Nejen princové si vybírají

America žije v království Illeá, které se rozkládá na území bývalých Spojených států. Obyvatelstvo je rozděleno do kast, přičemž každé kastě je přidělen určitý druh práce. Lidé z první a druhé třídy se doslova topí v přepychu, zatímco od páté níž je pro obyvatele těžké vydělat si byť jen na jídlo. America je Pětka, a tak se musí hodně ohánět, aby rodičům pomohla živit sebe a své dva mladší sourozence. V noci se navíc potají stýká s Aspenem, klukem ze Šestky. Kromě mnoha přísných zákonů Illeji platí také nepsané pravidlo, že by si dívka měla vzít muže ze stejné nebo vyšší kasty. A tuto filozofii vyznává i matka hlavní hrdinky.

Když se jednoho dne ve schránce objeví pozvánka do Selekce, soutěže pro mladé dívky, ve které si princ Illejský vybírá svou nevěstu a budoucí princeznu, Američina matka je štěstím bez sebe a už vidí svou dceru v královském paláci. America se vzpouzí, protože miluje Aspena. Ale i ten jí poradí, aby se přihlásila a zkusila tak přilepšit sobě i své rodině. Sama netuší, jak moc se její život nejen díky soutěži změní!

Zahraniční book trailer:

Při čtení Selekce se nebudete moci od samotného začátku od příběhu odtrhnout. Hned v úvodu vás čeká několik důležitých zvratů, které vás udrží ve střehu. Ve střední pasáži příběh trochu ukolébává a budete si říkat, že čtete jen další snadno předvídatelnou romantickou knížku, ale z omylu vás vyvedou další nečekané situace, které celý děj znovu zamotají. Závěr vás nadchne natolik, že budete přemýšlet, ve kterém cizím jazyce si přečtete další díl, nebo jak popoženete české nakladatelství, aby s překladem moc neotálelo.

Celý příběh je vyprávěn z pohledu Americy, a tak se hlavně čtenářky mohou do děje vžít spolu s ní. Zakusíte hořké chvíle, budete plakat, zuřit, ale také se budete procházet po královském paláci či jako účastnice Selekce vystupovat v televizi. Nudit se rozhodně nebudete, protože autorka Kiera Cassová si očividně na dlouhé popisy nepotrpí, naopak ráda děj posouvá kupředu pomocí dialogů.

To, že se jedná o knihu romantického rázu, je na první pohled zřejmé už z obálky, která upoutá hlavně milovnice krásných plesových šatů (a těch je v knize víc než dost). Přestože už samotná vidina svatby s princem může připomínat klišé, v knize ho moc nehledejte. Romantika, láska a city zde vyplouvají na povrch jen velmi pomalu a často se proplétají s přátelstvím. Díky Americe se i hodně zasmějete.

Selekce je sice skvělá, ale drží se vytyčených mezí, které jsou nám v rámci žánru dávno známé. Univerzum je téměř stejné jako dnešní realita, změnily se pouze názvy a rozlohy států, protože za sebou máme další světovou válku. V této oblasti tedy nečekejte nic nového, spíše si užijete zajímavě zamotané vztahy, jak mezi soutěžícími, tak mezi Americou, Aspenem a princem. Také téma chudé dívky, která dostane možnost stát se princeznou, žádnou světobornou novinkou není, i když je zpracováno úplně jinak, než jsme zvyklí.

Knihu bych doporučila všem dívkám a romantickým duším, které ale už nechtějí číst stále stejné zamilované scénáře. Čím víc si budete myslet, že je příběh předvídatelný, tím víc vás překvapí. A nemyslete si, že vybírat si bude jenom princ…

Hodnocení: 90 %

Autorka: Michaela Vavřinová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *