Můj medvěd Flóra

Je ještě opravdu malá, takže zatím si z toho čtení asi moc neodnáší a je tedy nakonec jedno, jestli jí čtu nahlas pohádky nebo Respekt, ale roste jako z vody a za chvíli už bude třeba být připraven. Proto jsme na jednom z Fashion marketů okukovali produkci nakladatelství Baobab a nakonec koupili knížku Daisy Mrázkové: Můj medvěd Flóra.

Nakladatelství Baobab se specializuje na knihy pro děti a to zejména zajímavá ilustrovaná díla, vychází zde jak překlady, tak – jako v tomto případě – nová vydání kvalitních českých knih. Paní Daisy Mrázková je autorkou celé série velmi zajímavých knih: Můj medvěd Flóra vykládá o nalezeném plyšovém medvídkovi, který se stane členem rodiny. I když knížka vyšla už v roce 1973, líbí se dětem a dospělým i po 40 letech. Ilustrace jsou stejně podstatné jako text, ne-li podstatnější a příběh plyšáka, který najde nový domov, je milý a nadčasový. Petr zahlédne pohozeného medvídka ve sněhu a vezme jej domů, umyje a stará se o něj – dostane květované šaty po panence a tak se z něj stane Flóra. Při čtení jsem vzpomínal na svoje plyšové kamarády a těšil se na to, až se o ty svoje bude starat moje dcera. 

Paní Mrázkové velký dík a hodně zdraví k jejím devadesátinám. Jsem si jistý, že její knížky budou těšit děti i rodiče ještě dlouho!

Hodnocení: 95 %

Autor: Adam Zbiejczuk

Na fotce: Dora Zbiejczuk

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *