Robert Fulghum: O knihách kapitána Školky

Fejetony

Již v roce 1991 vyšla první útlá kniha fejetonů nazvaná Všechno co opravdu potřebuji znát jsem se naučil v mateřské školce. Životní optimismus, nadhled a lehký příjemný humor brzy vytvořili auru, která se kolem Fulghumových knih drží dodnes. Těch drobných, útlých knížek je už celá řada:

Škála příběhů, které Robert Fulghum vypráví, je obrovská. Všechny příběhy mají ale jedno společné: Ukazují, že svět je krásný ve svých maličkostech a že velké příběhy se dějí všude kolem nás, jen je potřeba naučit se dívat.

Třetí přání

Když Robert Fulghum poprvé opustil svět fejetonů a napsal román (a navíc, pěkně tlustý), bylo to překvapení. Tak velké, že knihu nejdříve vydal v Česku, protože americký vydavatel nevěřil tomu, že s touto knihou bude mít Fulghum úspěch. Ukázalo se, že to byl omyl. Příběh Aleka, Maxe a Alice okouzlil desítky tisíc českých čtenářů. Příběh přátelství a lásky na třech světových kontinentech přinesl nečekaně silný příběh na prostoru, který Robert Fulghum zvládl bravurně. Kouzelný příběh doplňovaly působivé ilustrace a hudba, která byla nedílnou součástí příběhu a ve druhé a třetí knize byly dokonce přiloženy na CD. Třetí přání je rozděleno do třech knih:

Zadejte se!

Zatímco vrstevníci Roberta Fulghuma se již věnují spíše vnoučatům nebo klidnějším koníčkům, Robert Fulghum se rozhodl podzim svého života strávit jinak: rozhodl se naučit tango. A hned napsal knihu, která je oslavou tohoto vášnivého tance, a oslavou tančírny Century. Kniha dostala jméno „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“ a vypráví životní osudy lidí, kteří tangu zasvětili svůj život. Opět se potvrdilo, že Fulghum je geniální vypravěč, který umí svým příběhům dodat vyšší smysl.

Vzpomínky na jedno dobrodružství

Také zatím poslední kniha Roberta Fulghuma je o tangu. Tentokrát popisuje svou cestu do Argentiny, kde se tango učil. Vypráví o svém pohlcení tímto tancem, o své cestě po Argentině a o dalších příhodách, které v Argentině prožil. Jestliže kniha Drž mě pevně, miluj mě zlehka byla oslavou tanga a lidských příběhů, tak v této knize oslavuje tango – a obrovskou chuť žít co nejvíce naplno.

Robert Fulghum bude v Paláci knih Luxor – celý den!

Robert Fulghum ví, že mu čeští čtenáři rozumějí a že je pro ně určitým patronem: studánkou nevysychající inspirace. A proto za nimi do Čech pravidelně přijíždí. Setkat se s ním můžete ve středu, 15. května v Paláci knih Luxor. Můžete s ním posnídat, dát si kávu, nechat se s ním vyfotit a na závěr si nechat podepsat jeho knihy, včetně té nejnovější „Vzpomínky na jedno dobrodružství.“ Jaký bude podrobný program jeho návštěvy?

Mysleli jsem i na ty, kteří se nemohou na autogramiádu dostavit osobně a knihu s podpisem Roberta Fulghuma by chtěli. Pokud si objednáte přes e-shop www.neoluxor.cz  dne 15.5. do 19:00h jakoukoliv knihu Roberta Fulghuma, autor vám ji vlastnoručně podepíše. To platí přes objednávky na dobírku i na osobní převzetí. 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *