Mark Watson: Jedenáct

Britská humoristická literatura má dlouhou tradici. Ať už se jedná o Nicka Hornbyho nebo Davida Nichollse, vždy to byly knihy, které si našly fanoušky daleko za hranicemi britských ostrovů. Mark Watson má šanci v této tradici pokračovat.

Xavier Ireland pochází z Austrálie, ale většinu času svého života bydlí v Londýně. V rozhlase vysílá  noční pořad, ve kterém dává nespavcům rady do života. Ve skutečnosti se ale o problémy druhých nestará, žije si ve svém vlastním světě a ani neví, kdo jsou jeho sousedé. Lidem se vyhýbá a drží se hesla „nehas, co tě nepálí”. A tak jednoho dne nezabrání šikaně, které je svědkem.

Tato jeho lhostejnost spustí řetězovou reakci, která ovlivní jedenáct postav, které spolu nemají nic společného. Dílky domina padají jeden za druhým, aby se obloukem vrátily ke Xavierovi. Jedenácti lidem se díky němu změní život. Život se ale změní i Xavierovi.

Mark Watson vypráví o obyčejných lidech. Matka samoživitelka, třikrát rozvedený učitel matematiky, obtloustlý sedmnáctiletý chlapec, upachtěná uklízečka – to jsou postavy, které vstupují do příběhu. Jsou to lidé, které možná potkáváme každý den, a nikdy by nás nenapadlo zkoumat jejich osudy. Jedenáct je kniha, která má sice své úsměvnější momenty, ale převažují ty smutné. Hlavní poselství knihy ale je, že z každé mizérie existuje cesta ven.

Pokud máte rádi lidské příběhy a hledáte lehké čtení, kniha Jedenáct Marka Watsona vás nezklame. Nečekejte ale od ní nic víc, než odpočinek na dva dlouhé podzimní večery.

Hodnocení: 70%

O autorovi

Mark Watson se narodil v roce 1980, je uznávaný britský komik a na BBC vede vlastní rozhlasový pořad. Vedle knihy Jedenáct je autorem dalších tří románů, debutoval v roce 2004 knihou Bullet Points.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *