Růžový týden

Karel Hynek Mácha: Máj, Máj… věčný Máj

Unikátní trojvydání Máchovy básně Máj, které obsahuje reprodukci rukopisu Karla Hynka Máchy, fotografickou reprodukci knihy s prvním vydáním z roku 1836 a text básně dle kritického vydání z roku 1959 aktualizovaný podle současných jazykových norem.

Keigó Higašino: Oddanost podezřelého X

Román Oddanost podezřelého X prozaika Keiga Higašina vypráví příběh Jasuko, která v sebeobraně zavraždila svého bývalého manžela. Všechny stopy se jí snaží pomoci zahladit soused Tecuja Išigami, geniální matematik, jenž je do ní bezmezně zamilován. K vyšetřování zločinu je však přizván profesor Manabu Jukawa, Išigamiho přítel ze studií. Jukawa, známý též pod přezdívkou Galileo, postupně odkrývá pravdu, a to navzdory přerušenému vyšetřování ze strany policie.

Benoit Duteurtre: Rebelka

Brilantně rozehraná fraška podává zprávu o neoliberální západní společnosti na přelomu tisíciletí. Zběsilý rytmus moderního života zmítá všemi zúčastněnými a v jedné chvíli se jejich osudy ocitají v rukou redaktorky Eliany Brunové, která ve svých televizních magazínech Rebelové a Kladivo na čarodějníky káže o morálních hodnotách a o lepším světě: v křesle pro hosta se střídají homosexuál toužící po dětech, podnikový ředitel, který se pokládá za umělce a ve snaze držet krok s duchem doby zahajuje ve svém koncernu radikální reformu pod výmluvným názvem Rimbaud Project, a zkrachovalý baron, upínající své naděje k větrným elektrárnám…

Charlotte Rocheová: Vlhká místa

Po malé „nehodě“ při vyholování svých intimních partií leží osmnáctiletá Helena v nemocnici na interně. Čeká na návštěvu rozvedených rodičů v naději, že by se snad u nemocničního lůžka své dcery mohli konečně usmířit. Zatím se však zabývá detailním líčením svých sexuálních postojů i praktik. Ošetřovatele Robina nechá fotografovat ony oblasti svého těla, jež je možno shlédnout v zrcadle pouze ve velmi krkolomné pozici. Kromě toho se věnuje své sbírce avokádových pecek, které jí poskytnou cenné služby i v sexuální oblasti. Díky svému vtipu a pravdomluvnosti se stává hvězdou nemocnice. Hovoří o věcech, na něž by se jiní neodvážili ani pomyslet. Vlhká místa jsou exkurzí k posledním tabuizovaným tématům současnosti. Charlotte Roche se ve svém románu odvážně, radikálně a provokativně bouří proti všeobecné hygienické hysterii a sterilní estetice časopisů pro ženy, proti standardizovanému pojetí ženského těla a jeho sexuality – a vypráví přitom nádherně divoký příběh dívky poživačné i zranitelné zároveň.

Charlotte Bronteová: Z letopisů Angrie

V zemi zvané Angrie se může stát leccos. Žijí tu hrdinové i zbabělci, daří se tu lásce i intrikám, mají tu požívačného panovníka, který má žárlivou manželku a krásnou, oddanou milenku. Zní vám slovo „Angrie“ podobně jako „Anglie“? Jste na správné stopě. Charlotte Brontëová si ve své fantazii vysnila svět, který se podobá viktoriánské Anglii, ale zároveň je mnohem pitoresknější. A především – nestranný pozorovatel si tu může dovolit nazývat věci pravými jmény, beztrestně si vyřizovat účty s lidmi, kteří si to zaslouží, a zachce-li se mu, vysměje se dobovým konvencím. Příběhy obsažené v knize Z letopisů Angrie jsou autorčinými juveniliemi, ale Charlotte Brontëová už v nich používá vypravěčský styl, jenž ji později proslavil. Letopisy začala psát společně se svým bratrem Branwellem, a jak uvádějí spisovatelčini životopisci, v období dospívání se pro ni budování imaginárního království a vymýšlení osudů jeho obyvatel stalo takřka obsesí. Dnešní čtenáři mohou obdivovat, s jakou bezelstností dokázala budoucí velká spisovatelka stvořit důmyslnou alegorii našeho světa a našich životů.

Candace Bushnellová: Léto ve městě – Deníky Carrie B. 2

Druhý díl Deníků Carrie B. nás spolu s dospívající hlavní hrdinkou Carrie Bradshawovou poprvé zavede do New York City. Sledujeme, jak se Carrie mění z venkovského „vrabčáka“ – jak ji překřtí Samantha Jonesová – v osobnost, jíž chtěla odjakživa být, a v rafinovanou mladou ženu, která se naučí proplouvat záludnými peřejemi velkoměsta a využívat módu k vyjádření své vlastní identity.

Cynthia Handová: Nespoutaná

Clara se musela vyrovnat se znepokojujícími vizemi, se ztrátou člověka, kterého nesmírně milovala, i s bolestivým rozchodem se svou první láskou. Nepřeje se nic jiného než žít normální život, vystudovat a ujasnit si, který se dvou úžasných kluků v jejím okolí je ten pravý. Avšak další vize, a s ní spojené poslání, na sebe nenechá dlouho čekat. A je ještě děsivější a nebezpečnější než všechny předchozí. A jestliže Clara nechce obětovat svou nejlepší kamarádku i celé andělské společenství, musí se vypravit na cestu, která navždy změní její život, na cestu, která jednou pro vždy určí, kam se bude ubírat osud její i osud všech, které miluje. Ve strhujícím finále Nadpozemské musí Clara rozhodovat o svém osudu jednou provždy.

Mireille Guilianová: Francouzky netloustnou

Mireille jednoho dne odjela jako mladá štíhlá studentka do Spojených států a po několika semestrech se vracela do Francie s nebývalou nadváhou. Díky rodinnému lékaři se jí brzy podařilo vrátit k původnímu stylu života – a také vzhledu. Autorka na vlastní zkušenosti odkrývá tajemství francouzského paradoxu.

Božena Svárovská: Deník odbarvené blondýny

Blondýnka Božena Svárovská glosuje dění kolem sebe i radosti a strasti osobního života. Jak se jedna žena vyrovná se špatným sexem, plastickou operací, smrtí otce, sexuálním harašením a nabídkou k sňatku? A proč jméno Božena není dobré, když chcete dělat kariéru v médiích a hledáte lásku snů? Vycházelo na pokračování ve známém časopise.

Nancy Martin: Diamanty nosí smrt

Nora Blackbirdová z filadelfských vyšších kruhů stále pracuje jako reportérka společenské rubriky Intelligenceru, aby splatila zděděné dluhy, a stále si není jistá svými city k Michaelu Abruzzovi. Jednoho dne obdrží pozvání ke Cooperovým – význačné filadelfské rodině, ke které ji váže společná minulost… Flanders Cooper, Nořina bývalá láska z vysoké školy, se na party plné nejzvučnějších jmen filadelfské smetánky pokusí Noru znovu získat, což se pochopitelně nelíbí jeho ženě Lauře. Když je následujícího rána Laura nalezena mrtvá, policie začne podezírat Flana.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *