12 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbila Zmizelá

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Zmizelá, nemilosrdně sžíravý kriminální román, který doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012 (více než dva miliony výtisků) a ani po roce od vydání neopustil první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie). Filmovou verzi příběhu natočil režisér David Fincher. Mnozí jste jistě propadli jejímu kouzlu, ať už jste knihu četli, nebo ji viděli na stříbrném plátně. Tak co dál? Inspirujte se naším výběrem.

1. Kimberly McCreight: Případ Amelia

Případ Amelia – Jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku. Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy… Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.

2. Tana Frenchová: V lesích

V lesích – Policejní vyšetřovatel v Dublinu Rob Ryan se svou kolegyní Cassií Maddoxovou dostanou na starost případ dvanáctileté holčičky brutálně zavražděné v lese blízko místa, kde si před dvaceti lety hrály o prázdninách tři děti a dvě z nich se už nikdy nevrátily. To třetí, které se vrátilo a které si ale vůbec nic nepamatovalo, je Rob Ryan, jenž si kvůli svému traumatickému zážitku dokonce i změnil jméno. Nový případ, který je čím dál jasněji provázaný s onou starou tragédií, otvírá Robovu hluboce skrytou minulost a každá stopa pátrání vede vždycky do lesa. 

3. S. J. Watson: Dřív než půjdu spát

Dřív, než půjdu spát – Christine Lucasová trpí zvláštním druhem amnézie. Když se každé ráno podívá do zrcadla, nepoznává tvář, kterou v ní spatří – od autonehody, při níž ztratila paměť, uplynulo už 18 let. Každé ráno ji cizí muž v její posteli přesvědšuje, že je jejím manželem, a znovu se od něj dozvídá tytéž podrobnosti: kde žijí, jak dlouho jsou spolu… O případ se zajímá ambiciózní doktor Nash, s jehož pomocí si Christine vede deník. Zprvu sice netuší, proč by ho měla schovávat před svým manželem, ale postupně zjišťuje, že před ní její muž spoustu věcí tají.

4. Chevy Stevensová: Nikdy nevíš

Nikdy nevíš – Do terapeutčina křesla tentokrát usedla Sára Gallagherová, která celý život toužila po jediném, dozvědět se něco o svých biologických rodičích. Po letech se jí konečně podaří dostat se jim na stopu, to, co zjistí, však nečekala ani v nejhorších snech. Matka jako jediná oběť sériového vraha žen, která mu dokázala uniknout. A otec? Co když v Sářiných žilách koluje krev zločince? Zločince, jenž o existenci své dcery, potažmo vnučky dosud neměl ani tušení? Od toho okamžiku už Sára nepátrá, ale utíká – před minulostí, zvědavou veřejnosti i senzacechtivými novináři.

5. Pierre Lemaitre: Alex

Alex – Při únosu rozhoduje prvních několik hodin – už tak mizivá šance na přežití pak s postupujícím časem klesá prakticky k nule. Alex Prévostová, krásná, schopná a houževnatá pětatřicetiletá ošetřovatelka, miluje paruky. Jednoho dne ji unese přímo z ulice neznámý muž a uvězní ji v opuštěném skladišti, kde zinscenuje podivný způsob mučení, které pro ni chystá. Velitel Camille Verhœven a jeho pařížští detektivové se při pátrání po Alex nemají čeho chytit: chybí podezřelí i stopy. Naděje na její záchranu se kvapem ztenčují, Verhœven se o jejím záhadném osudu může až do hořkého konce jenom dohadovat. Závěrečná tragédie je zcela nečekaná.

6. Lisa Jackson: Nechtěj nic vědět

Nechtěj nic vědět – Život Avy Garrisonové skončil toho dne, kdy se ztratil její syn Noah. Jsou to už dva roky a Avinu mysl stále halí mlha žalu, kterou se marně snažil rozehnat ošetřující personál psychiatrické léčebny. Noahovo tělo nebylo nikdy nalezeno a všichni se domnívají, že utonul po pádu z mola. Vlastně si to donedávna myslela i Ava… Po návratu domů začnou Avu trýznit znepokojivé vjemy: slyší křik z Noahova pokoje, pak ho zase zahlédne, jak bloumá na břehu jezera… Rodina, psycholožka i manžel se začnou obávat, jestli nadobro nepřišla o rozum. Anebo se všichni bojí spíše toho, co by Ava mohla zjistit?

7. Rosamund Luptonová: Sestra

Sestra – Psychologický román okořeněný prvky detektivky a thrilleru zkoumá mezilidské vztahy, sílu lidského ducha a ohledává hranice, jež jsme ochotni překročit na cestě za svým cílem. Beatrice se dovídá strašnou zprávu, že její mladší sestra Tess se pohřešuje. Přilétá do Londýna jen proto, aby se dozvěděla, že ji nalezli mrtvou – a prý je to sebevražda. S tím se Bee odmítá smířit a zatímco v duchu rozmlouvá s milovanou Tess, pouští se do pátrání po jejím vrahovi.

8. Jeffery Deaver: Příští oběti

Příští oběti – Noční telefonát na tísňovou linku byl náhle přerušen. Šlo o omyl? Anebo se v odlehlé rekreační chatě stal zločin, který už nemohl být nahlášen? Policistka Brynn McKenzieová není sice zrovna ve službě, ale profesionální čest jí velí, aby se pokusila přijít věci na kloub. Za dveřmi chaty na ni čeká scéna jako z hororu. Dvě zkrvavené mrtvoly, dva vrazi. Po krátké přestřelce uprchne Brynn do lesa a najde tam k smrti vyděšenou dívku, která viděla hrůzný čin na vlastní oči. Teď už je jasné=, že jedinou nadějí je pro ně útěk. Ne, nemají dost času na to, aby se vrátily pro služební pistoli a telefon, kterým by se daly přivolat posily. Každá promarněná vteřina může být osudná, a tak se Brynn s Michelle vydávají na zběsilý úprk do temného hvozdu, který by jim za normálních okolností naháněl strach, ale nyní v něm doufají nalézt bezpečí… V patách mají dva profesionální zabijáky, kteří se v lese sice také nevyznají, ale mají zbraň a velmi dobrý důvod, proč ty dvě ženské zabít: jsou totiž jediné, kdo by je mohl usvědčit z dvojnásobné vraždy.

9. Linda Castillo: Slib mlčení

Slib mlčení – Za mrazivé zimní noci je nalezeno tělo mladé dívky. Vyšetřování vraždy se ujme Kate Burkholderová, šéfka policie v městečku Painters Mill v ame­rickém Ohiu. Už v Kateině dětství se udála série vražd, kterým se tato nápadně podobá. Dokonce i Kate sama se tehdy stala obětí útoku vraha. Sice přežila, ale jeho důsledky ji donutily vystoupit z místní skupiny Amišů, mírumilovné farmářské komunity, z níž pochází. A nyní to vypadá, že se vrah vrátil. Kate je odhodlaná případ vyřešit, k tomu však potřebuje pomoc své rodiny. Podaří se jí ochránit občany města a přitom si uchovat temné tajemství, které by ji mohlo zničit?

10. Nicci French: Zlé pondělí

Zlé pondělí – Dojde k únosu pětiletého Matthewa Faradaye. Jeho tvář figuruje na titulních stranách novin. Rodiče i vyšetřovatelé jsou zoufalí. Dokáže někdo jejich chlapečka nalézt, než bude pozdě? Na jedinou stopu naráží psychoterapeutka Frieda Kleinová. Jeden z pacientů jí popisuje své sny o tom, jak unáší chlapce, který jako by z oka vypadl Matthewovi. Frieda, která je zprvu přesvědčená, že policie její obavy rovnou smete ze stolu, je postupně proti své vůli zatažena do samého centra případu. Jiný únos dítěte, k němuž došlo před dvaceti lety, nabídne nové vodítko, které dokáže odkrýt pouze Frieda, odbornice na uvažování psychicky narušených jedinců. Ve snaze nalézt v tomto děsivém případě smysl, musí se Frieda v honbě za rafinovaným a nemilosrdným vrahem potýkat s vlastními nejtemnějšími úzkostmi…

11. A. S. A. Harrisonová: Tichá žena

Tichá žena – Zdánlivě harmonické soužití Jodi a Todda v blahobytu trvá už dvacet let. Nyní se ale vztah dostává do bodu zlomu… On vede dvojí život. Ona si odmítá přiznat pravdu. On se rozhodne vsadit všechno na jednu kartu. Ona má ráda vyrovnané účty a už nemá co ztratit… Tichá žena, vyprávěná střídavě z perspektivy obou protagonistů, je o partnerství v agónii rozpadu, o páru směřujícím ke katastrofě, o ústupcích, které nelze udělat, a o slibech, které se nedodrží.

12. Jean Hanff Korelitzová: Mělas to vědět

Mělas to vědět – Grace Reinhart Sachsová žije život, jaký si vysnila: má dokonalého manžela, dětského onkologa, báječného syna Harryho, krásný byt v New Yorku a vlastní terapeutickou praxi. Její idylický život a problémy ostatních, se kterými se setkává v práci, ji přimějí napsat knihu, ve kterém se snaží ženám napovědět, jak naslouchat mužům. Týden před vydáním knihy se ale její život od základů změní: bezcitná vražda v jejím blízkém okolí, chybějící manžel a řetězec strašlivých událostí…

Autorka: Ema Krhovská, Knižní poradna

Jaká kniha podle vás chybí v našem výběru? Napište nám další tipy do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *