Co všechno se dá v životě zapomenout?

Ve skutečnosti je rok 2008, Alici je 39 let a těhotná není. Při hodině stepu upadla a ztratila veškeré vzpomínky na posledních deset let. Nutno podotknout, velmi důležitých deset let, během nichž ze z Alice stal úplně jiný člověk. V roce 1998 měla úžasného manžela a čekala s ním první dítě. Dnes má tři děti, na které si bohužel nevzpomíná a manžel ji nenávidí. Alice je šokovaná a pátrá po příčinách svého neštěstí.

Alice ve svém příběhu zapomněla na mnohé, především na sebe. Během deseti let se z milé, i když trochu líné mladé ženy stala neurotická, ukřičená matka. Komplikuje tím život nejen svým dětem, ale také manželovi a jeho rodině, při rozvodu se hádá o peníze a děti. Pokazil se jí dokonce vztah s vlastní sestrou a nejlepší přítelkyní.

Postupem času Alice zjišťuje nepříjemná fakta o sobě samé a zůstává poznamenaná informacemi, které se dozvídá. Po všech těch událostech přemýšlí, kterým směrem se vydá. Jakým bude teď člověkem? A podaří se jí napravit všechny zničené vztahy? Bude mít chuť zachraňovat mrtvé manželství?

Autorka knihy, Liane Moriarty, skvěle a především vcelku uvěřitelně vystihla vývoj charakteru lidí během let. Na první pohled se může zdát, že Na co Alice zapomněla je kniha pouze pro ženy, ale nemusí to tak nutně být. Přečíst si ji může úplně každý, protože mezi řádky tohoto příběhu najdete hlubší myšlenku – zamyšlení se nad směrem života a zda-li je tento směr správný.

Mezi další pozitiva knihy řadím skvělý spád příběhu, který vás zaujme již od prvních řádek a pustí až v závěrečném epilogu. S tím souvisí také napínavost děje, kdy autorka dokáže zamlčovat důležité informace do poslední možné chvíle.

Liane Moriarty je australská spisovatelka, která má za sebou už bestseller Manželovo tajemství. Novou knihou nastavila laťku opět velmi vysoko.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Zuzana Šumlanská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *