Něco dobrého na zub

Italská kuchyně jednoduše a rychle

Těstoviny s cuketou a citronovou kůrou / Spaghetti con zucchine e buccia di limone PRO 1 OSOBU

Když se vrátíte pozdě večer vyhladovělí z práce, udělejte si toto skutečně rychlé a syté jídlo, které vám ale nezůstane dlouho ležet v žaludku, protože je v něm svěží citron a lehká cuketa. Podávejte ho, jakmile smícháte těstoviny s omáčkou, jinak budou cukety lepkavé.Tento recept jsem vyzkoušel i bez parmezánu a také chutná dobře. Špagety samozřejmě uvařte na skus.

1 cuketa, nastrouhaná nahrubo
3 polévkové lžíce olivového oleje
Velká špetka sušených vloček chilli
2 polévkové lžíce piniových semínek
Kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
120 g špaget
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
Sůl

Dejte nastrouhanou cuketu na čistou utěrku a vymačkejte ji dosucha. Zahřejte na velké pánvi olej na středně vysokou teplotu a pět minut na něm smažte cuketu, občas promíchejte.Přidejte vločky chilli, piniová semínka a citronovou kůru a dál 3 minuty smažte.Osolte a promíchejte. Mezitím uvařte ve velkém hrnci ve spoustě vroucí osolené vody těstoviny na skus.Když jsou uvařené, důkladně je sceďte a nasypte do pánve s cuketou. Všechno 30 sekund promíchávejte při středně vysoké teplotě a poté podávejte posypané parmezánem.

Vařte jako šéf

Tataráček z lososa / 6 osob

150 g plátků uzeného lososa
400 g filet z čerstvého lososa, bez kůže
30 ml extra panenského olivového oleje
čerstvě vymačkaná šťáva z 2–3 menších limetek
1 menší hrst nasekaného čerstvého kopru + snítky na ozdobu
2 šalotky, nakrájené najemno 
2 lžíce kaparů, nasekaných
1 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce dijonské hořčice
sůl a čerstvě namletý černý pepř
plátky pečiva k servírování, opečené

Oba druhy ryby nasekejte na drobné kousky a dejte do mísy. Přidejte olivový olej, najemno nakrájenou šalotku, nasekané kapary, kopr, oba druhy hořčice, sůl a čerstvě namletý pepř. Promíchejte, zakryjte mikrotenovou fólií a uložte minimálně na hodinu do lednice. V toustovači, na grilu nebo v troubě opečte tenké plátky pečiva. Dle chuti můžete použít například francouzskou bagetu nebo celozrnný chléb. Lososový tataráček vyndejte z lednice a chvíli před servírováním ho nechte odpočívat při pokojové teplotě. Servírujte na plátcích opečeného pečiva a na závěr ho můžete ozdobit snítkou čerstvého kopru.

Co bude dnes k večeři?

Zapečené kuře s chutěmi Itálie

Když chtějí děti pizzu, ale vy máte v plánu kuře.

1 cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 kuřecí prsa, bez kůže a nakrájená na kostky
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
2 lžičky sušené dobromysli (oregana)
2 konzervy (po 400 g) krájených rajčat
1 bochánek mozzarelly (125 g), nakrájený na tenké plátky
50 g pepperoni (paprikové klobásky), nakrájené na tenké plátky

Troubu nastavíme na 200 °C/plyn stupeň 6 (horkovzdušnou na 180 °C) a necháme předehřát. V pánvi zahřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme kuřecí maso a restujeme ho asi 5 minut, až osmahne dohněda. Přidáme česnek a dobromysl a pokračujeme v restování 1–2 minuty. Do pánve vyklopíme rajčata i se šťávou a směs necháme 5 minut mírně vařit. Směs přendáme do zapékací mísy a poklademe nejprve mozzarellou a pak klobáskou. Pečeme asi 25 minut, dokud se kolečka klobásky nezkroutí. Osolíme, popepříme a podáváme s česnekovými topinkami, jimiž vysajeme všechnu lahodnou šťávu.

Iveta a české sladkosti

Koláče z bílků / 60 kusů

960 g mouky
250 g másla rozpuštěného a vychladlého
45 g droždí
120 ml smetany
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
kůra z ½ citronu
6 bílků dotuha ušlehaných
náplň maková, tvarohová, povidlová

Troubu předehřejte na 140 °C. Droždí, lžíci cukru a mouky dejte do misky a zalijte trochou vlažné smetany a nechejte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku a přidejte k ní máslo. Poté přilijte vzešlý kvásek, zbytek smetany, cukr, sůl a citronovou kůru. Vypracujte. Nakonec přidejte ušlehaný sníh z poloviny bílků a vypracujte těsto, které se táhne a nelepí se na vařečku. Těsto nechejte na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto vyválejte asi na 2 cm vysokou placku a z ní vykrajujte kolečka. Do každého středu dejte podle chuti náplň a zamotejte. Poté na každý koláč cukrářským sáčkem nastříkejte ušlehaný sníh z druhé poloviny bílků. Koláče dejte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, poté teplotu zvyšte na 180 °C a pečte dalších 5 minut.

Rychlé lahodné dezerty

Trifle s mangem a zázvorem

Sladké mango a pikantní chuť zázvoru se báječně snoubí.

2,5 cm kořene zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
4 lžíce moučkového cukru
1 velké mango, oloupané, bez pecky, nakrájené na sousta
2 lžíce konzervovaného nebo kandovaného zázvoru
125 ml pomerančové šťávy
2 lžíce zázvorového vína, nebo sladké sherry (není nutné)
8 cukrářských piškotů, nalámaných na kousky
250 ml smetany ke šlehání

Nastrouhaný zázvor, moučkový cukr a 2 lžíce vody dejte do malé misky a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Do jiné misky vložte kousky manga a smíchejte je s polovinou zázvorové směsi a 4 lžičkami konzervovaného zázvoru. V mělké míse smíchejte pomerančovou šťávu a zázvorové víno (pokud ho použijete). Kousky piškotů rozložte do sklenic, zalijte je pomerančovou šťávou a piškoty stlačte ke dnu sklenice. Přidejte mangovou směs a odložte stranou. Elektrickým mixérem šlehejte smetanu, až se začnou tvořit měkké špičky. Potom ji lehce vmíchejte do zbytku zázvorové směsi a nandejte na mango. Posypte zbývajícím konzervovaným zázvorem a podávejte ozdobené lístky máty.

Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Zeleninový bulgur s mátou a ztracená vejce

Tento pokrm navozuje jarní pocity: zelený, chřupavý a úžasně svěží díky limetce, zelenému pepři a spoustě máty.

150 g zelených fazolek
150 g hráškových lusků
3 jarní cibulky
150 g řapíkatého celeru
150 g cukety
1 biolimetka
½ svazku máty
¼ litru zeleninového vývaru
100 g hrubého bulguru
3 lžíce olivového oleje
bylinková sůl
zelený pepř z mlýnku 

Na ztracená vejce:
200 ml octa
4 čerstvá dobře vychlazená biovejce (velikost M)

Na bulgur omyjeme a očistíme fazolky a hrášek. Opláchneme jarní cibulky, očistíme je, na tenké prstýnky zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část. Celer omyjeme, pokud je nutné, zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na kostičky asi ½ cm velké. Cukety omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné ½ cm. Plátky potom rozkrájíme na proužky, ty nakonec na malé kostičky. Limetku omyjeme horkou vodou a osu- šíme. Ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, nasypeme bulgur, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě zlehka vaříme asi 10 minut. Hrnec pak stáhneme z plotýnky a bulgur necháme ještě 5 minut nabobtnat. Mezitím vaříme v parním hrnci 5–6 minut fazolky téměř doměkka, přidáme hráškové lusky a vaříme ještě asi 1 minutu. Potom obojí slijeme a zchladíme studenou vodou. Fazolky pokrájíme napříč na kousky, hrášek podélně rozpůlíme, potom také nakrá- jíme na kousky a dáme stranou. Na ztracená vejce přivedeme k varu 2 litry vody s octem. Bílé cibulové prstýnky orestujeme v horkém olivovém oleji, přidáme celer a za promíchávání restujeme 2–3 minuty. Přisypeme nakrájenou cuketu a restujeme další 2–3 minuty. Dochutíme bylinkovou solí a pepřem. Vmícháme horký bulgur, přidáme také nakrájené fazolky a hrášek a krátce prohřejeme. Bulgur dochutíme limetkovou kůrou a šťávou, posypeme zelenými cibulovými prstýnky a mátou. Vejce jednotlivě rozklepneme do šálku a opatrně necháme vklouznout do vroucí octové vody. Tuhnoucí bílek přetáhneme pomocí dvou lžic kolem žloutku. Vejce opatrně obrátíme a necháme ještě asi 2 minuty tuhnout. Vylovíme je děrovanou naběračkou, necháme trochu okapat a upravíme na bulgur.

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *