Kniha za 22 tisíc i plakáty uměleckých děl

Největší oddělení literatury o výtvarném umění, designu a architektuře je v Paláci knih Luxor již od samého začátku jeho vzniku roku 2002. Původní vize byla vybudovat oddělení takového sortimentu, aby si přišli na své jak fajnšmekři tak laici. A to se povedlo. V prvním patře Paláce Luxor tak najdeme klasické tituly i absolutní novinky o výtvarném umění, designu a architektuře. Například u výtvarného umění si je zda možné vybrat od antiky, přes středověk až po současnost. Oddělení obsahuje i velké množství encyklopedií, které pomohou lidem se ve světě umění, designu i architektury zorientovat.

Sběratelské rarity

Sběratelsky nejcennější je tu nyní monografie Josefa Lady, monografie Da Vinciho a Michalangela, které časem zněkolikanásobní svou původní hodnotu. V minulosti pak nejdražší knihou byla monografie fotografií Helmuta Newtona, která se prodávala za cca 60 tisíc korun a nyní se na sběratelském trhu pohybuje okolo dvou set tisíc korun. Dnes je nejdražší knihou v celém Paláci Luxor 1001. výtisk monografie módní značky Valentino, kterých je po celém světě jen 2100 kusů. Ta zákazníka přijde na bezmála na 22 tisíc korun.

O co je zájem

Mezi nejoblíbenější knihy z oblasti architektury patří industriální architektura. Největší a stálý hlad je pak po knihách o pražských vilách, po kterých se vždy okamžitě zapráší. Cizinci se nejvíce zajímají o knihy, které komplexně popisují českou architekturu. V oblasti designových knih si lidé nejvíce kupují grafický a webový design anebo design interiérový. Celkově je konstantně velký zájem o knihy o starožitnostech.

Na vzestupu jsou pak knihy uměleckých fotografií. Lidé již nemají zájem jen o klasiky jako je Saudek nebo Sudek, ale našli si cestu i moderním fotografiím. Aktuálně je v kurzu Koudelkova Invaze.

Diora přímo z palety

Před vánoci 2007 byla bezkonkurenčně nejzajímavějším trhákem monografie o značce Dior, kniha vydaná u příležitosti 60. výročí stylu Christiana Diora. Pracovníci knihkupectví ani nestíhali knihu narovnat do regálů, zákazníci byli tak dychtiví, že si Diora brali přímo z palety. Vydání přitom stálo přes 3 tisíce korun.

Není to jen o knihách

Lidé se rádi do Luxoru vrací. Nejen kvůli široké nabídce zajímavých knih o umění, ale i na popovídání. O oddělení se totiž již od samého začátku stará stálý tým lidí, který umění miluje a rozumí mu. „Kolikrát se stane, že za námi přijde člověk, který má možnost si knihu koupit i jinde, ale sem jde vždy, protože spolu diskutujeme o umění anebo designu,“ říká pan Schnider, který se o knihy s láskou stará již šest let. „Snažíme se mít ty nejzajímavější a nejlepší knihy, které jsou k dostání. Je jedno, jestli jde o staré umění nebo naprosto nové trendy. Dokonce tu máme vzácné knihy, o kterých víme, že se třeba neprodají. Ale lidé si je tu mohou vzít do rukou a prohlédnout. To jinde nemůžete,“ dodává.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *