, nastavování hranic a mantinelů a jejich postupné překračování. Co pro jednoho může být jen čistá zábava, je pro druhého oběť ve prospěch záchrany vztahu. Na první pohled vzájemná důvěra může být narušena chtíčem, který zatemní jasné uvažování. Autorka se nebojí mluvit ani o znásilnění, které, ač si to mnozí nepřipouštějí, může být součástí každodenní partnerské rutiny. Kdy je to jen drsnější sex a kdy už to překračuje mez akceptovatelnosti? I takovou otázku si hlavní postavy kladou.

Mia, Charlie, Kit i Rob jsou lidé, kteří prožívají vlastní dramata, jejich chování a pohled na svět byl utvořen dávno předtím, než si mohli uvědomit, že je výchova jejich rodičů může poznamenat. Zastoupeny jsou snad veškeré lidské vlastnosti. Tess Stimson namíchala koktejl charakterů, který každé postavě dává vlastní ráz. Chvíli s nimi můžete soucítit, obdivovat je i nenávidět a odsuzovat. Jaký dopad může mít na dva odlišné manželské páry nevěra, sdílení partnerů, hádky, nenávist, touha, láska i chtíč? Po dočtení téhle knihy si možná na tuhle otázku budete umět odpovědět… a možná taky ne. Život ani vztahy nejsou černobílé a ne všechno končí šťastně. Někdy ani kompromis není řešením a lepší je situaci jednou pro vždy utnout. Ať už jste v manželství rok nebo dvacet. Kdyby se otevřený vztah týkal vašich přátel, jak byste se na to tvářili?

Hodnocení: 93 %

Autorka: Kristýna Pekárková

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *