Lovci Hlav míří do kin i na knižní pulty

Jo Nesbø je zatím druhý neanglicky píšící autor románů, jehož práce se okamžitě vyšvihla na vrchol žebříčku prodejnosti knih ve Velké Británii. Ve světě velmi úspěšná knižní předloha filmu dává tušit, že snímek Lovci hlav bude přesně tím, čím má dobrá kriminálka být. Film slibuje strhující podívanou, stejně jakou přináší literární předloha. V produkci společnosti YellowBird, která stojí mimo jiné za trilogií Millenium, vznikl další snímek, který potvrzuje naprostou nadvládu Skandinávie na poli kriminálního filmu.

Ve filmu se v hlavních rolích objeví charismatický Nikolaj Coster-Waldau, který si již zahrál například ve filmech Černý jestřáb sestřelen (Ridley Scott), Firewall (Richard Loncraine) či Království nebeské (Ridley Scott). V poslední době se proslavil svou rolí v nesmírně populárním seriálu Hra o trůny (Game of Thrones). Další hvězdou filmu je pak Aksel Hennie, kterého diváci možná znají ze snímků Bezva chlap či Max Manus, jednoho z nejdražších projektů v celé historii norské kinematografie.

Film plný napětí

„Přál bych si, aby film Lovci hlav byl nejen zábavný, ale aby dokázal také dojmout a přinutit k zamyšlení. Je to film, který v sobě nese veliký příběh, ale zároveň se nebojí vás rozesmát anebo vás přinutit lapat po dechu napětím. Jde o žánrový film, kterému jde o víc, než aby se na něj zapomnělo hned, jak divák zhltne poslední kousek popcornu a odejde z kina,“ říká o filmu jeho režisér Morten Tyldum.

Lovci hlav učí dětí číst

V rámci celosvětové distribuce filmu Lovci hlav se Jo Nesbø rozhodl k zajímavému kroku. Veškerý příjem ze svých autorských práv (jak z filmu tak z prodeje knih) věnoval charitativní Nadaci Harryho Hola (Harry Hole Foundation), která podporuje vzdělání dětí z rozvojových zemí.

Jo Nesbø a moderní detektivní román

Autor předlohy filmu Jo Nesbø sklízí obrovské mezinárodní úspěchy se svými detektivními romány o policejním inspektorovi Harrym Holeovi , a to nejen u čtenářů a prodejců, ale i u odborné kritiky. Za své knihy získal mnoho ocenění, ony knihy byly přeloženy do 35 jazyků, vydány ve 140 zemích a po celém světě se prodalo přes 8,5 miliónu jejich kopií (jen v Norsku se jich prodaly 2 milióny). Kritika po celém světě Nesbøa vychvaluje za to, že rozšířil žánr moderního detektivního románu a v rámci tohoto žánru je dnes považován za jednoho z předních evropských spisovatelů.

Jo Nesbø se často označuje jako „další Stieg Larsson“, který stojí za úspěšnou trilogií Millenium. Což možná je, možná není pravda. Filmový kritik na filmovém festivalu v Torontu Al Kratina se o tomto srovnání vyjádřil takto: „Není to zcela přesné. Za prvé Nesbø píše mnohem déle než Larsson, ale hlavně za druhé: Nesbø píše detektivní romány, ne rozvláčné nesourodé manifesta proložené pasážemi vypůjčené z hodně starých magazínů Wired.“

Film Lovci hlav vstupuje do české distribuce 10. listopadu 2011. Stejnojmenná kniha nakladatelství Kniha Zlín vyjde ve stejné datum.

O filmu Lovci hlav

Zdá se, že Roger Brown má všechno, co si člověk může přát. Je nejúspěšnějším lovcem hlav (vyhledávačem pracovníků na pozice vyššího managementu) v Norsku, za manželku má překrásnou galeristku a vlastní úchvatný dům. Zároveň si ale žije nad své poměry. Potají proto krade umělecká díla. Na slavnostním otevření galerie mu žena představí muže jménem Clas Greve. Nejen že je Greve ideálním kandidátem na pozici, o kterou Roger usiluje, je i majitelem Rubensova Lovu na kance, jednoho z nejžádanějších obrazů v historii moderního umění. Roger vycítí příležitost stát se finančně nezávislým a začne plánovat svou vůbec největší krádež. Brzy ovšem narazí na problém a tentokrát to nejsou peníze, které by ho mohly poslat ke dnu…

Režisér Morten Tyldum

Morten Tyldum vystudoval Školu vizuálních umění v New Yorku a několik let pracoval v Norskou televizi (NRK), kde spolu s dalšími mladými televizními režiséry pomohl vytvářet nový vizuální jazyk televize na začátku 90.let. Jeho debutem byl krátký film Fast Forward (2000) v hlavních rolích účinkovali Aksel Hennie a Nicolai Cleve Broch, ale poprvé na sebe jako režisér skutečně upozornil až filmem Buddy (Kámoš) v roce 2003. Jen v Norsku na něj přišlo do kin úctyhodných 280 tisíc diváků. Buddy (Kámoš) představil mladému publiku novou generaci herců a stal se mezníkem v současné norské kinematografii. Mortenův druhý film Fallen Angels (Padlí andělé) měl být poslední kapitolou detektivní filmové série Varg Veum. Fallen Angels (Padlí andělé) byl roku 2008 nominován na 5 cen Amanda a díky impozantní návštěvnosti – 13 tisíc diváků – měl v tomto směru větší úspěch než vůbec první film této série. Morten patří mezi vyhledávané reklamní režiséry a je spolumajitelem a režisérem produkční společnosti Einar film og fortellinger (výběr jeho filmů naleznete na einarfilm.no ). Díky svému sebevědomému stylu a smyslu pro akci a humor získává zakázky na největší reklamy, jaké v Norsku vznikají.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *