5e16164b

Historický milník jménem Donald Trump

Donald Trump je bezesporu figurou, která umí rozpumpovat debatu. První americký prezident, který byl zvolen bez předchozích politických zkušeností. Zároveň také nejstarší a nejbohatší. A co si budeme vykládat, po nástupu do funkce bylo od prvních dní jasné, že těch NEJ získá ještě povícero.

Údajně nic neumí, ničemu nerozumí, nemá žádné způsoby, je na ženský, nedokáže se soustředit, vstřebávat informace, dobře se rozhodovat. Celé dny se jen cpe ve svých komnatách hambáčema a googlí svoje jméno. Tak nějak je nový americký prezident popsán. I přesto se stal „nejmocnějším“ mužem USA. A ani před tím se mu nevedlo nijak špatně. Jak je to možné? To se v knize bohužel nedočteme. Umožní nám ovšem shrnout si známá fakta od počátku předvolební kampaně až po současnost.

„Základním předpokladem téměř všech, kteří s Trumpem do Bílého domu přišli, bylo: Může to fungovat. Můžeme pomoci, aby to fungovalo. Teď, po pouhých třech čtvrtinách prvního roku Trumpova volebního období, nebyl mezi vedoucími představiteli kanceláře doslova ani jediný, do by tomuto předpokladu nadále dokázal věřit.“

Kniha se nečte snadno. Není to ani bulvár, ani seriózní biografie. Tudíž jistá část čtenářů v textu uspokojení nenajde. Díky novinářské práci na něj nejde nahlížet ani jako na román, u kterého bychom se soustředili na děj. Zřejmě každý během čtení bude přemýšlet o věrohodnosti informací. O autorově zaujatosti a spolehlivosti.

Známý americký novinář Michael Wolff, je kritizován i za nekvalitní literární zpracování. Na jeho obranu je nutné vzít v potaz čas, který měl na sepsání k dispozici. Bylo jasné, že kniha musí vyjít rychle, než jich vyjde mnoho dalších.

To, že se Donald Trump stal prezidentem, považuji za zásadní historický milník. Publikace mě rozhodně donutila přemýšlet o budoucnosti USA a celkovém vývoji světového dění.

Je otázkou, zda díky čtenému dospějeme k nějaké zásadní informaci. Že je Donald Trump, řekněme velmi specifický, to jsme už věděli. A co skutečně v Bílém domě a Oválné pracovně provádí, se stejně nikdy s jistotou nedozvíme.

Každopádně se kniha stala bestsellerem. Zájem stoupnul dokonce i o stejnojmennou starší knihu Fire and Fury od Randalla Hansena, která se týká druhé světové války. Na Amazonu je možné koupit obě v cenově výhodném balíčku. Zde je zřejmě na místě popřemýšlet o směru, kterým se ubírá čtenářský zájem a za jakých okolností. 

Autorka: Leona Šťávová

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *