2318c35c

Díky vlkům můžeme být lepšími lidmi

Lidé jsou vlky odjakživa fascinováni. Vlci vystupují v mnoha mýtech a legendách po celém světě. Severoameričtí indiáni je uctívali, vlk pro ně byl jedním z totemových zvířat. Římané zase věřili, že bájné zakladatele jejich říše vychovala vlčice. Objevují se také například v řecké, germánské nebo japonské mytologii. Bývají jim přisuzovány různé vlastnosti, ovšem ne vždy pozitivní. Vzpomeňme na Červenou karkulku a řadu dalších známých pohádek. Vnímání vlka jako nepřítele a ztělesnění zla však do jisté míry pramení ze strachu a strach má kořeny v neznalosti. To platí dodnes.

Elli H. Radingerová je nejvýznamnější německou odbornicí na vlky. Studovala život vlků v Americe, zejména Yellowstonském národním parku, i v Evropě a o svých zážitcích a zkušenostech napsala řadu knih. Publikace Moudrost vlků s podtitulem Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe je první, která vyšla v českém překladu. Hned v úvodu autorka prozrazuje, jak se k vlkům dostala. Málokdo by asi hádal, že byla původně právničkou. Jednoho dne se sbalila a odjela do USA, kde ji poprvé políbil vlk. A tak začal příběh velké lásky.

Kniha Moudrost vlků je výsledkem mnohaletého pozorování vlků převážně ve volné přírodě, zkoumání jejich chování a zvyků. Není to v žádném případě odborná publikace z oboru biologie plná strohých faktů a cizích termínů, ale spíše popularizační kniha založená na osobních příbězích, které mají široké veřejnosti ukázat, jací vlci vlastně jsou. Ve společnosti totiž o této krásné šelmě panuje řada polopravd a stereotypních, zkreslených představ. A přitom se nám podobají víc, než si myslíme. Každým svým vyprávěním Radingerová poodkrývá skutečný svět vlků a řadu zažitých tvrzení vyvrací.

V šestnácti kapitolách se autorka věnuje různým oblastem života divokých vlků, od rodinných vazeb ve smečkách přes způsoby komunikace až po komplikované soužití vlků s lidmi. Poslední část (před doslovem) je pak věnována výskytu vlků na území Německa. Z každého příběhu, které utvářejí jednotlivé kapitoly je zřejmé, že se můžeme od vlků mnohému naučit. Jakkoli to zní paradoxně, díky vlkům se můžeme stát lepšími lidmi.

Pěkným příkladem, nad kterým by nejedna feministka zajásala, je kapitola Síla žen aneb Co spojuje ženy a vlky. Navzdory zažité představě alfa vlka jako neohroženého vůdce smečky, je to vždy samice, kdo má rozhodující slovo. Dále autorka zmiňuje také světoznámou knihu Ženy, které běhaly s vlky a vysvětluje, proč právě ženy často dokážou vlkům lépe porozumět, snáze si k nim najít cestu.

Stejně jako jsou ve společenství vlků ctěny a uznávány samice, jsou ceněni i vlčí senioři, a to pro svou moudrost a životní zkušenost. Kdybychom se od vlků naučili byť jen tohle jediné, byl by svět lepším místem k životu. Rodina, domov, pospolitost, respekt, to jsou pojmy, která Elli H. Radingerová v souvislosti s vlky často skloňuje. Její kniha Moudrost vlků vám ukáže, jak je snadné se do nich zamilovat.

Autorka: Michaela Doubravová

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *