Konzultant, tak trochu jiný právnický thriller

Kniha

Kniha Konzultant, psaná psaná stylem scénáře, pochází z pera úspěšného autora Cormaca McCarthyho. Ten stvořil další ze svých famózních příběhů, které jsme již měli možnost několikrát vidět na filmovém plátně. Tentokrát ale nejde o knihu, která byla posléze zfilmována, tentokrát se autor pustil přímo do scénáře.

Hlavní postavou je vysoce postavený právník, kterému se přezdívá Konzultant. Těsně před svatbou mu nabídne majitel nočního klubu Reiner výhodný obchod s drogami s vysokým ziskem. Konzultant věří tomu, že poté, co proběhne několikamiliónový kontrakt, vše se vrátí do starých kolejí a on si v klidu vezme svojí snoubenku, se kterou bude žít šťastně až do smrti (bohatší o svůj podíl). Jenže nebyl by to McCarthy a koneckonců by to nebyl ani život, aby se něco nezvrtlo a Konzultant se nezapletl do konfliktu. Historie s drogami se nepromíjí a už vůbec nelze hodit vše za hlavu a žít normálním životem. Díky Konzultantově aroganci veškeré způsoby, jak se z této smrtelné pasti dostat, selhávají a z hráčů se postupně stávají figurky, které ztrácí přehled o hře a jsou strhnuty vírem událostí.

Začíná boj na život a na smrt!

Film

Film je nabitý opravdu hvězdným obsazením, kterému kraluje režisér Ridley Scott. Ten má na svém kontě úspěšné snímky jako je Vetřelec, Thelma a Louise, Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen nebo Království nebeské.

Do hlavní role Konzultanta byl obsazen Michael Fassbender, známý z filmů Hanebný pancharti nebo 300: bitva u Thermopyl. Jednou z dalších hvězd je Javier Bardem, který již na jednom filmu podle předlohy McCarthyho spolupracoval. Jistě si ho pamatujete jako neúprosného zabijáka z filmu Tahle země není pro starý. Zahrál si tu nájemného vraha Antona Chigura, který chce zabít hlavní postavu Lleywelyna Mosse, zloděje peněz z neúspěšného obchodu s drogami. Ani v tomto filmu nezískal Javier žádnou roli milovníka, nýbrž postavu majitele nočního klubu, Reinera, který je společníkem Konzultanta.

Dalšími hvězdami filmu jsou Brad Pitt v roli zprostředkovatele obchodu, Penélope Cruz, jakožto konzultantova snoubenka a feme fatale Cameron Diaz, která hraje Reinerovu přítelkyni.

Hvězdné obsazení společně se scenářem od spisovatelského esa, jakým McCarty určitě je, je dobrou zárukou toho, že se v kině určitě nebudete nudit. Osobně se o tom můžete přesvědčit 28. listopadu, kdy bude mít film premiéru v kinech.

Autor

Cormac McCarthy se narodil 20. července 1933 v Providence ve státe Rhode Island. Když mu byli čtyři, odstěhoval se společně s rodinou do Knoxvill v Tennessee.

Jeho prvním románem byl titul Strážce sadu (Orchard Keeper, 1965), který byl kladně přijat veřejností. Avšak až kniha Všichni krásní koně (All the Pretty Horses, 1992) přinesla McCarthymu celonárodní ohlas.

V roce 2005 vyšla kniha Tahle země není pro starý (No Country for Old Men). Filmové zpracování pod taktovkou bratří Coenů a s hvězdným obsazením Tomy Lee Jonese a Javiera Bardema, získalo v roce 2008 čtyři Oskary – za nejlepší film, režii (jak pro Ethana, tak i pro Joela Coenovi) a herce ve vedlejší roli – Javiera Bardema.

Předposlední knihou je kniha Cesta (The Road, 2006), za kterou získal McCarthy v roce 2007 Pulitzerovu cenu. Film se dočkal opět filmového zpracování v hlavní roli s Viggo Mortensenem, který společně se svým synem putuje postapokalyptickým světem a snaží se dostat k moři. Tam je ještě stále naděje, že si lidé zachovali svou lidskou podstatu.

Soutěž

Vyhrajte balíček kniha Konzultant + 2 lístky do Cinestaru na film v naší soutěži, která končí v pátek 29. 11. Nejoriginálnější odpovědi na soutěžní otázku vybereme 30. 11. a 5 výherců budeme kontaktovat e-mailem.

Výherci soutěže jsou:

  • Michal Roll 
  • Miluše Kočárníková 
  • Jakub Ehrenberger 
  • Jaroslav Pech 
  • Anna Řepíková

Naši partneři:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *