Jsou světla, která sice nevidíme, ale můžeme je slyšet

Marie Laure žije během druhé světové války se svým otcem v Paříži. Jako malá oslepla, je tedy zcela závislá na svém otci a stabilním prostředí, ve kterém se začíná pomalu orientovat. Válečné boje ale zasáhnou i hlavní město a Marie Laure musí uprchnout do bezpečí – k prastrýci na pobřeží. Po několika letech je ale válka najde i tam.

Německý sirotek Werner žije se svou sestrou v dětském domově. Je chytrý a zvídavý a velice rychle přijde na to, že má nadání pro fyziku a matematiku. Shodou okolností se dostane do výcvikového programu pro budoucí německé vojáky Hitlerjugend. Povinnost ho nakonec dostane až do jednoho francouzského městečka na pobřeží.

„Otevřete oči a dívejte se jimi, než se zavřou navždy.“

Zdánlivě cizí osudy Marie Laure a Wernera se ovlivňují více, než by oba tušili. Dvě nezávislé dějové linie, které se občas překříží, se nakonec spojí. A právě tady přichází výhoda audioknihy. David Matásek jako Werner a Tereza Vilišová coby Marie Laure tyto dvě linie krásně oddělili. Příběh samotný je pro poslech ideální. Posluchač se v něm neztrácí, není zahlcen množstvím postav, orientace je zkrátka jednodušší.

David Matásek působí ve své roli přirozeně a jeho dějové části byly poutavé a sympatické. Úkol Terezy Vilišové byl oproti tomu složitější. Osud Marie Laure je hodně citově zabarvený, je doslova napěchovaný emocemi, což se musí projevit i v jeho audioverzi. Ale všeho s mírou. Některé vypjaté momenty mi přišly možná až moc vypravěčsky vyhrocené a lehce hraničily s afektem. Naštěstí tu „emoční toleranci“ máme každý nastavenou jinde, takže posouzení nechávám na vás.

Příběh francouzské dívky Marie Laure a německého sirotka Wernera obsadil v roce 2015 nejvyšší příčky světových bestsellerů a svému autorovi přinesl ocenění v podobě Pulitzerovy ceny.

Nenechte si to ujít, ať už v knižní nebo audio verzi.

Obě stojí za to.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *