Na co se těší náš blogteam

Lucie Želenská se těší na Váhu vesmíru

Autorka celosvětově oblíbené knihy Všechny malé zázraky, která v naší recenzi získala 95 %, se vrací s dalším neobyčejným příběhem. Ten obrátí svět naruby nejen svým hrdinům, Libby a Jackovi, ale i čtenářům. Připravte se na neuvěřitelně citlivý, chytlavý a téměř skutečný příběh dvou obyčejných lidí, kteří jsou i přes své nedokonalosti schopni najít odvahu a odhodlání ke změně. Společně přijdou na to, jak se postavit předsudkům a všem, kteří si je dobírají. Váha vesmíru je to pravé čtení pro fanoušky knih Eleanor & Park, Fangirl nebo třeba Hvězdy nám nepřály.

Tomáš Benda se těší na Enigmu

Milovníkům biografické prózy a silných příběhů nesmí uniknout příběh Alana Turinga, geniálního matematika, který vyhrál druhou světovou válku. Jenže zatímco Gates s Jobsem byli za svůj přínos informačním technologiím zbožňováni a oceněni miliardami dolarů, Turing byl vězněn za homosexualitu, chemicky kastrován a jeho význam po půl století tajen. Příběh génia, který sestavil vlastní počítač, prolomil nacistický kód a statisticky vyhodnocoval, která data postačí k vítězství ve válce, aniž by Němci pojali nejmenší podezření, je tím emočně nejsilnějším a historicky nejpodstatnějším, co nás v roce 2017 čeká. Hodges je vynikající matematik, takže nehrozí upozadění jeho oboru a nadšenci, kterým filmová adaptace nedopřála dostatek rovnic, si jistě přijdou na své.

Bára Javorková se těší na Jsem máma

Jako čerstvou matku mě potěšila informace, že se chystá vydání knihy Kristíny Farkašové. Pokud jste tuto půvabnou Slovenku zaregistrovali jako úspěšnou herečku, teď ji poznáte v nové roli. Kristína je matkou dvojčat, s nimiž není nouze o zábavné historky. Herečka v knížce popisuje své těhotenství a sžívání se s dvojitým přírůstkem do rodiny. Ano, knížek, v nichž se nadšené matky zpovídají z radostí i strastí, které jim mateřství přináší, je dvanáct do tuctu, tak proč k nim nepřidat další? Zvlášť, když autorka pochází „od sousedů“, takže její mentalita je nám blízká. Já se na knížku těším. Nesnáším mateřský plurál, své děti beru jako parťáky, a tak jsem ráda, že si přečtu postřehy ze života mámy, která se na mateřství dívá s humorem a nadhledem.

Michaela Vavřinová se těší na Korunu

Letos si určitě nenechám ujít závěrečný díl knižní série Selekce. Autorka Kiera Cassová nás znovu přivádí do světa plného krásných šatů a zamilovaných doteků. I když to tak zpočátku nevypadalo, Eadlyn, dceři krále Maxona a královny Americy, se nakonec v Selekci pár nápadníků dostalo pod kůži a vypadá to, že ani ona sama neví, jak se bude celá soutěž vyvíjet. Proto mne zajímá, jak to celé nakonec dopadne. Vždyť to v předposledním díle ze začátku vypadalo, že se žádná selekce ani neuskuteční (čtěte recenzi). Ať už se ale v paláci odehraje cokoli, jsem přesvědčená, že se mi knížka bude líbit stejně jako předchozí díly. Určitě si u něj zase odpočinu a třeba se i zasním nad tím, jaké to je žít v přepychu a mít kolem sebe tolik nápadníků.

Michaela Křivohlavá se těší na Ďábla v bílém městě

Nakladatelství Argo chystá na březen letošního roku román Erica Larsona o americkém Jacku Rozparovači, a já si začínám odškrtávat dny, které do vydání zbývají. Proč byste se na Ďábla v bílém městě měli těšit i vy?

1.  Příběh se inspiruje skutečnými případy vražd, ke kterým došlo v roce 1893 v Chicagu. Jistý Henry H. Holmes se po usvědčení doznal k zabití 27 žen, mnozí však věří, že jich ve skutečnosti bylo téměř 230. Holmes je tak prvním zdokumentovaným masovým vrahem americké historie.

2.  Autor knihy, Eric Larson, je známý tím, že dřív, než se do nějakého literárního počinu vůbec pustí, důkladně si prostuduje zdroje. Na vyprávění typu „jedna paní povídala“ proto rovnou zapomeňte – Larson si za Ďábla v bílém městě vysloužil cenu Edgar Award za nejlepší knihu literatury faktu.

3.  V roce 2010 koupil práva na filmové zpracování příběhu Leonardo di Caprio. Film režíruje Martin Scorsese. Ano, slyšeli jste dobře. MARTIN. SCORSESE.

Zkrátka a dobře, mám za to, že půjde o knihu s velkým K. Co říkáte?

Katka Stupková se těší na Scythe

Letos mi rozhodně nesmí uniknout Scythe, dystopická sci-fi novinka Neila Shustermana. Ten mě vloni naprosto dostal svou knížkou Bez šance (čtěte moji recenzi), která byla na young adult sympaticky drsná a nekompromisní a hlavně – se strašně originálním nápadem. A Scythe vypadá stejně libově – když lidé porazili smrt, potřebovali někoho, kdo by takzvaně „udržoval stavy“, že. Být Scythem tak znamená mít jako jediný možnost brát život, což nejspíš nebude úplně sranda. Podobné téma jsem si zamilovala v Budoucnosti (viz moje recenze), tentokrát to bude v akčnějším, méně filozofickém a víc týnejdžerském podání. Dystopie obecně mě prostě baví, tahle vypadá originálně, napínavě a hlavně, Shusterman se čte prostě sám. Nemůžu dospat!

Hana Kubíková se těší na Můj Boj 2: Zamilovaný muž

Jestli se letos na nějakou knihu těším, pak určitě na druhý díl šestidílné autobiografie norského autora Karla Ove Knausgårda Můj boj. První díl, který s podtitulem Smrt v rodině vydal Odeon v loňském roce, mě totiž naprosto nadchnul (viz Hančina recenze). Autor popisuje svou rodinu, své myšlenkové pochody, norskou realitu 80. a 90. let minulého století. Bez příkras a bez autocenzury. Kdo by odolal možnosti nahlédnout do intimity cizího života? Zvlášť, když hlavním tématem druhého dílu je láska? Opuštění manželky, odchod z rodného Norska, nový vztah spojený i s otcovstvím, každodenní život pohledem norského intelektuála. Tohle si prostě nemůžu nechat ujít 🙂

Alžběta Široká se těší na Bílá zvířata jsou velmi často hluchá

Mou nejočekávanější knihou roku je určitě povídková sbírka Bílá zvířata jsou velmi často hluchá od Ivany Myškové. Na její další tvorbu se totiž těším už od chvíle, kdy jsem skoro před třemi lety přečetla její prvotinu Nícení a naprosto si ji zamilovala. Oproti Nícení by tyhle povídky měly být víc příběhové, i když stále výborně napsané. Ostatně o kvalitu české povídky se nemusíme bát, dokud vychází Jiří Hájíček, Jan Němec nebo třeba Tereza Boučková. Ivana Myšková už ukázala, že je velmi schopná spisovatelka, tak se nemůžu dočkat až se přesvědčím, jestli je i tak dobrá vypravěčka. Pokud se vám líbí třeba tvorba Jany Šrámkové anebo vás okouzlila prvotina Anny Bolavé, Ivana Myšková bude taky vaším šálkem čaje.

Kristýna Pekárková se těší na Případ ukradeného zubu

Na Případ ukradeného zubu se těším už od přečtení první knihy s Jackabym, výstředním a potrhlým vyšetřovatelem nadpřirozených věcí. Nová Anglie 19. století s příměsí magie, tajemna, ale i humoru. Jackabyho a jeho asistentku Abigail jsem si zamilovala pro jejich rozdílnost. On nechápe lidské emoce a takt mu nic moc neříká, ona si nepřipouští nebezpečnost situací, do kterých se střemhlav vrhá. V prvním díle jim šlo všem o krk a předpokládám, že ani v tom druhém tomu nebude jinak. Jackaby a Případ ukradeného zubu se bude líbit každému, kdo má rád detektivky, ale je otevřený trochu nadpřirozeným věcem, jako jsou vlkodlaci, upíři, víly, ježibaby, protivné žáby nebo draci.

Radka Hlavatá se těší na Nestydaté neviňátko

Jestli se letos na nějakou knihu těším, tak je to určitě Nestydaté neviňátko od Dominika Dána. Tento autor je topem v detektivkách všeobecně a jako bonus pochází se Slovenska a nebudu lhát, je to na jeho knihách znát. V čem? Píše o prostředí policie a krom toho, že sám byl policistou, takže zná vše do detailů, a navíc, jeho popis situací je naprosto stejný s tím, jaké to bylo u nás v republice, čímž si při čtení přijdeme, jako bychom to znali, prožili, byli u toho. Bonusem je dobový situační humor, cizinci by to nepochopili a my se můžeme potrhat smíchy. Samozřejmě nás čeká i nějaká ta vražda plus zapeklitá pointa jejího vyřešení. Závěrem? Hlavní hrdina je fakt sympaťák!

Markéta Kubalová se těší na Dvůr mlhy a hněvu

Letos se nejvíc těším na Dvůr mlhy a hněvu americké spisovatelky Sarah J. Maasové. Dvůr trnů a růží sice neskončil úplně infarktovým cliffhangerem, ale i tak se pokračování nemůžu dočkat. Prostě potřebuju odpovědi na pěknou spoustu otázek! Co Rhysanda tak vyděsilo? A co čeká na Feyre s Tamlinem, když je kletba prolomena? I samotný Noční dvůr zůstává velkou záhadou a o jeho vládci to platí dvojnásob. Při psaní prvního dílu se autorka inspirovala klasickou pohádkou o Krásce a zvířeti, ovšem anotace pokračování slibuje mnohem temnější příběh. V Prythianu se totiž schyluje k válce a fanouškům Sarah J. Maasové musí být jasné, že to bude hodně krvavé. Tohle prostě na „A žili spolu šťastně až do smrti“ nevypadá!

Olga Zbranek Biernátová se těší na Žízeň

Dva roky jsme čekali na nového Harryho Holea a konečně je tady! Všichni, kdo propadli románům Joa Nesbøho, mají tlustou červenou fixou v kalendářích zakroužkované datum 2. května a stejně jako já se nemůžou dočkat nového případu norského detektiva. Tentokrát se do Harryho života vrací další přízraky z minulosti, umírají ženy, které si domluvily schůzku přes Tinder a z místa činu mizí část jejich krve. Harry učí na policejní akademii a užívá si společného života s Ráchel. Jenomže opět před ním stojí volba – rodina nebo vraždy? Honbě za zločinem odolává Harry stejně těžko jako lahvi Jima Beama. Nemám nejmenší pochyby o tom, že i 11. díl série bude vynikající, ostatně Jo Nesbø nás dosud nezklamal.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *