Osudový portrét lásky

V roce 1916 je svět zmítán útrapami 1. světové války. Muži nasazují své životy na frontě, jejich ženy nesou na bedrech tíhu “běžného” válečného života. Jednou z nich je i Sophie Lefevrová. Spolu se sestrou vede rodinný hotel v malém francouzském městečku. Jedinou památkou, kterou má na svého muže, malíře, jenž bojuje ve válce, je její portrét, který pro ni namaloval. Obraz je na svou dobu velmi nekonvenční a upoutává pozornost. Sophie jej střeží jako oko v hlavě a netuší, že i za sto let bude portrét předmětem vášní a sporů…

Válka je neúprosná. Malé městečko, kde Sophie se sestrou a mladším bratrem žije, je okupováno německými vojáky. Jejich velitel si zamiluje Sophiin hotýlek a se svými muži tam chodí denně večeřet. Když uvidí Sophiin portrét, je z něj celý pryč. Obraz v něm probouzí vzpomínky na dobu před válkou, kdy mohl být sám sebou. Okouzlen je také šarmantní hoteliérkou. Mladá žena, která touží vidět svého manžela, vycítí příležitost, pro kterou je rozhodnutá obětovat vše. I milovaný obraz.

Uplynulo téměř sto let a portrét s názvem Dívka, již jsi tu zanechal je vlastnictvím Liv Halstonové. Po smrti milovaného muže je obraz připomínkou jejich velké lásky a Liv by ho nikomu neprodala, ani kdyby neměla mít na chleba, což jí reálně hrozí. Jenže se ukáže, že obraz, který její manžel koupil doslova za pár drobných, má v současné době nesmírnou hodnotu. Potomci rodiny Lefevrových vznášejí nárok na vlastnictví a Liv musí o svůj milovaný obraz bojovat. Stejně jako Lefevrovi je i ona přesvědčená, že právo je na její straně a bojuje o něj s nasazením veškerých sil. Je to málo komplikované, že? Pro Liv je situace ztížená tím, že Lefevrovy zastupuje Paul McCafferty, který se specializuje na hledání ztracených obrazů.

Ten Paul, o němž si myslela, že by mohl zacelit ránu v jejím srdci, která tam zůstala po zesnulém manželovi. Začíná boj, ve kterém už nejde jen o Sophiin portrét. Na čí straně je pravda? A co morální stránka věci? Nezadusí soudní spor plamínek lásky, která se rozhořela mezi Liv a Paulem?

Každý další román Jojo Moyesové, který je u nás vydán, je pro mě zárukou, že si přečtu zajímavý příběh, který autorka dokáže podat tak, že mám pocit, jako bych ho s jejími hrdiny sama prožívala. Témata, která se v jejích knihách objevují, jsou pokaždé jiná. Ať už je to eutanázie v románu Než jsem tě poznala, nebo zákulisí tvrdého byznysu, který popisuje kniha Stříbrná zátoka. Vždy se jedná o kvalitně napsaný román, který je zaměřen především na mezilidské vztahy. A ty umí Jojo Moyesová vykreslit opravdu mistrně. Romantika, která se příběhy proplétá jako nit, není povrchní. Umí zatraceně dobře dojmout, a přitom se nejedná o laciné klišé.

I román Dívka, již jsi tu zanechal se řadí mezi ty, jenž vám dlouho po přečtení utkví v paměti. Mám ráda prolínání časových rovin, užila jsem si to i tady. Velkým bonusem je také překlad Lucie Mikolajkové, pro mě vždy záruka, že čtu knihu, která má hlavu a patu.

Dívka, již jsi tu zanechal je přesně tím pravým čtivem pokud hledáte inteligentní a duchaplný příběh s příměsí romantiky, sladké právě tak akorát, aby vám z ní netrnuly zuby.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *