V Neoluxoru se loni prodalo nejvíce Sedláčka

1. 3. 2010 v 12.54

Knihkupectví Neoluxor, které provozuje sedm velkých prodejen v Praze, například již legendární Palác knih Luxor, vyhlásil žebříček nejprodávanějších knih za rok 2009. Ten vede překvapivě Ekonomie dobra a zla Tomáše Sedláčka. „Od května, kdy kniha přišla na pulty, jsme její velký úspěch tušili. Titul je to na české poměry výjimečný a byl vekou měrou mediálně diskutovaný. Ale to, že v prodejích překročí stálici jako je Paolo Coelho nebo českou jedničku Michala Viewegha, bychom si předpovědět netroufali,“ přiznává překvapení Zuzana Turňová z marketingu knihkupectví a dodává, „částečně lze úspěch knihy připsat i všemi skloňované hospodářské krizi. Ta vyprovokovala všeobecně větší zájem o knihy o ekonomii.“

Prvotina ekonoma a člena vládní skupiny NERv Tomáše Sedláčka byla celkově velice úspěšná. Od květnového vydání se jí prodalo přes 30 tisíc kusů a jen v knihkupectví Neoluxor to bylo téměř 8 tisíc. „Je to dáno skladbou našich zákazníků, prodáváme v Praze, kde se lidé enormně zajímají o aktuální ekonomické i politické dění. Ty kniha Tomáše Sedláčka zaujala svým originálním pohledem na teorii ekonomie,“ vysvětluje Zuzana Turňová. Sám Tomáš Sedláček je zájmem o svou knihu překvapen a říká: „Takový úspěch, nečekal nikdo. Měl jsem za to, že se knihy prodá pár tisíc. Kdo mohl tušit, že tolik lidí u nás bude zajímat alternativní sonda do dějin ekonomického smýšlení?“ Na úspěch Ekonomie dobra a zla by nyní měla navázat anglická podoba titulu, autor s vydavatelem chytají i verzi i pro zrakově postižené.

Úspěch knihy nenechalo knihkupectví bez povšimnutí, u příležitosti dnešního (středa 20.1.) křtu knihy Moudrost a zdravý rozum Peppera de Calliera, kde byl Tomáš Sedláček hostem, mu byl z rukou Zuzany Turňové předán Diplom Neoluxoru.

Spolu s Tomášem Sedláčkem se v TOP 2009 knihkupectví Neoluxor umístilo ještě pět dalších českých autorů, kteří jsou promícháni se spisovateli světových bestsellerů. „Celkově nejúspěšnějším autorem, co se prodejů týká, je u nás Stephenie Meyerová, která opanovala hned čtyři příčky našeho žebříčku se svou čtyřdílnou hororovou ságou o upírech a lásce,“ říká Zuzana Turňová z Neoluxoru.

Celková TOP dvacítka knihkupectví Neoluxor vypadá takto

1. Ekonomie dobra a zla, Tomáš Sedláček