Trilogie Divergence konečně kompletní

Divergence je prvním dílem trilogie, jejíž děj se odehrává v Chicagu budoucnosti. Všichni obyvatelé města jsou rozděleni do pěti frakcí, z nichž každá vyznává jiné hodnoty. Ovšem všechny dohromady zajištují dokonalý chod celého města i společnosti. A tak zde najdeme Neohrožené, kteří dohlížejí na bezpečnost a nejvíce si cení odvahy, Sečtělé vyznávající vzdělání, Mírumilovné, pro něž je nejdůležitější zachování míru, Oddané, jejichž veškeré jednání je podřízeno myšlence prospěchu pro všechny ostatní, a Upřímné, kteří vždy a za všech okolností mluví pravdu. Ve věku šestnácti let se každý obyvatel města musí zúčastnit Obřadu volby, kde si vybere, do které z frakcí chce patřit. Je to opravdu důležité rozhodnutí, protože již nejde změnit a člověk musí přijmout všechna pravidla a omezení. A stejné rozhodnutí stojí i před Tris. Ještě před samotným Obřadem volby musí každý šestnáctiletý podstoupit speciální simulaci, jež má určit, pro kterou frakci má daný člověk předpoklady. A právě zde Tris zjistí, že je divergentní – má předpoklady pro více frakcí, což znamená, že její myšlení není omezené jedním jediným způsobem, a tudíž není snadno ovlivnitelná a manipulovatelná. Ovšem tím ohrožuje systém frakcí i uspořádání celé společnosti. Tris si zvolí Neohrožené, podstoupí tvrdý výcvik a zároveň začne přicházet na to, že ne vše je tak idylické, jak to na první pohled vypadá. V Rezistenci (druhém díle trilogie) se pak dostává do konfliktu s Jeanine, vůdkyní Sečtělých, jež usiluje o nadvládu nad celým městem a o vyhlazení všech divergentních, kteří její ambice ohrožují. Závěrečný díl s názvem Aliance pak přinese opravdu neuvěřitelné odhalení, které Tris zavede za hranice města a ukáže, že vše, v co celý život věřila, je pouhou iluzí. Samozřejmě nemůže chybět ani milostná zápletka – takže se dočkáme i komplikovaného vztahu s Tobiasem alias Čtyřkou, instruktorem u Neohrožených, který je rovněž divergentní.  

Přijde vám shrnutí děje stručné? Ono taky opravdu je, protože kdybych se pustil do podrobností, určitě bych vám nechtěně prozradil některý ze zvratů, kterých je série plná. A právě tyto zvraty, neočekávaná zakončení kapitol i celých dílů a odhalení, jež byste určitě nečekali, dodávají Divergenci spád a napětí, které vás nutí číst dále a dále a ani na chvíli nepřestat. Ač jde o autorčin debut, píše jako pravá profesionálka. Styl je lehký, dokázala se vyhnout hluchým místům, vše je logicky zdůvodněné a vyhýbá se různým veletočům, kterými někteří autoři maskují neschopnost vymyslet a napsat věrohodnou zápletku. A k tomu přidejte úžasné obálky, jež vychází z fotek Chicaga a znaku jednotlivých frakcí – výsledkem je série, která se okamžitě po svém vydání stala celosvětovým bestsellerem.

K určité hysterii, s níž byl očekávaný každý další díl, přispěla i přísná bezpečností opatření, jež si nezadala s přípravou a tiskem posledního dílu Harryho Pottera – i v případě Divergence byla zavedena velmi přísná pravidla, aby na veřejnost neunikla sebemenší drobnost. Veronica Rothová nicméně čtenářům zkracovala čekání, jak se jen dalo – a tak světlo světa spatřilo několik novel zasazených do fikčního světa Divergence, jejichž hrdiny jsou další postavy série. Český překlad závěrečného dílu celé trilogie vyšel nedávno v nakladatelství CooBoo.

A jak to u úspěšných knih poslední dobou bývá, filmové zpracování na sebe nenechalo dlouho čekat. A dá se předpokládat, že půjde o další kasovní trhák. V hlavní roli Tris se představí Shailene Woodleyová, Tobiase ztvárnil Theo James a roli Jeanine s nadšením přijala Kate Winsletová. A samozřejmě uvidíme i další známe tváře – Ashley Juddovou, Tonyho Goldwyna či Mekhiho Phifera. A jelikož je kniha sama plná akce a napětí, jako by si přímo říkala o převod na filmové plátno, takže určitě nebudete zklamaní.

Autor: Michal Kolezsar

Soutěž

Vyhrajte na našem Facebooku vstupy na exkluzivní fanouškovskou předpremiéru filmu Divergence, která se 30. dubna koná v Praze a ve Zlíně.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *