Zlodějka, kterou budete milovat

Kniha

Smrt se s Liesel Memingerovou setkala poprvé ve vlaku. Přišla si pro jejího bratra a na mladé devítileté dívce ji něco zaujalo. Ač se snaží nevnímat živé lidi, Liesel si zapamatovala a v průběhu jejího života jí pozorovala.

Liesel cestovala se svojí matkou a bratrem do náhradní rodiny, ve které měly obě děti zůstat, jelikož se o ně jejich matka nemohla dále starat. Během cesty mladší bratr zemřel a na jeho pohřeb se kromě matky a sestry dostavila i Smrt. Stala se tak svědkem Lieseliny první krádeže a ačkoliv dívka neuměla číst, kniha Hrobařova rukověť, která vypadla mladému hrobníkovi z kapsy, se pro ni stala důležitým artefaktem, který předurčil její budoucnost. Budoucnost zlodějky knih.

Po pohřbu nadešel čas setkat se svými novými rodiči, tvrdou Rosou Hubermannovou, která nejde pro ránu daleko, a Hansem Hubermannem, který se stal Liesel oporou. Po jedné z Lieselin nočních můr Hans Hubermann najde ukrytou Hrobařovu rukověť a začne Liesel učit číst a psát. V Liesel se tak postupně probouzí láska k příběhům, která vrcholí další krádeží knihy. Dívka vezme z ohně knihu, která byla určena k veřejnému spálení při příležitosti Hitlerových narozenin, a odnese si jí domů. Při tomto činu ji vidí starostova manželka a dovolí Liesel navštěvovat jejich knihovnu, aby mohla nerušeně číst. Během jedné z návštěv ji objeví starosta a vstup do knihovny jí zakáže. Liesel ale neposlechne a chodí do knihovny dál, navíc některé knihy začne krást. Dělí se o ně se svými sousedy a židovským mladíkem Maxem, kterého rodina Hubermannových ukrývá ve sklepení před nacisty. Liesel s ním sdílí lásku ke knihám a společně hledají bezpečí v příbězích.

“Celkem vlastnila čtrnáct knih, ale její příběh podle ní utvářelo deset z nich. Z těch deseti šest ukradla, jedna se objevila na kuchyňském stole, dvě pro ni vyrobil schovaný Žid a jednu jí doručilo hebké odpoledne ve žlutých šatech.”

Zlodějka knih poprvé vyšla v roce 2005 a setkala se s velkým úspěch. Kromě několika ocenění vyhrála v roce 2006 cenu National Jewish Book Award. O čtenářském úspěchu svědčí i fakt, že se kniha velmi dlouho drží na žebříčku bestsellerů v New York Times.

Film

Ani ve filmu nebudeme ochuzeni o naši oblíbenou vypravěčku. Markus Zusak na svém blogu potvrdil, že se smrt na filmovém plátně objeví a ujme se role průvodkyně příběhem. Podle dostupných informací by jí měl propůjčit hlas Roger Allam známý z televizní série Hra o trůny.

Ať už upravili autoři děj filmu jakkoliv, vypadá to, že to podstatné zůstalo, atmosféra. Úzkost a strach v období války jsou vyvažovány silou člověka a jeho odhodláním. Každá z postav velmi lehce rozvíjí příběh a věřte, že jejich osudy vás nenechají chladnými.

Za filmem stojí režisér Brian Percival, který má na svém kontě televizní seriály jako je Láska v bílem pekle (2004) nebo Panství Downton (2010). Zlodějka knih je pro něj tak prvním celovečerním filmem.

V roli nevlastního otce Liesel se objeví Goffrey Rush, který hrál ve filmech Králova řeč (2010) či ve filmu Nejvyšší nabídka (2013). V roli Zlodějky knih se pak představí mladičká herečka Sophie Nélisse, která je známá z francouzského filmu Monsieur Lazhar (2011), za který získala kanadskou cenu Jutra za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Její nevlastní matku ztvární Emily Watson, kterou si můžete pamatovat z filmu Anna Karenina (2012).

Hudbu k filmu složil známý americký hudební skladatel John Williams. Jeho tvorba je spojena s filmy jako je Jurský park, Harry Potter či Hvězdné války. Z válečných filmů skládal hudbu například k fimu Schindlerův seznam nebo Zachraňte vojína Ryana.

Příběh o mladé dívce a její lásce ke knihám si získal čtenáře po celém světě a na svém kontě má jeden milión prodaných výtisků. Zda bude mít i film takový úspěch zjistíme 16. ledna 2014, kdy bude mít premiéru.

Pokud se již nemůžete dočkat, zúčastněte se s námi filmové předpremiéry 15. ledna 2014 v Praze a ve Zlíně. Soutěžit o vstup na projekci můžete na následujícím odkaze http://on.fb.me/15w7MY8

O autorovi

Markus Zusak se narodil 23. června 1975 v Austrálii, kam jeho rodina emigrovala v roce 1950. Je nejmladší ze 4 dětí, má 2 starší sestry a bratra. V současnosti žije v Syndey se svojí ženou a dvěma dětmi. Napsal 5 knih, z nichž dvě byly přeložené do češtiny. Posel (The Messenger, 2002) vypráví o devatenáctiletém taxikáři, kterému začnou chodit do schránky hrací karty se zašifrovanými úkoly. Musí vstoupit do života cizích lidí a najít způsob, jak jim pomoci.

Další a momentálně světově nejznámnější je Zlodějka knih (The Book Thief, 2005), která se nyní dočkala i filmového zpracování. Kniha byla přeložena do více než 40 jazyků a neuvěřitelných 375 se drží v žebříčku bestsellerů The New York Times. 

Zdroje obrázků: CinemArt, Panmacmillan.com.au

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *