Ukradený domov je bestsellerem

Jiří Šimon jako sedmnáctiletý zažil jeden z nejotřesnějších zážitků svého života. Jednou přišel domů ze školy, kde našel zdeptané rodiče. Všichni byli neznámými ozbrojenými muži vyhoštěni z vlastního domova jen s nejnutnějšími osobními věcmi, psem a několika hospodářskými zvířaty… Ukradený domov – Jak se žilo na vesnici ve 40. a 50. letech je skutečně syrové vyprávění s jistým nádechem jemného smutku, vyplývajícího z bolestivých vzpomínek na komunistický převrat padesátých let minulého století.

Ve chvíli, kdy se na pultech českých knihkupectví prodá přes 5 tisíc výtisků jediného titulu, jde o úspěšnou knihu, kterou bez ostychu můžeme nazvat bestsellerem. U knihy Ukradený domov – Jak se žilo na vesnici ve 40. a 50 letech jde o úspěch umocněný tím, že tohoto magického čísla dosáhla za neuvěřitelně krátkou dobu. „Předpokládám, že kniha oslovila především tátovy vrstevníky, protože přicházejí dopisy či telefonáty čtenářů, kteří děkují za to, že jim pomohla „se vrátit do dětství““. Ohlas knihy přičítám také zájmu o autentické příběhy,“ komentuje úspěch knihy dcera autora Denisa Novotná z Knižního klubu, který titul vydal, a dodává: „pro naši rodinu je to satisfakce, že komunistické zločiny 50. let na českých sedlácích nezůstávají zapomenuty.“ Naznačuje tak pravdivost toho, že Jiří Šimon, se dotknul mnoha srdcí a vrátil tak svým dílem vzpomínky lidem, kteří prožili to samé, anebo příběh zaujal lidi vnímavé natolik, že se do děsivé situace dokázali vžít.

Literatura faktu má v Čechách velký úspěch. Počínaje devadesátými lety se chuť a samozřejmě možnosti výpovědí skutečných událostí prostřednictvím knih naštěstí rozšířily. „Ukradený domov – Jak se žilo na vesnici ve 40. a 50. letech se drží od začátku jejího prodeje na špičce své knižní kategorie. Lidé podle našich zkušeností rádi čtou o skutečných událostech a kniha Jiřího Šimona nyní literatuře faktu v Neoluxoru bezesporu vládne,“ potvrzuje úspěch knihy Zuzana Turňová z knihkupectví Neoluxor.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *