Percy Jackson podruhé a soutěž pro vás

Když Rick Riordan v roce 2005 u nakladatelství Disney Hyperion publikoval první díl své původní pentalogie o polobohovi, co má rád všechno modré (a týká se to nejen oblečení ale i jídla), nemohl tušit, že si s každým dalším dílem získá nové a nové fanoušky. Píše se rok 2013 a on na původní světově oblíbenou sérii navázal stejně úspěšným pětidílným spin-offem, jehož čtvrtý díl má v zahraničí vyjít v říjnu tohoto roku, a do našich kin se za pár dní chystá jeho druhá filmová adaptace. Ale nepředbíhejme.

Zrod Percyho

Riordan nápad na příběhy hrdinů Tábora polokrevných dostal na vysoké škole díky své práci na letním kempu pro děti. Jeho první placenou prací byl učitelský post na škole v Texasu, poté se společně s manželkou přestěhoval do San Franciska, kde učil na Presidio Hill School. Narodili se jim dva synové a po osmi letech se přesunuli do San Antonia. Tam učil na škole Saint Mary’s Hall dalších šest let, než se začal naplno věnovat psaní knih. Každý rok učil mimo jiné také mytologii, což ho opravdu bavilo. Každovečerní čtení pohádek synům jej na psaní knih pro děti skvěle připravilo i motivovalo.

Jeho syn Haley jej totiž jednou požádal o pohádku na spaní, kde by hráli hlavní roli hrdinové a řečtí bohové Olympu. Riordanovi brzy došly známé báje a legendy a musel přijít s něčím vlastním, ale tak, aby syna nezklamal. Brzy byla jeho synovi diagnozována dyslexie a porucha soustředěnosti a řecká mytologie bylo to jediné, co ho ve druhé třídě bavilo. Ačkoliv měl Riordan v té době díky práci ve škole dost nabitý program, našel si čas na to, aby napsal první Percyho knihu. Tak vznikl Zloděj blesku, jehož hlavní hrdina se také potýká s podobnými problémy jako Riordanův syn – tedy s dyslexií a poruchou soustředění. Až na to, že u Percyho za to může jeho božská součást. Percy totiž po prvních životních peripetiích, kdy se ukáže, že je jeho suplující učitelka ve skutečnosti vyslanec podsvětí, zjistí, že je potomkem Poseidóna, boha všech moří a oceánů.

Riordan chtěl dětem s dyslexií i jinými poruchami ukázat, že ne vždy to znamená, že je člověk špatný, někdy to znamená, že je prostě jen jinak nadaný. A to Percy rozhodně byl. Extra talent má zejména na přitahování problémů. Nevyhnuly se mu ani v jednom z prvních pěti dílů a v těch dalších pro jistotu rovnou ztratil paměť, jen aby zjistil, že se ocitl v nepřátelském táboře Římanů, kteří pro Řeky neměli nikdy tak úplně pochopení.

Spisovatelské začátky

Riordan ovšem ještě před psaním knih pro děti napsal několik knih pro dospělé. K těm se dostal ve chvíli, kdy bydlel v San Francisku a začalo se mu stýskat po Texasu. V té době četl převážně mysteriózní knihy. Řekl si, že by mohl zkusit napsat příběh o vznětlivém detektivovi ze San Antonia… a o 10 měsíců později spatřil světlo světa román Big Red Tequila.

Když příběh psal, cítil v kostech, že jej opravdu publikuje a že si jej čtenáři najdou. Dodnes všem začínajícím autorům doporučuje, aby psali o tom, co znají nejlépe. Pro něj to nejdřív bylo San Antonio, později mytologie. Ačkoliv mu psaní knih pro děti v současné době zabírá více času, nevylučuje, že se ke psaní knih pro dospělé vrátí. V roce 2007 vydal novelu Rebel Island.

Celosvětový úspěch

V době, kdy ještě učil, se jej studenti ptávali, proč nepíše knihy pro děti – neměl pro ně dostatečně vhodnou odpověď, až později mu díky synovi došlo, že měli pravdu a dětské knihy pro něj budou to pravé. Děti byly přece jen publikum, které znal nejlíp. Má za to, že psaní knih pro děti není od psaní knih pro dospělé zase tolik odlišné. Děti od knih očekávají totéž, co dospělí – rychle ubíhající příběh, postavy, na nichž jim bude záležet, humor, překvapení a záhady. Dobrá kniha člověka vždycky nutí klást si hromadu otázek, jaké vám dokáže zodpovědět jedině další a další stránka příběhu.

Percyho série byla častokrát srovnávána se stejně úspěšným Harry Potterem J. K. Rowlingové, což je jenom pochopitelné, protože obě série dokázaly nadchnout dětské i dospělé čtenáře a stále lákají k přečtení. Svým způsobem si jsou obě série podobné alespoň v tom, že obě čerpají z folklóru a mytologie, oba hrdinové zjišťují, že jsou něčím výjimeční a musí své nadání trénovat, aby se dokázali ochránit.

Ale tentýž příběh sledují také osudy Herkula, či Persea a hromady dalších hrdinů. Percy a Harry jsou tak naprosto odlišné postavy, ačkoliv oběma z nich záleží na větším dobru, na své rodině a přátelích. Autor přiznal, že se v Percym vidí, protože má jeho smysl pro humor a stejně jako on, ani autor nebyl ve škole příliš dobrým studentem. Jeho nejoblíbenější postavy jsou ovšem Grover a Tyson, protože si jejich psaní vždy nejvíce užívá.

Knihy se rychle staly celosvětově oblíbené, přestože začátky byly krapet těžší. První díl série byl doporučován spíše od čtenáře ke čtenáři, od učitele k učiteli, od rodiče k rodiči. Později přišel nevídaný úspěch, také díky knihovníkům v Texasu, kteří o knihách častokrát s dětmi diskutovali. Bez nich by nastartování série nejspíš nebylo tak rychlé a těžko by se za roky dostalo do milionových částek.

Zloděj blesku se k nám poprvé dostal v roce 2009, a to díky nakladatelství Fragment. Od té doby toto nakladatelství přineslo i další 4 díly série (Moře nestvůr, Prokletí Titánů, Bitva o labyrint, Poslední z bohů) a nezapomnělo také na spin-off Bohové Olympu (prozatím vyšly díly Proroctví, Neptunův syn a Znamení Athény), kromě toho vydalo také autorovu egyptskou trilogii Kronika Cartera Kanea (Rudá pyramida, Hněv bohů a Rozhodující bitva). Rick se nechal slyšet, že jakmile dokončí řecko-římskou sérii, dá si chvíli oddech a vrhne se na norskou mytologii.

Filmová zpracování

Zloděj blesku si své obecenstvo rychle našel, na Moře nestvůr čtenáři stáli fronty. Bylo tedy jen otázkou času, než knihy zaujmou také filmová studia. Filmová adaptace prvního dílu padla do rukou stejnému režisérovi, který fanouškům přinesl první dva filmy Harryho Pottera. Chris Columbus ovšem film pojal po svém a místo, aby byla hlavní hrdinka Annabeth blonďatá, byla spíše tmavovlasá. A to nebyla jediná věc, co se od knihy lišila. První filmový díl z roku 2010 se dočkal spíše kritiky, než velké pochvaly, ačkoliv film v konečném důsledku nebyl nijak špatný a své fanoušky si našel.

Druhá filmová adaptace, tentokrát Moře nestvůr, se do českých kin chystá 15. srpna a jak je vidno, minimálně Annabeth změnila barvu vlasů na tu správnou. Kromě ní se změnil také pan Brunner, nečekejme Pierce Brosnanana ale Anthony Heada, který se proslavil svou rolí v oblíbeném seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Uvidíme, jak se převedení oblíbené knihy povedlo tentokrát a jestli budou fanoušci dostatečně spokojeni. Trailery a fotky toho slibují hodně.

Autorka: Petra Sýkorová (Syki)

Zdroj informací a obrázků: Rickriordan.com

Soutěž

Odpovězte správně na soutěžní otázky a vyhrajte 10×2 vstupenky do kina CineStar na 3D film Percy Jackson – Moře nestvůr5x knihu Percy Jackson – Moře nestvůr z nakladatelství Fragment nebo 5x filmový plakát. Soutěž končí 18. srpna 2013.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *