Neošovy knižní tipy

Jiří Holub: Jak se zbavit mstivý Soni

V Žábokudlech se jednoduše rozpoutala válka páťáků proti přísné paní učitelce. I když, občas to vypadá, že je to přesně naopak. V každém případě příhody dětí, rodičů i učitelského sboru, které se udály během druhého pololetí v jedné malé základní škole, vám přinesou spoustu legrace a také inspirace pro vlastní rošťárny.

Jiří Žáček: Hádanky a luštěniny

Nejlepší Žáčkovy hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a různé zábavné luštěniny v jedné knize s barevnými ilustracemi Olgy Ptáčkové jsou určeny dětem, ale možná se nad nimi zapotí i jejich rodiče, protože jsou to hádanky velmi důmyslné, cvičí postřeh, bystří rozum a někdy k správnému řešení nevede to, co vás v první chvíli napadne.

Cressida Cowell: Jak vycvičit draka

Jak se stát největším vikinským hrdinou všech dob? Můžete se jím prostě narodit. Může vám to zákulisními intrikami zařídit vaše babička. Nebo se k tomu můžete dopracovat vlastní pílí jako Škyťák Šelmovská Štika III., hrdina tohoto příběhu. Budete přitom muset porazit různé strašlivé netvory, objevit zbrusu novou metodu výcviku draků a prožít všemožná dobrodružství. A to je přece báječná zábava!

Terry Jones: Pohádky k neuvěření

Originální pohádky postavené na poetické grotesce, nonsensu a nezvyklých kontrastech starého a nového. Ve svých moderních pohádkách, které stojí na paradoxech, neočekávaných kombinacích a bláznivém dotahování známých pohádkových motivů, vychází Jones z tradice Lewise Carrolla, Edwarda Leara a Roalda Dahla. Z české literatury Jonesovy nonsensy připomínají nejvíc ze všeho Jana Wericha a jeho moderní pohádky shrnuté v cyklech Fimfárum a Deoduši.

Frank Lampard: Frankův kouzelný fotbal 5 – Frankie a rytíři

Frankie a jeho tým milují fotbal. Na něj si vždy najdou čas. A když mají nyní kouzelný fotbalový míč, hrají proti týmům, které si dříve neuměli ani představit. Tentokrát jsou Frankie, Louisa, Charlie a jejich věrný Max přeneseni do středověku a musejí bojovat s hrozivými rytíři, aby se mohli dostat zpátky domů.

Ivana Peroutková: Strašidelné prázdniny

Kamarádky Táňa a Áňa jedou jako každý rok o prázdninách na statek do jižních Čech. Letos bude ale všechno jinak, začnou se dít podivné věci. Co se bude dít okolo staré fotografie mrtvé desetileté Kláry? Dokáže jejich nová kamarádka vyvolávat duchy? Na dívky čekají podivuhodná dobrodružství, nevysvětlitelné záhady i nebezpečí!

Bav se s příšerkami – Děsně zvrhlé, hrozně načmárané!

Příšerky si nedají pokoj, stále o něco žadoní – nemají dost vykulených očí, zubů nebo růžků a chtějí je dokreslit. Prohánějí se na skejtu, až se z toho hlava točí, a potřebují skateboard obtáhnout a vybarvit. Obsadí nemocnici a děti je pak musí vypátrat mezi skutečnými doktory a sestřičkami, aby rozdováděné příšerky nevyvedly nějakou neplechu. No a představte si, mluví fujtajbličtinou – flak fle fláš? Rozumíte? Ne? Přece jak se máš? Ještě že děti tak baví počítat, kreslit, vybarvovat a vůbec dělat ve světě příšerek pořádek.

Astrid Lindgrenová: Madynka

Madynka, trochu nezkrotná, ale velmi podnikavá a dobrosrdečná holčička, srší nápady, které hned uskutečňuje především pro sestřičku Lízu. Obě žijí s rodiči na švédském venkově, kde je spousta skvělých příležitostí k nevšedním zábavám. Ovšem ne vždycky Madynčiny vynalézavé hry dopadnou podle jejích představ, a tak není divu, že dospělým občas vstávají vlasy na hlavě!

Enid Blytonová: Správná pětka a únosci

Skupinka vědců, jeden tajemný vynález a zloduši, kteří jej chtějí získat stůj co stůj. Správná pětka se rozroste o jednu kamarádku, ale pak zase o jednu přijde. Podaříse únosce dopadnout?

Klára Smolíková: Jak se staví město

Kniha je třetí publikací volné série popularizující historii. Autorka nápaditě spojuje příběh dětských hrdinů s poznatky, které hravě a srozumitelně podává. Tentokrát budou děti putovat časem, aby krok za krokem viděly, jak roste město, jak se staví a proměňuje. Kniha obsahuje celostránkové ilustrace Honzy Smolíka, které názorně představí opevnění, radnici nebo katedrálu, ale také pobaví vtipnými situacemi, detaily a komiksovými sekvencemi.

Jeff Kinney: Školní deník malého poseroutky

Konečně budete moci s Gregem Heffleym strávit 365 dní v roce a pořád dokola! Tenhle školní deník je naprosto výjimečný, protože je věčný, a s ním už na nic nezapomenete. Naplánuje vám víkendy i všechny prázdniny. Na každé stránce najdete obrázky oblíbených postaviček a spoustu dalších informací speciálně vybraných a uspořádaných tak, jak jen to budete potřebovat, abyste přežili školní rok.

Rick Riordan: Bohové Olympu 4 – Hádův chrám

Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.

Christoph Marzi: Poslední čarodějka 2 – Mlžné kameny

Catalina Soleado má nebezpečné nadání. Dokáže měnit svět jedním tahem pera. Její schopnosti by rády zneužily stíny, které začínají ovládat svět. Pronásledována tajemnými kreaturami z písmen, šelestícími mozaikovými hady a létajícími galeonami utíká Catalina do Malfurie. Magického útočiště pro čarodějky, které se vznáší v oblacích, obklopeno vírem z havraních pírek. Pocit bezpečí si však vychutnává jen krátce. Pokud chce zachránit ty, na kterých jí záleží a zastavit invazi stínů, musí Malfurii opustit a cestovat tam, kde možná najde odpovědi na otázky, které zatím zůstávají zahaleny v temné mlze…

Patrick Carman: Elyonova země 3 – Desáté město

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. Alexina milovaná země chřadně, otrávená jedem, který se šíří z kraje za Temnými horami. Má-li zvítězit dobro, musí Alexa přeplout Osamělé moře, najít Desáté město a odhalit jeho tajemství. Osud Elyonovy země a všech, kdo v ní žijí, je v jejích rukách. Dokáže je všechny zachránit?

Jiří Žáček: Proč se ten kůň tolik směje a další říkanky

Chcete vědět, proč leží kapr v kapradí? Jakou mají Eskymáci abecedu? A kam letí pohádkoví sloni? Veselé říkanky Jiřího Žáčka jsou nejen o tom…

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *