Steampunk v literatuře

Pojem steampunk vznikl v 80. letech 20. století a označuje žánr sci-fi zaměřený na technologii a páru (anglicky steam), přesněji řečeno popisuje společnost a technologie založené na páře jako hlavním zdroji energie, která tvoří kulisy děl tohoto žánru. Díla se odehrávají v různých alternativních historiích či sci-fi prostředí. Jedná se zejména o alternativní viktoriánskou éru, dále také o postapokalyptické prostředí, nebo i prostředí divokého západu. Díla – na rozdíl od historických románů – představují některé vynálezy, technologie nebo historické události, které neexistovaly nebo existovaly jindy a jinak. Steampunk se promítá i do módy, kdy si jeho fanouškové vyrábějí a upravují oblečení, technologie či předměty určené k dennímu užití, tak jak by mohly vypadat ve světě steampunku.

Výchozí prostředí steampunku je představa lidí o budoucnosti v 19. století, většinou z období vlády královny Viktorie v Anglii. Výrazná je zejména móda (korzety, vesty, fraky, cylindry), využívaní technologií (ozubená kola, pára, vzducholodě, balóny) a prvky romantismu. Pro inspiraci se podívejte třeba na Pinterest.

Steampunk je velice populární zejména v zahraničí. K nám začal pronikat až před několika lety (když nepočítáme Zemanovy filmy, prvky steampunku ve snímcích jako je Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemství hradu v Karpatech). Začalo to LARPy, několika zájmovými blogy a velmi výrazný je e-magazín Steamzine. Ze současných steampunkových filmů jmenujme např. Zlatý kompas nebo nové zpracování Sherlocka Holmese. Průnik do hudby je také zřejmý, ke steampunku se hlásí např. kapely Abney Park nebo The Clockwork Dolls. Nás ale zajímá hlavně literatura, proto jsme pro vás vybrali pár výrazných steampunkových knížek a sérií, které si ještě dnes můžete koupit v knihkupectví.

Scott Westerfeld: Leviathan

První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Industriály, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se seznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná.

Série pokračuje knihami Behemót a Goliáš.

China Miéville: Nádraží Perdido

Metropolis Nový Krobuzon se rozvaluje v centru světa. Lidé, mutanti a tajemné rasy žijí beznadějně a nevázaně ve stínu lesa komínů, kde je řeka zanášena odpadem, továrny a slévárny duní nocí. Přes více než tisíc let řídí parlament spolu s brutální milicí vše: od chodu továren po umělce, špehy a vojáky, vandráky a děvky. Ale to vše se změní. Přichází cizinec s kapsami plnými peněz a nemožným požadavkem. Město začíná terorizovat neznámé nebezpečí, které má spojitost s drogami a novokrobuzonským podsvětím. A všechny nitky k možné záchraně se sbíhají v srdci města, v olbřímí stavbě Nádraží Perdido… Kniha obdržela Cenu Akademie science fiction, fantasy a hororu v kategoriích nejlepší zahraniční kniha, nejlepší science fiction a nejlepší fantasy!

Série pokračuje knihami Jizva a Železná rada.

Cherie Priestová: Zemětřas

V době občanské války přilákaly zprávy o zlatě na zamrzlém Klondiku na pacifický severozápad tisíce dobrodruhů. Každý chtěl zbohatnout. Ruští těžaři si dokonce najali vynálezce Levitica Bluea, aby jim zkonstruoval stroj, který dokáže těžit zlato pod ledem. Tak se zrodil Zemětřas. Již při první zkoušce se však stal neovladatelným – zničil několik bloků v centru města a otevřel puklinu, ze které začal stoupat jedovatý plyn. Ti, kdo se ho nadechli, se změnili v živé mrtvoly… Uplynulo šestnáct let. Zničené a zamořené město dělí od okolí vysoká zeď. Jen kousek za ní žije Blueova vdova se svým patnáctiletým synem Ezekielem. Ten se jednoho dne ve snaze očistit jméno svého otce vydává na výpravu zpět do zničeného města. Do města plného hladových nemrtvých, vzdušných pirátů a ozbrojených zločinců…

Série pokračuje knihami Clementine, Bitevník a Ganymédes

Jay Lake: Srdce světa

Její Veličenstvo královna Viktorie stále vládne Nové Anglii a americkým državám, obrovské vzducholodi Královského námořnictva křižují nebesy a Země se dál otáčí na ohromném mosazném soukolí, které Bůh vsadil na nebesa, a spořádaně, půlnoc za půlnocí a rok za rokem, putuje kolem Slunce. Ve městě New Havenu žije jistý mladík jménem Hethor, který se pod dohledem svého mistra učí řemeslu a umění, za nějž vděčíme Bohu stejným dílem jako člověku: hodinářství. Jedné podivné noci získá jeho život nový směr. Po probuzení spatří živoucího mosazného anděla, jenž se obrovskými křídly dotýká nízkého trámoví podkrovního pokoje. Anděl mu oznámí, že byl vyvolen. Srdce světa dotikává a je třeba ho natáhnout. Hethor musí získat Klíč nebezpečenství, objevit způsob, jak stroj seřídit a zachránit tak Zemi. Na důkaz své návštěvy mu nebeská bytost zanechá stříbrné peříčko ze svého křídla. Krev ulpělá na jeho ostrém okraji je dostatečným důkazem, že Hethor nesnil. Aby splnil příkaz svého Boha, podnikne nevinný a nezkušený mladík dlouhou a nebezpečnou cestu k jižnímu pólu. Na konci strastiplné pouti nalezne sílu a pozná sám sebe.

Vlado Ríša, Leonard Medek a kol.: Mrtvý v parovodu

V poslední době jsou SF povídky a romány, odehrávající se v období rozvoje využití technologií a páry, tedy za vlády královny Viktorie, čím dál tím populárnější. Jde o období osamělých vědců, badatelů, zlodějů, vynálezců a detektivů, ale také elegance, romantismu a čestnosti. Známí čeští autoři se zamysleli (někteří přinuceni domluvou, jiní proudem ostré páry, další vynálezy, které doposud nespatřily světlo světa), jak by se s takovými eventualitami dokázali popasovat oni. Vypravili své hrdiny leckams. Dostanete se s nimi do krajů známých i neznámých. Při čtení této sbírky se ocitnete v Praze, Londýně, indickém pralese, Vídni a leckdy i na těch nejnepravděpo­dobnějších místech. V hlavních rolích se objeví Sherlock Holmes, trpaslíci, trol, drobný český zlodějíček, chudá služebná, elegantní anglický zloděj, soukromý pražský detektiv… Prostě jsou to jak postavy, tak i prostředí devatenáctého století, století páry a téměř neomezeného rozvoje techniky. Do knihy přispěli: Leonard Medek (Příběh zloděje), Martin D. Antonín (Pási spási), Julie Nováková (Eskapády pana Finnegana), Hana Šochová (Chytni štěstí za pačesy), Vlado Ríša (Série třináct), Josef Pecinovský (Mrtvý v parovodu), Petr Schink (Chlapec a jeho trol), Lucie Lukačovičová (Čestné slovo).

Petr Schink: Století páry

Svět se na okamžik zastavil a teď se váhavě jako ospalý kolos rozhoduje, na kterou stranu padne. Mocní metafyzikové si mysleli, že mohou přírodní zákony ohýbat dle libosti, teď se však na ně v oblacích páry žene průmyslová revoluce a hrne zažité pořádky na smetiště dějin. Ani nově vzniklá říše to nemá snadné, pracovní trolové bojují o svá práva. Do těchto časů, se narodil pistolník, nájemný ochránce i zabíječ nestvůr Fastynger van Hauten.

Zdroje: Wikipedie, Steamzine

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *