„Matky jsou vždycky trochu šílené“ J. D. Salinger

Molly Weasley (Harry Potter)

Molly Weasley je nejpřísnější, ale také nejlaskavější fiktivní maminka moderní literatury. Vyžaduje disciplínu, ale nikdo nemůže pochybovat o její lásce k dětem (včetně divokých dvojčat Freda a George). Kouzelné hodiny v její kuchyni ji vždy informují o tom, kde konkrétní člen rodiny je, a zda je v pořádku (tolik k tajným výletům mimo domov). Pokud by Molly napsala knihu o rodičovství, byla by určitě bestsellerem. Je vzorem pořádné mámy, která drží domácnost pevně v rukou… I když! S pomocí kouzel jde asi všechno líp a většina z nás by určitě potřebovala trochu čar na umývání nádobí, zametání podlahy nebo mytí oken. Nakonec musíme samozřejmě zmínit fantastickou scénu z posledního dílu, kde se Molly postaví Bellatrix při ochraně dcery.

Oblíbený citát:

Ron Weasley: Umřel by hladem, mami. Měl na okně mříže.
Molly Weasleyová: Ty doufej, že nedám mříže na tvoje okno, Ronalde Weasley.

Paní Bennetová (Pýcha a předsudek)

Paní Bennetová je matkou pěti dcer (uf!), které chce za každou cenu dobře provdat. Ostatně jako každá i současná máma (jen si vzpomeňte, jak ta vaše hodnotila přítele, kterého jste přivedly poprvé představit, popř. kolikrát se už ptala, kdy bude svatba a vnoučata). Na první pohled se zdá být extrémně citlivá, alespoň se snaží, aby si to okolí myslelo. Její chování je občas trochu nemístné, ale co chcete od ženy, která je neustále na pokraji nervového zhroucení a už se nemůže dívat na to, jak jsou její dcery málo průbojné vůči potenciálním bohatým nápadníkům. Kdyby napsala knihu o mateřství, byla by to pořádně tlustá příručka ve stylu „Jak sbalit ženicha ve třech krocích“.

Oblíbený citát:

Paní Bennetová: Ó, pane Bennete, jak si mě můžeš takhle dobírat. Copak nemáte soucit s mými nervy?
Pan Bennet: Mýlíš se, má drahá. Mám k nim velkou úctu, jsou mým stálým společníkem už dvacet let.

Cersei Lannister (Píseň ledu a ohně)

Cersei Lannister chce být především králem. Ano, králem, ale zatím se spokojí s postem královny. Jediná pozitiva, která podle ní přináší ženské pohlaví, jsou intriky a mateřství. Svého syna Joffreyho miluje nade vše na světě, dokud ho má pod kontrolou. Obzvlášť opatrná je při výběru jeho budoucí ženy. Není zrovna objímací typ, ale nelze říci, že by svým dětem neprojevovala dostatek lásky. Snaží se je vždy maximálně chránit. Je krásná, což ví a umí toho využít. Pokud by Cersei napsala knihu o mateřství, bylo by to hodně zajímavé čtení, co myslíte?

Oblíbený citát:

Jenomže tohle je Stannis. Spíš bych měla šanci svést jeho koně.

Dnešní akce v Neoluxoru

Pokud si dnes v knihkupectvích Neoluxor koupíte libovolnou knihu Alexandry Potter, dostanete od nás originální přáníčko na Den matek (viz galerie). Akce platí pro knihkupectví Palác knih Luxor, Palladium, Nový Smíchov, Hlavní nádraží, Dejvice, Chodov, Zlaté jablko ve Zlíně, Plaza Plzeň, Forum Liberec a Nisa Liberec.

Zdroje obrázků: IMDB

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *