Nenechte se ohrozit nebezpečnými osobnostmi

Každý máme ve svém okolí jednu. Řeč je o nebezpečných osobnostech, které pro nás znamenají psychické, finanční a často i fyzické riziko. Zneužívají nás, šikanují nás, manipulují s námi. A někdy to může skončit velmi špatně – třeba i smrtí několika stovek lidí.

Joe Navarro je bývalý agent FBI, který pracoval na mnoha velmi známých případech a připravoval profily pachatelů. Ze svých zkušeností sestavil příručku Nebezpečné osobnosti, aby pomohl každému člověku, který to potřebuje. V knize nám představí čtyři základní typy nebezpečných lidí, poradí jak je poznat, jak se projevují a jak se k nim chovat.

Každá kapitola obsahuje obsáhlý test osobnosti, který má určit, zda testovaná osoba patří mezi ty nebezpečné. Zároveň Navarro velmi poutavě vypráví o případech ze své kariéry u FBI, na nich také prezentuje mnohé teorie v praxi.

Svět je plný predátorů a úplně obyčejný člověk se nedokáže bránit, protože často ani nedokáže poznat, že mu daná osoba působí újmu. Navarro je ve své knize velmi přímý, nesnaží se obcházet pravdu nějakou méně bolestivou lží. Jeho vysvětlení jsou jasná a jednoduše pochopitelná. Nepoužívá téměř žádné odborné termíny (a když, okamžitě je vysvětluje) a snaží se, aby celá analýza osobností byla přístupná veskrze každému čtenáři.

Přesto kniha nepůsobí jako klinická učebnice – je velmi zajímavá a poutavá. Zejména díky drobným příběhům z reálného vyšetřování, na kterých se ukazuje často velmi destruktivní síla nebezpečných osobností. Valná většina z nich je zneklidňující. Ale člověka pak napadne jen jedna věc – že až příliš často ignorujeme svou intuici, která nám napovídá správně, s některými lidmi prostě není radno si zahrávat.

Po přečtení knihy si možná budete připadat, že takových nebezpečných lidí jsou jen ve vašem okolí stovky – částečně asi padne podezření na každého – kamarády, partnery i rodiče. Ty skutečně nebezpeční ale musí nadpoloviční většinou vlastností a způsobů chování odpovídat typu osobnosti. Ty jsou pak opravdu životu nebezpeční. Díkybohu jich určitě není tolik. Ale k informacím, které by takového člověka dokázaly pomoci identifikovat se nedostanete tak často – tady jsou všechny na jedné hromadě.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Dáša Čechová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *