Steve Jobs od Waltera Isaacsona

Jedná se o oficiální životopis, na kterém Steve Jobs s autorem spolupracoval. Zároveň mu ponechal absolutní volnost a výslednou podobu nekorigoval. Co je ale podstatné: toto není žádný hyenismus. Je to naopak pomník, pocta a úžasný portrét geniálního člověka, který způsobil revoluci v odvětví osobních počítačů, telefonů, tabletů, hudebních přehrávačů, filmové animace a dalších. Sám Jobs říkal, že souhlasil s napsáním této knihy proto, aby ho poznaly jeho děti.

Isaacson sbíral materiál pro tento životopis dva roky. Absolvoval nesčetně rozhovorů jak se samotným Jobsem, tak s jeho spolupracovníky, přáteli i konkurenty. Je to velký příběh, velká pohádka této doby s tím smutným koncem, že Jobs se vydání svého životopisu nedočkal. Svůj statečný boj s těžkou nemocí, který je v knize rovněž zachycen, začátkem října prohrál.

Pozoruhodnou součástí knihy jsou také fotografie. Většinu z nich jsme dosud nikdy neměli možnost vidět. Ty z fotografické přílohy na křídovém papíru pocházejí z kolekce Diany Walkerové, která téměř třicet let měla zvláštní dovolení fotografovat svého přítele Steva Jobse. Další fotografie pocházejí například z archivu Jobsovy rodiny.

České vydání vznikalo v rekordním tempu a v maximálním utajení. Žádná část knihy nesměla uniknout před světovou premiérou. Proto text k překladu nebyl ze zahraničí zasílán elektronicky, ale tištěný kurýrní službou. Český vydavatel musel podepsat prohlášení mlčenlivosti. Vzhled českého vydání kopíruje podobu světové verze, liší se jen mírně ve formátu a rozsahu. Kniha má úctyhodných 680 stran a 16 stran fotografické přílohy. Vychází vázaná s přebalem.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *