11 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbil Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Do dnešního speciálu jsem nezařadila jen humoristické knihy, ve kterých vystupují staříci, abychom se co nejvíce přiblížili dílu Jonase Jonassona. Dnes pro vás mám výběr toho nejlepšího a nejvtipnějšího na knižních pultech. Pokud jste si užili laskavý humor staříka Karlssona, tyhle knihy vás nezklamou. Přeskočíme Analfabetku, která uměla počítat (která je ve skutečnosti to samé, co Stoletý stařík, jen s jiným hlavním hrdinou) a vrhneme se na další tipy.

1. Fredrik Backman: Muž jménem Ove

Muž jménem Ove (čtěte recenzi) – Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety – což on sám považuje za převrat -, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí – začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a pastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkávají.

2. Jamie Masonová: Mrtvol na tři hroby

Mrtvol na tři hroby – Kdo má v zahradě za domem zakopanou mrtvolu, klidu si příliš neužije, těmito slovy se otevírá hororový příběh osamělého Američana Jasona Gettyho, kterému dělá společnost jen toto děsivé tajemství. Ovšem vždy může být hůř – hlavní hrdina zatím netuší, jak hrůzný nález vyjde na světlo jen pár kroků od jeho domu… Pozoruhodná prvotina americké autorky Jamie Masonové určená milovníkům thrillerů a černého humoru.

3. Andrzej Pilipiuk: Kroniky Jakuba Vandrovce

Kroniky Jakuba Vandrovce – Máš problémy s duchy předků? Něco ti šramotí v domě? Soused je upír? Zajdi za Jakubem Vandrovcem, nejlepším exorcistou-samoukem z celé země! Sice žije v zapadlé vesnici na východě, živí se vlastní pálenkou a vypadá jako starý pytlák, ale nedej na zdání! Ještě se nevyskytl upír, mimozemšťan, vlkodlak nebo přízrak, se kterým by si neporadil nebojácný vymítač v gumákách.

4. Knihy Jonathana Lynna a Antonyho Jaye

Jistě, pane ministře 1 / Jistě, pane ministře 2 / Jistě, pane premiére 1 / Jistě, pane premiére 2 – V letech 1980 až 1988 napsala dvojice anglických scénáristů Jonathan Lynn a Antony Jay kultovní televizní komedii z politického prostředí Jistě, pane ministře (a pokračování Jistě, pane premiére). Ve zkratce by šel obsah seriálu shrnout jako neustálý boj ministra pro administrativní záležitosti Jamese „Jima“ Hackera s jeho neúnavně intrikujícím tajemníkem Sirem Humphrey Applebym, kterému sekunduje jeho osobní tajemník Bernard Wooley.

5. Leo Rosten: Jidiš pro radost

Jidiš pro radost – Jidiš, dnes už téměř zaniklý jazyk východoevropských chasidských štetlů, zanechal v dnešní češtině jen malou stopu: chucpe, mišpoche, košer a možná i čurbes, kibic, ksindl. Proč tedy otevírat takovou příručku? „A proč ne?“ odpověděl by Leo Rosten obligátní židovskou otázkou, na kterou nevíme, co říct. Třeba proto, že každé to podivné slovo, které nám předvádí, má šmrnc, sedí uprostřed vtipu na některý lidský a božský paradox – lásku, spravedlnost, peníze. Jazyk zaniká, ale židovský vtip je věčný, protože se posmívá a přitom laskavě a moudře pokyvuje hlavou.

6. Aristokratky Evžena Bočka

Poslední aristokratka / Aristokratka ve varu – Evžen Boček je kastelán a zároveň jeden z našich nejlepších současných humoristů. Poslední aristokratka vypráví příběh Františka Antonína hraběte Kostky z Kostky, který je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Aristokratka ve varu pak sleduje Marii Kostkovou z Kostky, jejíž otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě… a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve… a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga.

7. Jan Šmíd: Čisté radosti mého života

Čisté radosti mého života – Neuvěřitelná dobrodružství obchodního cestujícího Nata Jessela, který nachází čisté radosti svého života při putování po venkovských osadách Arizony a Utahu ve společnosti lvice Eileen. Když na ni, poté co utekla z cirkusu, narazil u horského potoka, snažil se jí nejprve utéct, když si ale povšiml její vychrtlosti a opuštěnosti, nenechal ji samotnou a ona se mu za to mnohokrát odvděčila.

8. C. D. Payne: Neviditelný

Neviditelný – Kniha autora kultovní série Mládí v hajzlu. C. D. Payne tentokrát přináší lehce absurdní příběh chlapíka á la Big Lebowski, sedmatřicetiletého klasického „losera“, který jednou čirou náhodou vysloví jakousi kouzelnou formuli a stane se neviditelným. Tato nová schopnost je pro něj velmi přínosná, přinejmenším na počátku příběhu. Může si například obstarat peníze menší krádeží v bance, špehovat manželku, která se s ním rozvádí apod. Ale co s takovou schopností, když přestává být tajemstvím?

9. Timur Vermes: Už je tady zas

Už je tady zas (čtěte recenzi) – Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil v roce 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence? Ale ovšemže ano! Léto 2011. Na zanedbaném plácku uprostřed Berlína se probudí Adolf Hitler. V nejhlubším míru, bez své strany, bez svých věrných, bez Evy. Sám a sám v moři přistěhovalců, v Německu Angely Merkelové. Šedesát šest let po své domnělé smrti uvízne v přítomnosti a proti vší pravděpodobnosti zahájí novou kariéru – v televizi!

10. Knihy Arta Paasilinna

Živý na vlastním pohřbu / Šťastný muž / Prostopášný modlitební mlýnek / Stará dáma vaří jed / Syn boha hromovládce / Autobus sebevrahů / Krátká paměť pana rady – Arto Paasilinna je jeden z nejoblíbenějších finských spisovatelů, autor převážně humoristických románů. V současnosti je nejprodávanějším finským autorem. V pětimilionovém Finsku vycházejí jeho knihy ve statisícových nákladech, na jeho autogramiádách stojí dlouhé fronty, na autorská čtení přicházejí stovky lidí. Jeho popularita ve Finsku se dá přirovnat k popularitě Michala Viewegha u nás. Napsal už 35 románů, každý rok jeden. Své příběhy zasazuje do finské přírody a nešetří humorem, kterému rozumí čtenáři po celém světě. Kvalitní oddechová literatura je termín, který Paasilinnovu tvorbu plně vystihuje: jeho knihy se dobře čtou, čtenáře zajímá, “jak to dopadne”, snadno se vžije do pocitů hrdinů knih a touží prožívat stejná dobrodružství jako oni. Přitom problémy, které se v knihách vyskytují a řeší, nejsou nijak plytké, jsou to problémy skutečného života, ale autor o nich píše s humorem, nadsázkou a fantazií.

11. Knihy Davida Sedarise

Naháč / Když vás pohltí plameny – Vítejte ve světě Davida Sedarise, nejpopulárnější amerického humoristy současnosti! Jeho knihy se drží v čele žebříčků bestsellerů, prodalo se jich už bezmála deset milionů a byly přeloženy do pětadvaceti jazyků. Sedaris bývá přirovnáván k Marku Twainovi, Jamesi Thurberovi či Robertu Fulghumovi. Autorův břitký vtip se nezastaví před ničím, bere si na paškál stejně vlastní rodinu i sebe sama, zesměšňuje sexuální, politická i etnická tabu a s náramným gustem se naváží do přebujelé politické korektnosti.

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *