Týden s Comic-Conem

Vznik Comic-Conu se datuje do roku 1970, kdy se skupina filmových, komiksových a science fiction fanoušků, skládající se z Shela Dorfa, Kena Kruegera a Richarda Alfa, rozhodla vytvořit první komiksový sraz v jižní Kalifornii. Comic-Con začal 21. dubna 1970 jako jednodenní minicon pod oficiálním názvem „San Diego’s Golden State Comic-Minicon“.

Účelem této události, která zahrnovala dva speciální hosty – Forresta J Ackermana a Mikea Royera – společně se stovkou přihlášených účastníků, bylo nasbírat co možná největší množství financí pro pořádání dalších a hlavně delších setkání. První ročník měl ovšem takový úspěch, že se ještě v srpnu téhož roku konal další, tentokrát třídenní Comic-Con. Tentokrát byli speciálními hosty Ray Bradbury, Jack Kirby, a A. E. van Vogt. Do sklepa Grant Hotelu se nacpalo na 300 účastníků. Přijeli se podívat na nabitý program, různé zájmové panely, filmové projekce a mnohem více. Takto vznikl klasický model Comic-Conu, který přetrvává až dodnes a mezi fanoušky se těší značné oblibě.

Původní myšlenka srazu sice vzešla z obliby komiksů, ale zakladatelé měli na paměti i fanoušky ostatních žánrů, proto se do programů rychle zapojily filmy, seriály i sci-fi a fantasy literatura. V roce 1973 se sraz oficiálně prezentoval pod názvem San Diego Comic-Con (SDCC), v roce 1995 se změnil na Comic-Con International: San Diego (CCI) a stal se mezinárodním. Oficiálním místem pro pořádání se po pár přesunech nakonec v San Diegu stalo Convention and Performing Arts Center.

Comic-Con každoročně pojme více jak 130 000 účastníků nejen ze Spojených států, ale z celého světa. Setkání se rozrostla také do prostor okolo centra, ať už jde o místní hotely nebo různé venkovní parky a prostranství. Součástí už tak rozsáhlého programu se stal Mezinárodní nezávislý filmový festival nebo třeba udílení cen Eisner (ceny udělované komiksovým tvůrcům, svým způsobem jde o obdobu amerických Oscarů).

Během let se Comic-Con stal centrem pozornosti všech možných žánrů. Tvůrci mají v oblibě přicházet s nejrůznějšími novinkami, zajímavostmi, slavnostními odhaleními, hromadou rozhovorů, přednášek a spoustou dalších pikantností, které ocení každý zapálený fanoušek. Spojuje celou řadu umělců a tvůrců v USA tolik oblíbených komiksů, autorů sci-fi a fantasy knih, filmových a televizních režisérů, producentů, scénáristů, herců a dovoluje jim sdílet svou vášeň s fanoušky.

Comic-Con v San Diegu se stal po celém světě pojmem. Z malého setkání se stal obrovský sraz, z něhož účastníci přijíždějí s celou řadou neopakovatelných zážitků. My se vám v průběhu tohoto týdne pokusíme zprostředkovat to nejzajímavější z letošního Comic-Conu, aby vám nebylo líto, že jste se tam nepodívali. Nám to totiž krapet líto je.

Autorka: Petra Sýkorová (Syki)

Zdroje: Comic-con.org, CC Inside The Magic, San Diego Shooter, Elfidomx, Mooshuu, PatLoika

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *