Jistý si nemůže být už nikdo…

V hlavní roli je tu opět reportérka Värmlandsbladetu Magdalena Hanssonová. Okurková prázdninová sezóna a horké letní počasí v srpnu vrhá do pasivity nejen celé městečko Hagfors, ale prakticky vše kolem. Neděje se NIC.

Jenže zčistajasna shoří dům bývalé místní krásky, ta bohužel v nemocnici umírá a po ohledání místa činu je nad slunce jasné, že byl spáchán zločin a požár někdo úmyslně založil. Podezřelý je milenec oběti, který má však doma těžce nemocnou manželku. Nemoc už požrala vše, jejich lásku, jejich manželství, je samotné. Těžko takhle žít s pocitem marnosti. Ale brzy se ukáže, že to je špatná stopa, že oba chtěli jen, aby je měl někdo rád. Ale tím potenciální podezřelí skončí. Co dál?

Magdalena se do případu zakusuje se svou pověstnou zarputilostí, navíc je její syn Nils na prázdninách u otce a přítel Petter je na dovolené se svými dcerami. Má tedy prostor pro to, aby rozluštila záhadu a přinesla čtenářům co nejatraktivnější téma. Žhář však na sebe nenechá dlouho čekat a brzy shoří další dům. Není pochyb o tom, že si pachatel začíná vyřizovat účty. Jenže kde je spojovací článek mezi případy? Kde je to pouto mezi nimi nebo snad vodítko pro to, aby mohli být ochráněni ti, kteří jsou na seznamu potenciálních obětí? A požár pohltí další dům. Lidé v městečku mají strach, bojí se cokoliv říct, aby se snad nějak nezapletli. Jistý si nemůže být už nikdo… Pachatel totiž žije mezi nimi a nepřestane, dokud se nepomstí. Jenže za co? Proč?

Nemalý prostor zaujímá i Petra Wilanderová, tvrdá a zkušená policistka, která se jen tak nevzdá a se svým týmem postupuje mravenčími krůčky směrem k pachateli. I ta zdánlivě sebemenší maličkost může být vodítkem a tou hlavní indicií, která přispěje k odhalení případu. Magdalena i Petra svou práci milují, jsou jí cele oddány, nicméně v případě Petry si čas strávený v práci setsakra ukusuje z dílu koláče, který by měl být věnován rodině.

Detektivka se čte skvěle, okamžitě se stanete součástí příběhu. Autorka se umí perfektně vcítit do jednotlivých postav, které rozhodně nejsou ploché, navíc mají své soukromé životy, jimž je poskytnutý nemalý prostor, a které samozřejmě ovlivňují jejich chování v práci a naopak. Nikdo není jen černobílý, každý má své radosti i strasti, a v případě policistů přesto musí v práci podat co nejlepší výkon, protože na jejich úsudku často závisejí životy jiných. Čtivé od začátku do konce a ani trochu nezaostává za předchozím románem Dívka se sněhem ve vlasech.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Lucie Červenková

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *