Milostný příběh vyprávěný od konce

Je nádherný a teplý prosincový den, svítí slunce a v každém by to mělo vzbuzovat pocit, že je to právě ten čas, kdy každý přemýšlí pozitivně a užívá si hřejivých paprsků… až na Min Green. Už je to sice pár týdnů, co se Min rozešla s Edem, svou velkou láskou, klukem, kterého z celého srdce milovala, ale právě dnes mu (a možná i sobě) chce vysvětlit, proč to skončilo. Přede dveřmi Edova domu nechává krabici s 43 předměty, které jsou nějakým způsobem spjaté s jejich vztahem, a v obsáhlém dopise vysvětluje důvody, proč se rozešli. 

„Řeknu ti, proč jsme se rozešli, Ede. Napíšu ti to v tomhle dopise, celou pravdu o tom, co se stalo. A pravda je taková, že jsem tě zatraceně strašně moc milovala.“ 

Min je trochu jiná než většina holek na střední. Spolužáci ji mají za podivínku. Představit si ji můžete jako sečtělou intelektuálku, často zasněnou, a jelikož miluje staré černobílé filmy, občas to může vyvolávat dojem, že v jednom takovém žije. Ale i tak se zamiluje na party do Eda Slatertona, basketbalisty a hvězdy školy. Min a Ed jsou zkrátka protiklady, které se přitahují. A láska si nevybírá… 

Kniha Daniela Handlera Proč jsme se rozešli není ale žádná lovestory, jak by se na první dojem mohlo zdát. Je to sice příběh o lásce, ale spíše než o jejích slastech je o jejím konci. Právě větou „A to je ten důvod, proč jsme se rozešli, Ede.“ končí totiž každá kapitola. Min v dlouhém dopise, kterým tato kniha je, představuje každý ze 43 artefaktů. Vysvětluje, co ji vedlo k tomu, aby vztah ukončila, ačkoli dle jejích vlastních slov Eda strašně moc milovala. 

Kniha Proč jsme se rozešli je svým námětem typickým zástupcem young adult literatury, má v sobě však i spoustu jedinečného. V první řadě jsou to moc hezká obálka i přebal, které upoutají na první pohled a bezpochyby rozzáří každou větší či menší knihovnu. Opomenout nelze ani roztomilé ilustrace Mairy Kalmanové, které každý ze zmiňovaných předmětů zobrazuje realisticky a krásně. Čtenář si tak během čtení může prohlédnout lístek do kina na film Greta v divočině, vzkazy, které si Min s Edem posílali, různé dárky nebo i zátky od vína či obal od kondomu symbolizující jejich první milování. Já osobně ilustrace a obálku hodnotím jako největší plus knihy, které z jejího čtení činí jedinečný zážitek.  

Na první dojem obyčejný námět ozvláštní i retrospektivní způsob vyprávění. Na počátku knihy se ocitáme vlastně na konci příběhu. Dopředu víme, jak to celé dopadne (rozejdou se), ale i tak je tu něco, co nás nutí číst dál a postupně zjišťovat, proč k tomu muselo dojít. Celý text Daniela Handlera a český překlad Romany Bičíkové je čtivý a zajímavý, byť docela jednoduchý. 

Jediné, co mi na knížce vadilo, byly obě hlavní postavy – Min i Ed mi svým jednáním přišli občas nepřirození. Ed na mě působil jako typický nafoukanec, který si je vědom své popularity ve škole a Min zase naopak moc přecitlivělá a naivní. Možná to tak ale ve skutečném životě přece jen je a období prvních lásek taková jsou, no ne? Myslím, že Proč jsme se rozešli je knížkou pro každého (každou :-D). Ty mladší se vcítí do situací, ve kterých se možná právě nacházejí, a ty starší si mohou připomenout, jaké to je… to první zamilování, růžové brýle i první odloučení. Na prázdniny a dovolené je to rozhodně dobrá volba.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Petra Nováková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *