Letní knižní tipy

Zabijáci

Můžete si být jisti, že tuto knihu neodložíte, dokud se nedostanete na konec. Nebudete litovat ani jedné z více než čtyř set stránek, které povezete v kufru, protože příběh komisaře Mørcka je tak napínavý, že na osušce u moře strávíte předlouhé hodiny. Oddělení Q kodaňské policie se tentokrát zaměřilo na letitý případ vražd, který se zdá být vyšetřen. Vrah byl dopadne, odsouzen – ale komisař Mørck jeho vině nevěří.

Spasitel

Míříte na jih, kde sálá horko? Spasitel z Norska vás zaručeně osvěží. V Oslu dojde k vraždě člena Armády spásy a vyšetřením případu je pověřen detektiv Harry Hole. Jeho protějškem je profesionální zabiják. Ale i profíci občas dělají chyby. Strhující detektivka, která vám nedá spát.

Rozmarné léto

Ať už bude či nebude vaše léto rozmarné, čtení Rozmarného léta vás určitě pohladí na duši. Jedny lázně, tři pánové a jejich historky. Vladislav Vančura v Rozmarném létu vyznal lásku českému jazyku a slovnímu umění. Nové vydání vychází s ilustracemi Vladimíra Renčína.

Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled

Zamilujete se na své dovolené nebo ne? Jaká je statistická pravděpodobnost, že se dožijete letní lásky? Jestli vám někdy uletělo letadlo, vžijete se snadno do situace sedmnáctileté Hadley, která prožívá nejhorší den svého života. Tato nepříjemnost ale do jejího života přináší nečekané štěstí. Štěstí v podobě přitažlivého mladíka, se kterým se setká v odbavovací hale. Začtěte se do příběhu o náhodách, druhých šancích a lásce na první pohled.

Lucerna v temnotě

Pokud míříte do Provence, přibalte sebou tuhle knihu. Možná se vám bude malebná provensálská krajina zdát o něco více tajemnější. Moderní gotický román o lásce, kterou po žhavém létě čeká chladný podzim – a ledová zima. Letní dovolená přímo vybízí ke čtení knihy, která kromě romantické lásky nabízí správnou dávku napětí.

Černobílý svět

Silný příběh utlačovaných černošských žen na jihu USA v polovině 20. století je navzdory vážnému tématu příjemným čtením na dovolenou. Příběh vypráví tři ženy, každý svým pohledem. Černobílý svět je o konci starých pořádků a o vzdoru vůči lidskému ponížení.

Já a pan Darcy

Druhá kniha Alexandry Potter je ideální odpočinková literatura. Emily se rozhodla si odpočinout od všech mužů. Odjíždí do míst, kde žila její milovaná Jane Austenová. Setkává se s postavou z románů Jane Austenové panem Darcym, který je jejím vysněným idolem. Postupně ale zjišťuje, že není všechno zlato, co se třpytí.

Lituji, minuli jsme přistávací dráhu

Chystáte se na dovolenou letadlem? Pokud netrpíte panickou hrůzou, jistě vás zaujmou zábavné příběhy spojené s létáním. Autoři, němečtí novináři, posbírali spoustu krátkých historek, kterým se rádi zasmějete, ale nikdy byste nechtěli, aby se vám přihodily.

Třeskutá kniha – Teorie velkého třesku

Seriál má do podzimu pauzu a hlad po Teorii velkého třesku nejlépe ukojíte touto knihou. Autor vám osvětlí souvislosti některých fyzikálních vtipů, které v seriálu zazněly.  Najdete zde také medailonky postav, zajímavosti ze zákulisí seriálu nebo převyprávění jednotlivých epizod.

Saturnin

Kdo by neznal Saturnina! Základní kámen české humoristické literatury a nesmrtelný příběh sluhy, který je tak trochu jiný. Celá kniha je nabitá kultivovaným humorem a postavami, které si zamilujete. Saturnin se “neochodí” a pokaždé, když se do něj začtete, vás donutí smát se až k pláči.

Tři muži ve člunu a na toulkách

Humorný příběh tří přátel a jejich příhody, které potkaly na své cestě na Temži a na cyklovýletech po Německu. Suchý anglický humor, který s lety vyzrál do nesmrtelné klasiky.

Barva kouzel

Humorná fantasy z kouzelného světa Zeměplochy baví svou komickou hravostí a krásným jazykem své čtenáře už několik desítek let. Série čítá už přes třicet knih, které si snadno přibalíte do kufru na svých prázdninových cestách. Je jedno, po které z více než třiceti z nich sáhnete, pokaždé máte záruku skvělé zábavy. Začít můžete třeba prvním dílem nazvaným Barva kouzel.

Tracyho tygr

Thomas Tracey je mladý muž žijící v New Yorku, ke kterému se jednoho dne připojí “tygr” – jeho stálý společník. Má v něm nejen, že probudit lásku k dívce Lauře, ale také ho naučit dalším nezbytnostem, které z chlapce dělají muže. Tracyho tygr je půvabná kniha, která je po více než šedesáti letech kultovním příběhem mnoha generací.

Proč bychom se netěšili

Humor Zdeňka Šmída a vodácko-horácká tematika jeho knížek jsou už dlouholetým lákadlem. Bongo, Keny, Sumec a Lucie – parta čtyř přátel – zažívají další příhody, které baví čtenáře už několik desítek let a na dovolené pro vás budou příjemným doplňkem vašich vlastních zážitků.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *