Vše nejlepší k narozeninám, Joe Nesbø

Joa Nesbøho známe především jako autora kvalitní severské krimi, kdyby ale nezasáhl osud, možná by Harry Hole neexistoval a Nesbø by se stal fotbalovou hvězdou (kdoví, kam by to z premiere league v Molde dotáhl). Nebo by stále pracoval ve finančním sektoru. Náhoda tomu však chtěla, Jo jednoho dne nasedl do letadla, pak se na pár dní zavřel v hotelovém pokoji v Sydney a vznikl Netopýr. Dnes kromě knížek i skvěle zpívá (a osobně si to můžete ověřit na letošním Bernard Festu, kam přijede se svojí kapelou Di Derre).

Připomeňme si dnes Nesbøho tvorbu a hlavně jeho ústředního hrdinu – Harryho Holea, kterého už příští rok uvidíme na plátnech knih s obličejem Michaela Fassbendera (i když každý správný fanoušek ví, že nejlíp by se na tu roli hodil samotný Nesbø :-D).

Harry Hole

Osobní údaje: Harry Hole už dávno překročil třicítku. Pochází z Osla, vyrůstal na sídlišti Oppsal, je svobodný, má jednu velkou vášeň a za sebou několik nepovedených vztahů. Žádné děti, ale příležitostně nahrazuje otce Olegovi (Ráchelin syn). Bydlí v Sofiině ulici v osloské čtvrti Bislett.

Vzhled: Vysoký, štíhlý, atletické postavy. Světlé vlasy ostříhané na ježka (asi 1 cm). Běloch s velkým nosem. Má světle modré oči a výraz typický pro alkoholiky. Jeho největší předností jsou ústa, z nichž se ženám podlamují kolena. ​

Kariéra: Absolvent policejní akademie a právnické fakulty, školní výsledky mírně nadprůměrné. Vrchní komisař na oddělení vražd osloského policejního ředitelství. Absolvoval roční stáž u FBI v Chicagu, specializuje se na sériové vrahy. Krátce působil u norské tajné služby, poté se opět vrátil na oddělení vražd. ​A pak… (Nebudeme prozrazovat, kdyby náhodou někdo nečetl :-D)

Reference: Bjarne Møller – Šéf oddělení vražd a nadřízený Harryho Holea, popisuje Harryho jako nejlepšího kriminalistu na oddělení a nejhoršího státního zaměstnance. Harry neuznává autority, dělá mu potíže zůstat střízlivý, a když je třeba, porušuje veškerá pravidla, kvůli čemuž je nebezpečný sám sobě i svému okolí. Møller je Harryho andělem strážným. Harry několikrát unikne propuštění jen proto, že nad ním Møller drží ochrannou ruku. Stig Aune – Psycholog a policejní konzultant. Léčí Harryho z alkoholismu a také se stává jeho relativně blízkým přítelem (jediným s výjimkou Øysteina). Øystein Eikeland – Taxikář a Harryho jediný přítel z dětství. Myslí si, že Harry by měl mít liberálnější postoj k amfetaminům. Ráchel – Žena, kterou Harry miluje. Rozvedená, sama vychovává syna Olega. Ona a Harry se snaží žít spolu i bez sebe. Ses – Harryho mladší sestra. Osoba, kterou Harry miluje nejvíc hned po Ráchel. Je postižena Downovým syndromem. Jim Beam – Obsahuje 40 % alkoholu. Harryho věrný přítel od jeho dvaceti let. 

Hudba: Harry má rád vše od Sex Pistols až po Duka Ellingtona, od Neila Younga až po Slipknot. 

Film: Jeho nejoblíbenějším filmem je Coppolův thriller Rozhovor. Jako jeden z mála lidí se Harry domnívá, že Verhoevenova Hvězdná pěchota je mistrovské dílo a Gibsonovo Statečné srdce úplná kravina. 

Užívání návykových látek: Alkoholismus v rodině. Začal pravidelně pít koncem puberty, vyzkoušel většinu typů drog. Všechny drogy vnímá jako anestetika. Většinu času je střízlivý, ale po alkoholu neustále silně touží. ​

Sport: Jízda na ergometru a občasné vzpírání, protože má rád pocit bolesti, který při obojím zažívá.

Ambice a plány do budoucna: Pochopit, co je zlo. A co je láska. Blízká budoucnost je poměrně bezútěšná, pak to bude ještě horší a nakonec půjde všechno do háje.

Knihy

Pokud jste od Nesbøho ještě nic nečetli a nemáte chuť na krimi, okouzlí vás jeho série knih pro děti s bláznivým Doktorem Proktorem, jejíž první díl se dočkal i filmové adaptace.

Pokud je však napětí to, co hledáte, můžete začít prvním dílem jeho série s detektivem Harrym Holem – Netopýrem. Nebo se vrhněte na Červenku, která zahajuje Osloskou trilogii. Ani se Sněhulákem nešlápnete vedle, je to jedna z nejlepších knih série, kterou lze číst i jako samostatný román. Sáhnout můžete i po některém ze samostatných thrillerů: Lovci hlavSyn a diptych Krev na sněhu. Nebo se vrhněte na to nejlepší. Tyto Nesbøho knihy získaly u nás na blogu 100% hodnocení:

Levhart

Nová „holeovka“ Levhart se směle řadí po bok Sněhuláka a můžeme ji bezpochyby zařadit do škatulky „to nejlepší od Joa Nesbøho“. Fakt! Bude to za 100 %. Čtěte celou recenzi

Policie

Brutální vraždy policistů by byly dalším případem pro Harryho Holea, kdyby ho nezasáhla kulka Ráchelina syna Olega. Připravte se, nejnovější Nesbøho počin vámi řádně otřese! Čtěte celou recenzi

Krev na sněhu

Série s detektivem Harrym Holem je sice zatím u ledu, ale Jo Nesbø nezahálí. Seznamte se: Olav, nájemný vrah s dobrým srdcem, antihrdina, který vás okouzlí. Čtěte celou recenzi

Syn

Jo Nesbø se vrací ve vrcholné formě. Na knižní pulty přichází jeho román Syn, který je mnohem zábavnější, než série s detektivek s vyšetřovatelem Harry Holem. Čtěte celou recenzi

Zdroj: Jonesbo.cz

Foto: Paal Audestad

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která knížka Joa Nesbøho je podle vás nejlepší? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *