Napůl dobrý navzdory všem

Anglie. Současnost. Mezi blažeji (lidmi) žijí čarodějnice. Bílé a černé, dobré a zlé. Sem tam se objeví míšenec čarodějnice a blažeje a poprvé také míšenec bílé a černé magie. Jediný svého druhu, syn nejnebezpečnějšího černého čaroděje, napůl zlý, napůl dobrý, Nathan. Rada bílých čarodějnic ho označí jako „Poloviční kód“, skoro každý týden vydá nové usnesení, které mu znepříjemňuje život, nutí ho chodit pravidelně na hodnocení, plánuje ho ovládnout a použít jako zbraň proti jeho otci. Nikdo nevidí jeho dobrou půlku. Pro čarodějnice je svět černobílý a Nathan je pro ně automaticky ten špatný, nebílý. Před svými sedmnáctými narozeninami musí dostat 3 dary a krev příbuzného, aby se mohl stát čarodějem, získat své nadání a žít dál. Jenomže ho Rada přesune z domácnosti jeho babičky, nevlastního bratra a sester na převýchovu. Chtějí ho zlomit, mučí ho, sledují ho a Nathan ze všeho nejvíc touží být volný, najít otce a ukázat světu, že věci nejsou jenom dobré nebo zlé.

Napůl zlý je v prvé řadě příběhem o dospívajícím chlapci, který se snaží přežít ve světě, ve kterém mu nikdo nevěří. Je přesvědčený o své dobré podstatě navzdory tomu, co mu říká okolí, je přesvědčený, že nikdy nezabije svého otce navzdory tomu, že mu ani on sám nevěří. Dokáže se zamilovat a trpět za to, dokáže zatnout zuby a čekat, až přijde jeho šance. Je až neuvěřitelné, jak silně budete s Nathanem soucítit, jak moc vás dostane do své hlavy přestože toho moc nenamluví. 

Příběh ze začátku trochu skáče v čase. Nejprve se s Nathanem setkáte, když je mu šestnáct let. Je zavřený v kleci a snaží se uprchnout, aby pak skoro přišel o ruku. Mluví o sobě ve třetí osobě, což vás bude dost dráždit (nutno ale říct, že to dané situaci skvěle sedne). Pak následuje skok do minulosti, dvanáctiletý Nathan žije u své babičky a sourozenců, odtud se pak děj táhne dál. Z Anglie se přesunete do Švýcarska a po cestě potkáte řadu fantastických postav, kouzel, scenérií. Je to příběh o útěku a cestě. Nic se dlouho neděje na jednom místě, akce se dočkáte jen v běhu. První půlka je trochu zdlouhavá, ale zase plná informací, které dávají dalším částem knihy spád. Nečekejte, že půjde Nathanovi osud na ruku, spousta věcí se pokazí, většinou je všechno dost nefér, kniha je plná krutosti, šikanování a smrti. Ale nebojte, najdou se i světlé momenty a drastický horor z toho nakonec nebude.

Finále knihy je skvěle připravené na další díl. To, co jste se celou dobu chtěli dozvědět, se nakonec nedozvíte, a tak nezbývá než čekat. A ačkoli není Napůl zlý knihou, která by vám vyrazila dech, je rozhodně příběhem, který ve vás bude chvíli rezonovat.

Hodnocení: 91 %

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *