Příběh moderní Popelky

Americká herečka celým jménem Grace Patricia Kellyová se narodila 12. listopadu 1929 ve Philadelphii a už během školní docházky se účastnila módních přehlídek a hrála divadlo. Později se zapsala na Americkou akademii dramatických umění a brzy si zahrála ve své první hře s názvem Otec. V její filmové kariéře nastal zlom ve chvíli, kdy jí zavolal producent Stanley Kramer, od kterého dostala nabídku na vedlejší roli ve westernu V pravé poledne. Brzy poté se dočkala sedmileté smlouvy s MGM. Za svůj další film s názvem Mogambo získala cenu Zlatý globus a nominaci na Oscara. Toto ocenění pak získala za film Country girl pod taktovkou George Seatona.

Během jedné ze svých návštěv ve Francii se seznámila s monackým knížetem Raineirem III, od kterého později přijala nabídku k sňatku, což pro ni znamenalo také ukončení kariéry. Devět měsíců po svatbě se manželskému páru narodila dcera Caroline Louise Marquerite. Dalším potomkem byl syn Albert II., který je současným vládcem Monaka a jako poslední se manželskému páru narodila dcera Stéphanie Marie Elisabeth.

Život ale bohužel většinou pohádkově nekončí. Kněžna Grace měla 13. září 1982 společně se svou dcerou Stéphanie autonehodu, při které se zřítila ze skály. Po této nehodě upadla do kómatu, a jelikož její zranění nebyla slučitelná se životem, o dva dny později rozhodl kníže Rainier III. o odpojení od přístrojů. Tím ve věku 52 let skončil život milované hvězdy stříbrného plátna a monacké kněžny Grace.

O filmu

Film Grace, kněžna monacká byl uveden na 67. ročníku festivalu v Cannes. Jeho cílem nebylo věrné převyprávní historie Monaka, nýbrž zmapování života slavné herečky, zejména od roku 1962. V té době už měla kněžna dvě děti a od její svatby tak uplynulo 6 let. Jako hlavní zápletku si tvůrci vybrali období, kdy Monako a Francie zažívali krizi. Francie požadovala po knížectví finanční náhrady za daňové úniky francouzských podnikatelů, kteří využili proslulého daňového ráje. Konflikt vyústil ve vyslání francouzských vojáků na hranice Monaka a hrozil tak vpád cizích vojsk do země. Kromě tohoto konfliktu ve filmu nechybí ani pokušení v podobě Alfreda Hitchcocka, který přijde s nabídkou na novou roli a Grace tak bojuje mezi dvěma světy – aristokratickým a tím filmovým.

Hlavní roli ztvárnila Nicole Kidman, která má na svém kontě již několik úspěšných filmových rolí, například Návrat do Cold Mountain, Hodiny nebo Austrálie. Roli Raniera III. získal Tim Roth známý z filmu Rob, ve kterém hrál elegantního Archibalda Cunninghama. Tato role mu vynesla nominaci na Oscara a Zlatý glóbus.

Režie se ujal Oliver Dahan, který má za sebou již několik režijních úspěchů, například životopisný film Edith Piaf.

Zatímco diváci odchází z kina nadšeni, knížecí rodina se rozhodla snímek nepodpořit a od filmu se distancovala z důvodu nedodržení historických přesností. U nás se filmové premiéry dočkáme 12. června 2014.

Nedávno vyšla v nakladatelství Metafora kniha Grace, kněžna monacká od spisovatele Jeffreyho Robinsona. Ten, ve spolupráci s rodinou, sepsal knihu, ve které se spíše než příběhem o hvězdné kariéře zabývá životem Grace v její pozdější roli monacké kněžny. Kniha na pomezí literatury faktu a beletrie tak nabízí pohled na Grace očima jejích nejbližších.

Soutěž

Do 15. června jsme na naší facebookové stránce soutěžili o knihy, lístky do kina a filmové plakáty. Tady jsou nejlepší odpovědi na otázku „Kdyby Grace Kellyová žila v dnešní době, do jakého filmu a role byste ji obsadili a proč?“

Ordinace v růžové zahradě… aby poznala co to je nekonečný seriál. Jan 

Protože by jí bylo už 85, tak do amerického remakeu Babičky od Němcové, mohlo by to být zajímavé 🙂 Vendula 

Do filmu Zmizelá. Protože ten, kdo dokáže bezvadně zahrát v Hitchcockově filmu, ten dokáže podat vynikající výkon i v současném nejlepším temném díle. Kristýna 

Obsadila bych ji do filmu Deník B. Johnes, zajímalo by mě, jak by se tu jako elegantní dáma chovala, jak by řešila kila a vztahy. Jana 

Chicago, Roxie Hart. Protože by si zasloužila hrát trochu bláznivou roli, která by jí sedla, aby si odpočinula od dodržování etikety a reprezentování svého manžela. A Roxie by mohla být to pravé. Jitka

Zdroje: wikipedia.org, csfd.cz, idnes.cz, metafora.cz

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *