c48008c9

Na co se v roce 2018 těší náš blogteam

Kristýna Pekárková se těší na Poslední paní Parrishovou

V letošním roce vyjde spousta knih, na které se těším. Jak už od mých oblíbených autorů, tak úplné novinky. Těším se na novinku Poslední paní Parrishová od Liv Constantine.  Mám ráda psychologické thrillery a zrovna tenhle román vypadá přesně na to, co mám ráda. Líbí se mi silné ženské postavy, které si jdou za svým. I když tahle podle všeho půjde i přes mrtvoly. Ráda zkouším nové autory, hledám ty, co mě dokáží překvapit a přelstít. Tak jsem zvědavá, jak moc se to povede v případě Poslední paní Parrishové.

Ema Krhovská se těší na Lykke

Že v mrazem prostoupené zemi dokáží být lidé nejšťastnější na světě? Dánové znají recept a jak už Meik Wiking dokázal v prvotině s názvem Hygge, nezdráhají se o něj podělit. V druhé knize nás autor seznámí s Lykke – hledáním a nalézáním dobra v našem okolí. S pomocí institutu štěstí chce ukázat, že štěstí není jen výsadou seveřanů, ale že i všude po světě existují šťastní lidé. Společně s výzkumy a osobními příběhy naservíruje jednoduché kroky jak dosáhnout každodenního štěstí a rozdávat radost i kolem nás. Ačkoliv kniha může znít jako jedno velké klišé, nenechte se zmýlit. Hygge je tím správným oddechovým čtením, které dokáže navodit pocit štěstí po těžkém dni v práci a osobně věřím, že ani Lykke nezůstane pozadu. Ostatně o tom se budeme moci přesvědčit již brzy.

Katka Stupková se těší na Snílka neznámého

Vloni jsem v tomhle článku zmiňovala knihu Smrtka od Neala Shustermana… a letos bych ji mohla zmínit znovu. Doufám, že v dubnu v Yoli už fakt vyjde! Ale abych se neopakovala, v roce 2018 netrpělivě vyhlížím Snílka Neznámého, alespoň tedy myslím, že tak by se první díl nové série Laini Taylorové Strange The Dreamer měl v češtině jmenovat. Laini Taylorová je známá svým neobvyklým, poetickým, rozvážným autorským stylem, který nesedí každému, ale jakmile si ho zamilujete, je to láska na celý život. Na knížce mě přitahuje hlavně to, že se o ní v zahraničí mluví hrozně mysteriózně – všichni prohlašují, že nebudou nic prozrazovat, protože by tak čtenář přišel o tu nejlepší fázi objevování a překvapení. Hlavním hrdinou příběhu je Laszlo Strange (tedy asi Neznámý?), který má ten nejvysněnější džob ze všech – pracuje jako knihovník a už odmalička je posedlý tajemným ztraceným městem jménem Weep (Pláč), které obsesivně zkoumá. A samozřejmě dostane příležitost mu pomoci a zjistit o něm více z první ruky. Snílek Neznámý má báječnou synopsi, je psán zajímavým jazykem a jestli vás nepřesvědčí ani to, omrkněte jeho obálky – ať už se v CooBoo rozhodnou pro kteroukoli z nich, bude z něj poklad každé knihovny.

Tereza Vršková se těší na Artemis

Pamatujete si Marťana? Příběh vesmírného trosečníka, který uvízl na Marsu a s velmi omezenými prostředky bojoval o holý život, si oblíbilo obrovské množství čtenářů. A povedené filmové zpracování pak na sebe nedalo dlouho čekat. Andy Weir svým debutem okouzlil celý svět a proto je spousta z nás zvědavá, zda dokáže napsat další stejně kvalitní a dobrou knihu. Artemis je příběh, který nás opět zavede mezi hvězdy a vypráví o kriminálnici Jazz Bashara. Jazz se s vidinou velkého zisku rozhodne spáchat dokonalý zločin. Nelehký úkol se ale nakonec přetvoří v něco mnohem jiného, většího a riskantnějšího… Artemis vychází na jaře, opět u Knižního klubu.

Alžběta Široká se těší na Pavlač

Letos si určitě nenechám ujít Pavlač, kterou chystá nakladatelství Argo. Jedná se o výbor toho nejlepšího ze sloupků, které psal Emil Hakl jedenáct let pro Čilichilli. Emil Hakl je jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, a to i přestože mi dějově jeho knihy vždycky zcela neosloví. Je to pro mě ale jako setkání se starým známým – jeho styl je to, co mě baví pokaždé a pokaždé mě těší číst každé slovo. Z dosavadní zkušenosti s Emilem Haklem soudím, že krátké sloupky by mohly být to pravé, co zkombinuje zajímavou myšlenku se skvělým stylem. Takže pokud jste pravidelným čtenářem Čilichilli, kniha vám možná nenabídne nic nového, ale ukáže vám esenci Haklovy Pavlače. A pokud jste, stejně jako já, Pavlač nikdy nečetli, ale máte rádi knížky Emila Hakla, pojďte se těšit se mnou.

Helena Herynková se těší na Nejdelší den Adama T.

Letos si rozhodně nenechám uniknout Nejdelší den Adama T., nový román skvělého vypravěče Patricka Nesse, a ani vy byste neměli. Ness už dávno přesvědčil čtenáře, jak dokonale umí vykreslit složité charaktery a příběhy, nad nimiž chcete žasnout. Osobně jsem byla prvně uchvácena knihou Volání netvora. Nevybírá si sice vůbec snadná témata k vyprávění, ale o to víc jeho hrdinům fandíte. Nejdelší den Adama T. tak určitě zaujme všechny milovníky dobrých příběhů, vyhrocených mezilidských vztahů a napínavých rozuzlení.

Hana Kubíková se těší na Mucholapku

Hromada knih od Ježíška už se začíná tenčit, tak je nejvyšší čas porozhlédnout se po knihách chystajících se na knižní trh. Mám chuť na něco oddychového, a proto se těším na další detektivku slovenského spisovatele Dominika Dána, kterou vydává Slovart pod názvem Mucholapka. Čeká nás zřejmě hodně napínavý příběh, protože Dominik Dán tentokrát zpracoval případ masového vraha Jozefa Slováka. Mucholapka je přímým pokračováním knihy Moucha, kterou jsem četla loni, jsem opravdu napjatá, jak to celé dopadne. Máte-li rádi kriminální případy s (česko)slovenskými reáliemi a baví vás drsný humor mordparty s detektivem Richardem Krauzem v čele, určitě si Mucholapku nenechte ujít.

Monika Havlasová se těší Švédské holínky

Zapomeňte na Kurta Wallandera a poznejte úplně jinou část tvorby spisovatele Henninga Mankella. Román Italské boty, který novince Švédské holinky předcházel, je komorním dramatem stárnoucího muže, který žije na opuštěném ostrově, každé ráno se noří do ledové vody, aby se ujistil, že ještě žije a v jednom z pokojů mu roste mraveniště. Poklid mu ale po letech naruší ženy, které se spolu s chybami z minulosti, vynoří. Na Švédské holinky, které vychází v únoru, se těším moc. K mrzutému hlavnímu hrdinovi jsem si hledala vztah téměř celou první knihu a jsem zvědavá, jak se postaví k velké ráně, která ho čeká v dalším díle, shoří mu totiž dům i s celým jeho majetkem.

Barbora Javorková se těší na Pojízdný krámek snů

Hned na počátku nového roku mě potěšilo nakladatelství Argo, které v těchto dnech vydalo horkou novinku mé oblíbené autorky Jenny Colganové. Román Pojízdný krámek snů vás vtáhne do světa knih. Když je zrušená knihovna, ve které pracovala hlavní hrdinka Nina, musí se tato plachá a do sebe uzavřená dívka postarat o novou existenci. Protože její život je pevně spjat s milovanými knížkami, Nina přemýšlí, jak nejlépe spojit příjemné s užitečným. Provozovat pojízdné knihkupectví? Proč ne? Nině zůstaly knihy ze zrušené knihovny, zbývá jen pořídit starší dodávku. Nina se vydává pro auto do Skotska, aniž by tušila, co ji na cestě za snem čeká…

Číst romány spisovatelky Jenny Colganové je jako mlsat oblíbenou čokoládu, která vás potěší a nikdy nezklame, ale hlavně, nikdy jí nemáte dost. Zamilovali jste si Annu z Báječného krámku s čokoládou, Rosii, která tetě pomáhala vést obchůdek se sladkostmi nebo pekařku Polly, jejíž chleba si podmanil obyvatele malého cornwallského ostrova? V tom případě se vám bude líbit i Nina. Knižní hrdinky Jenny Colganové mají hodně společného. Věří v opravdovou lásku, jdou za svými sny a jsou neutuchajícími optimistkami, které se nebojí čelit nepřízni osudu a překážkám. Jestli máte rádi chytré romány, v nichž se snoubí romantika, vtip a nadhled, milujete vůni knih a v knihovně nebo knihkupectví jste schopní i spát, bude se vám Pojízdný krámek snů určitě líbit.

Monika Riesová se těší na Zrození ohně

Proč se nejvíc těším právě na Zrození ohně? Anthony Ryan svou debutovou trilogií Stín krkavce dokázal, že jsem se nedokázala od knihy odtrhnout. Je to vynikající vypravěč, který umí rozehrát příběh epických rozměrů a zároveň s tou správnou dávkou napětí napsat dílo natolik čtivé a okouzlující, že po dočtení nezbývá než říct – chci ještě, prosím.  Anotace slibuje nové hrdiny a dračí svět, který fantasy fanouška, za kterého se považuji, zkrátka nenechá chladným. Bájná stvoření ve spojení s Ryanovou schopností vytvořit postavy, které se vám vryjí do srdce, mysli i duše, budou vynikající čtenářskou lahůdkou. Alespoň doufám. Zrození ohně je prvním dílem plánované trilogie, a to dává tušit, že se autor nebude držet nijak zkrátka a čeká nás další skvělá jízda propracovaným a originálním světem, a tu já si rozhodně nechci nechat ujít.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *