Nejen na severu umí napsat dobrou detektivku

Po jejím dočtení můžu s klidným svědomím přiznat, že jsem se radikálně zmýlil. Jak to, že jsem tak nečekaně změnil názor?

Konec vosí sezóny je psaný jinak, než klasická detektivka. Rámcově sice dodržuje pravidla žánru, ale ve všem ostatním se naprosto vymyká. Není to klasické pátrání a skládání střípků, jako třeba u Agathy Christie, kdy jste často na konci překvapeni, tím, kdo ji spáchal.

V Konci vosí sezóny je všechno jinak. Stane se vražda, ale prakticky ihned dostaneme poměrně jasnou představu o tom, kdo je vrah. Co však nevíme, a na co musíme při čtení přijít, jsou vrahovy motivy a příběh. Stejné to je i s geniálním detektivem, který vše vyřeší. Žádný takový prostě není! Tahle kniha nemá žádné dobré nebo vysloveně špatné postavy. Každý z hlavních charakterů má své temné stránky a v každém najdete i něco pozitivního. Tím se sice nepopírá rozdělení na „policajty a zloděje“, ale obě dvě strany zákona se více přibližují realitě, působí opravdověji a lidštěji.

A právě tady vidím důvod, proč byla tato kniha oceněná nejlepší detektivkou roku 2012. Je to detektivka nového druhu, ve které nejde tolik o fakta, jako spíš o zprostředkování nálady, dokonalé přenesení psychologie postav a společenských reálií, které pomáhá vcítění čtenáře do děje. Čtení Konce vosí sezóny se tak stává nesmírně přitažlivým.

Nejsilnější stránkou knihy je propracovaný styl, kterým autorka líčí policejní práci v zapadlé skotské provinční oblasti, lenost, nekompetentnost úřadů, nepřátelské postoje místních obyvatel vůči policistům a všudypřítomné předsudky, které prohlubují sociální propast. Zjistíte, že lidé jsou všichni stejní a jsou schopní dojít daleko za hranice konvencí, jenom proto, aby ochránili svoje vlastní zájmy a pohodlí.

Knihu určitě doporučím každému, kdo si chce přečíst svěží a zajímavou detektivku. Sice má podle mého názoru místy stylistické nedostatky, ale díky perfektní stavbě děje si jich skoro nevšimnete.

Denise Mina vydala zatím 11 novel, většinou detektivek. Předposlední kniha, Konec vosí sezóny, byla oceněná jako nejlepší detektivka roku 2012 ve Velké Británii. Kromě klasických knih píše také divadelní hry a scénáře komiksů.

Hodnocení: 85 %

Autor: Petr Macháček

Zdroj obrázku: Denisemina.co.uk

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *