Knihy, které si musíte přečíst, než budou v kině II

1. Prodloužený víkend

O čem to je: Třináctiletý Henry tráví prodloužený víkend na konci léta sám s matkou, tanečnicí Adele. Opustil je Henryho otec a on se marně snaží svou labilní matku utěšit. Vše se změní, když se neočekávaně stanou rukojmím zakrváceného muže. Ale bude to právě neprávem obviněný únosce, kdo Henrymu poskytne cenné otcovské rady a navždy ovlivní jeho život.

Proč byste ji měli číst: Sváteční víkend je první román Joyce Maynardové, který vyšel v Česku. Tuto krásnou knihu s dojímavým příběhem vydalo v roce 2010 nakladatelství Ikar.

Předpokládané datum premiéry filmu: 2. února 2014

Hrají: Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith

2. Vampýrská akademie

O čem to je: Lissa Dragomirová je Morojská princezna: smrtelná vampýrka s nezničitelnou vazbou k zemské magii. Za každou cenu musí být chráněna před Strigoji, nejdivočejšími a nejnebezpečnějšími vampýry – před těmi, kteří nikdy nezemřou. Mocná kombinace krve člověka a vampýra dělá z Rose Hathawayové, nejlepší kamarádky Lissy, dhampýrku. Je předurčena vést nebezpečný život, jen aby Lissu ochránila před Strigoji. Ti jsou rozhodnutí z Lissy udělat jednu z nich. Po dvou letech nezákonné svobody jsou Rose s Lissou chyceny a odvedeny zpět do Akademie svatého Vladimíra, ukryté v hlubokých lesích Montany. Rose bude pokračovat ve svém vzdělávání budoucí Strážkyně. Lissa se vrátí do pozice královny sociálního života Morojů. A obě dívky budou lámat srdce. Strach donutil Lissu s Rose utéct ze Svatého Vladimíra, ale jejich svět je plný nebezpeční venku i uvnitř železných bran Akademie. Dívky musí najít způsob, jak v tomto světě přežít, jak čelit pokušení zakázaných lásek a nepolevit na ostražitosti, nebo Strigojové z Lissy udělají jednu z nich už navždy… (richellemead.cz)

Proč byste ji měli číst: Richelle Mead je vynikající spisovatelka, která umí zaujmout a vtáhnout vás do děje. Její postavy jsou promyšlené a okamžitě si je oblíbíte. Navíc nakladatelství Domino chystá nové vydání knihy s krásnou filmovou obálkou doplněné o unikátní fotografie z natáčení a rozhovor s autorkou. Vychází 12. února.

Předpokládané datum premiéry filmu: 6. března 2014

Hrají: Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovskij, Olga Kurylenko, Cameron Monaghan

3. Divergence

O čem to je: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas si vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Proč byste ji měli číst: Divergence je první díl fantastické série, která je do poslední stránky originální a chytlavá. Nečekejte pohádku, příběh je až bolestivě skutečný a můžu vám zaručit, že budete hned chtít číst další a další díl. Závěrečná kniha trilogie vyjde v nakladatelství CooBoo pod názvem Aliance 7. dubna 2014. Zatím si můžete přečíst recenzi originálního vydání.

Předpokládané datum premiéry filmu: 3. dubna 2014

Hrají: Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Ray Stevenson, Ansel Elgort, Theo James

4. Nekonečná láska

O čem to je: Film Nekonečná láska vypráví příběh dívky z vyšší společnosti (Gabriella Wilde), která prožívá neobyčejný a vášnivý milostný vztah s charismatickým mladíkem (Alex Pettyfer). Jejich láska se nelíbí rodičům, kteří se jej snaží bezohledně a všemi způsoby ukončit.

Proč byste ji měli číst: Nekonečná láska vyšla poprvé před třemi desítkami let a ze svého autora udělala „současného amerického mistra milostného příběhu“. Román, kterého se prodaly více než dva miliony výtisků a byl přeložen do více než dvaceti jazyků, líčí strhující příběh vášně a posedlosti dvou mladých lidí. V českém jazyce vyjde poprvé u Knižního klubu letos v dubnu.

Předpokládané datum premiéry filmu: 24. dubna 2014

Hrají: Gabriella Wilde, Alex Pettyfer, Robert Patrick, Joely Richardson, Rhys Wakefield, Bruce Greenwood

5. Hvězdy nám nepřály

O čem to je: Film podle knižní předlohy Johna Greena se točí okolo příběhu šestnáctileté Hazel Grace Lancaster, které před třemi lety diagnostikovali rakovinu štítné žlázy. Hazel se na schůzce podpůrné skupiny seznámí s Augustem Watersem, vyléčeným pacientem leukémie, který tam chodí jako podpora svého kamaráda. Když se jejich vztah začne prohlubovat z pouhého přátelství, snaží se Hazel uchovat si odstup, protože se bojí, že zemře a Guse to hodně poznamená, ale Gus se jí snaží splnit její největší přání, a to je letět do Amsterodamu a setkat se s jejím oblíbeným spisovatelem Peterem van Houtenem.

Proč byste ji měli číst: Nejvtipnější smutný příběh, krásný, dojemný a skvěle odvyprávěný.

Předpokládané datum premiéry filmu: 6. června 2014

Hrají: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Willem Dafoe, Laura Dern, Nat Wolff

6. Modrá jako safír

O čem to je: Gwendolyn Shepherdová je normální šestnáctiletá dívka, pocházející z rodiny opředené mnoha tajemstvími. Ta se týkají zvláštního genu, který je vždy předáván někomu v rodině a který umožňuje cestovat v čase. Právě tento gen má Gwendolyn, která společně s dalším nositelem genu, Gideonem, řeší nejasný úkol, který sahá hluboko do minulosti. A být navíc čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. Koneckonců mají s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdřív dostat pod kontrolu.

Proč byste ji měli číst: Série Drahokamy přináší nevšední příběh o cestování časem, který nebudete chtít, aby skončil. Celou trilogii u nás vydalo nakladatelství CooBoo.

Předpokládané datum premiéry filmu: 7. srpna 2014 

Hrají: Maria Ehrich, Jannis Niewöhner

Trailer 1. dílu:


7. Labyrint: Útěk

O čem to je: Thomas (Dylan O’Brien), se jednoho dne probudí bez jakýchkoliv vzpomínek v černém výtahu zvaném box. Když se z něj dostane, objeví další chlapce, kteří si ovšem také nic nepamatují. Ti ho přivítají na místě zvaném Glade, které je obklopené velkým bludištěm. Během posledních třiceti dnů sem každou noc přibyl jeden chlapec. Ti, kteří si přece jen nějaké vzpomínky vybavují, trvají na tom, že Thomase už viděli. Navíc dojde k dramatické změně, když se jednoho dne místo nového chlapce objeví dívka. Thomas se bude muset připojit ke skupině známé jako Runners a najít cestu na svobodu. (ČSFD.cz)

Proč byste ji měli číst: Maze Runner je vynikající série, která se skvěle hodí pro fanoušky Hunger Games nebo Divergence. Na srpen 2014 chystá Knižní klub vydání prvního dílu.

Předpokládané datum premiéry filmu: 18. září 2014

Hrají: Dylan O´Brien, Thomas Brodie-Sangster, Kaya Scodelario, Will Poulter

8. Zmizelá

O čem to je: Amy Dunnová (Rosamund Pike) zmizela v den pátého výročí svatby. Nick (Ben Affleck), její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?

Proč byste ji měli číst: Zmizelá je syrový, napínavý psychothriller, který jde až na hluboké dno lidské duše. Odhaluje skutečnou podobu lásky a touhy milovat, být milován a hlavně ovládat. Charakter postav Gillian Flynnová vykreslila do nejmenších detailů, a to co oba hlavní aktéry utvářelo, to co je dělalo lidskými bytostmi, jim zároveň lidskost dokázalo sebrat. Čtěte recenzi Kristýny Pekárkové.

Předpokládané datum premiéry filmu: 9. října 2014

Hrají: Ben Affleck, Rosamund Pike

9. Hunger Games: Síla vzdoru, 1. část

O čem to je: Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo. Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká.

Proč byste ji měli číst: Upřímně, pokud jste četli první dva díly, třetí si nemůžete nechat ujít. A pokud jste náhodou nečetli ani jeden, tak je nejvyšší čas to napravit. Legendární dystopická série vás pohltí, šokuje, rozbrečí. Absolutně vynikající čtení.

Předpokládané datum premiéry filmu: 20. listopadu 2014

Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman

Trailer 2. dílu:


10. Hobit: Tam a zase zpátky

O čem to je: Toto je příběh o tom, kterak se Pytlík vydal za dobrodružstvím a shledal, že náhle dělá a říká naprosto neočekávané věci… Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlného a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny ve Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu „tam a zase zpátky“. Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a velmi nebezpečného draka… Ve druhém díle filmu jsme konečně byli svědky setkání draka Šmaka s Bilbem Pytlíkem v Osamělé hoře. A co bude dál?

Proč byste ji měli číst: Tolkien svým Hobitem položil základy žánru fantasy a je po právu považován za legendu. Nestavte se však ke knize jako k povinné četbě, užijte si tento fantastický příběh plný trpaslíků, elfů, obřích pavouků, zlobrů a hlavně draka Šmaka bez předsudků. Pak to bude stát zato.

Předpokládané datum premiéry filmu: 18. prosince 2014

Hrají: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Elijah Wood, Evangeline Lilly, Hugo Weaving, Orlando Bloom, Luke Evans, Cate Blanchett, Ian McKellen

Trailer 2. dílu:

Kromě výše zmíněných filmů se můžete těšit také na nového (a modernizovaného) Frankensteina, adaptaci knihy Dárce Lois Lowrynové, zfilmování dalšího legendárního komiksu Franka MilleraSin City: Dáma, pro kterou se zabíjí, adaptaci knihy Temné kouty Gillian Flynnové (autorka výše zmíněné Zmizelé), film Angeliny Jolie podle knihy Nezlomený a adaptaci autobiografické knihy Divočina.

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *