Negus (recept)

Pokud pečlivě čtete romány Jane Austenové, možná víte, že se Negus podával na bále v Mansfieldském panství a v románu Watsonovi. Objevil se ale např. i v knihách Jana Eyrová či Na větrné hůrce a nechyběl ani v díle Charlese Dickense. Často byl nabízen hostům před cestou domů uprostřed zimy a dokonce se stal typickým občerstvením na dětských oslavách (podle knihy Beeton’s Book of Household Management z roku 1861). Na počátku 19. století bylo prakticky povinné Negus hostům nabízet při každé vhodné příležitosti. Ochutnejte.

Ingredience:

Postup:

1. Nalijte do hrnce vodu, přidejte citronovou kůru, lžíci cukru a koření. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte asi 15 minut probublávat.

2. Přidejte šťávu z jednoho citronu.

3. Opět zvyšte teplotu a přilijte do hrnce víno. Zahřejte a podle chuti přidejte více cukru.

4. Až se víno prohřeje, podávejte s plátkem citronu nebo pomeranče.

Recept na Negus a další pokrmy z počátku 19. století najdete i v knize Dinner with Mr. Darcy.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *