Knihy, které si musíte přečíst, než budou v kině (2/2016)

1. Sebevražedný oddíl

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Je to dobrý pocit, být ten zlý… Dejte dohromady tým těch nejnebezpečnějších superzločinců na celém světě, kteří si právě kroutí své tresty, vyzbrojte je tím nejefektivnějším arzenálem, který má vláda k dispozici, a pošlete je porazit záhadnou nepřemožitelnou entitu.

Premiéra filmu: 4. srpna

Hrají: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney

2. Zlodějka

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Šlechtična Hideko žije v ústraní na venkovském panství se svým strýcem a poručníkem. Chlípný strýc vychovává Hideko přísnou rukou a čeká, až dospěje, aby si ji mohl vzít a zmocnit se jejího bohatství. V domě se však objevuje podvodník, který zosnuje příchod mladé komorné Sookee, ve skutečnosti chudé kapsářky, která mu má pomoci nebohou Hideko svést. Dobře promyšlený plán ale začíná hatit vášeň, která mezi dvěma dívkami zahoří. Brzy navíc přestává být jasné, kdo koho ve skutečnosti podvádí. Příběh bestselleru Zlodějka spisovatelky Sarah Waters do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století převedl jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti Park Chan-wook a vytvořil dynamický thriller Komorná plný zvratů prodchnutý podmanivou erotickou atmosférou.

Premiéra filmu: 11. srpna

Hrají: Tae-ri Kim, Min-hee Kim, Jeong-woo Ha, Jin-woong Jo

3. Obr Dobr

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Malá osiřelá holčička, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!

Premiéra filmu: 1. září

Hrají: Mark Rylance, Bill Hader, Penelope Wilton, Rebecca Hall, Jemaine Clement

4. Zloději zelených koní

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Zběhlý student geologie Pavel a nezaměstnaný zemědělec Kačmar se živí jako nelegální kopáči vltavínu, zelených polodrahokamů z jižních Čech. Ten první proto, aby nebyl závislý na manželce Karolíně, ten druhý, aby uživil rodinu. Existence na hraně zákona jim dává peníze, svobodu a nezávislost, ale také vyžaduje těžkou fyzickou dřinu, obezřetnost před policií a převrácený životní režim. Dřou, riskují, utíkají, potýkají se s nebezpečím. Při kopání vltavínů jde totiž i o život. To se Karolíně nelíbí. Chce, aby Pavel nechal kopání a vrátil se do normálního světa. Ukáže se však, že Karolína má i další důvody, které se už zdály být pohřbeny v minulosti, minulosti, která se s vltavíny znovu vyplavila na povrch. 

Premiéra filmu: 8. září 

Hrají: Pavel Liška, Marek Adamczyk, Jenovéfa Boková, Gabriela Míčová, Šárka Vaculíková, Bolek Polívka

5. Sully: Zázrak na řece Hudson

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: První problémy se na každodenní trase New York – Seattle objevily už minutu po startu, když se do motoru Airbusu dostalo hejno ptáků. Kapitán Sully zareagoval rychle a bezchybně a riskantní manévr zvládl bez přípravy. Z letadla se totiž stal šedesátitunový kluzák a na manévrování mu zbývaly necelé tři minuty. Sullymu se podařilo neuvěřitelné – přistát na řece Hudson nedaleko New Yorku a zachránit tak život nejenom těm 155 lidem na palubě. Dvacet pět minut po tomto riskantním přistání už bylo celé letadlo téměř pod vodou. Kapitán vystoupil na palubu lodi až jako poslední. Zeptal jsem se ho, jestli se ven dostali všichni. Řekl, že uličku prošel dvakrát, zkontroloval všechna sedadla a nikoho neviděl. Až potom i on sám vstoupil do záchranného člunu. Za hrdinské zvládnutí této výjimečné situace odměnili Chesleyho Sullenbergera dva američtí prezidenti, kteří se zrovna v Bílém domě střídali – George Bush mu osobně poděkoval a Barack Obama ho pozval na svou inauguraci.

Premiéra filmu: 8. září

Hrají: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser


6. Dítě Bridget Jonesové

KNIHY V ČEŠTINĚ

O čem to je: Trvalo to trvalo, ale nejslavnější single holka na světě je konečně zpátky mezi námi. Podle názvu to sice vypadá, že se na ni konečně usmálo štěstí, ale to by nebyla Bridget, kdyby takový prostý akt, jakým je třeba početí, neprovázely znepokojivé otázky. Například ta, kdo je OTCEM.

Premiéra filmu: 15. září

Hrají: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey, Emma Thompson

7. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná “podivnost” může zachránit jeho nové přátele.

Premiéra filmu: 29. září

Hrají: Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, Ella Purnell

8. Dívka ve vlaku

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ | AUDIOKNIHA

O čem to je: Každý den na cestě do práce jezdí Rachel Watson vlakem kolem města Witney. Vlak projíždí kolem svého starého domu, kde bydlí její exmanžel se svou novou manželkou Annou. O pár domů dál každý den vidí jiný manželský pár. Rachel si postupně tento pár oblíbí a sama pro sebe si je pojmenuje ‚Jess a Jason‘. Zdá se, že mají dokonalý život, a Rachel jim zároveň závidí i přeje jejich štěstí. Jednoho dne, když projíždí kolem jejich domu, stane se svědkem něčeho, co od základu změní vše, co si dosud o tomto páru myslela.

Premiéra filmu: 6. října

Hrají: Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux, Luke Evans

9. Inferno

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ | AUDIOKNIHA

O čem to je: Harvardský symbolog Robert Langdon se tentokrát ocitá v samotném srdci Itálie, aby pomohl vyřešit záhadu, jež je pozoruhodně propojena s jedním z největších literárních děl všech dob – Dantovým Peklem. Při svém tajuplném poslání se Langdon musí střetnout s neznámým, hrůzu nahánějícím protivníkem: proplétá se přitom nejen labyrintem florentských, benátských či istanbulských uliček, tajnými chodbami, skrytými komnatami, ale také labyrintem narážek a kódů. Jediná vodítka mu v jeho pátrání nabízí jenom Dantova temná epická báseň – a čas přitom neúprosně pádí. Až uplyne, má dojít ke katastrofě, která navždy změní celý svět…

Premiéra filmu: 13. října

Hrají: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Irrfan Khan

10. Nevracej se

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Reacher se konečně dostane ze zasněžené Jižní Dakoty do svého cíle v severovýchodní Virginii, do místa kousek od Washingtonu: do hlavního stanu své staré jednotky, sto desáté jednotky vojenské policie. Stará kamenná budova pro něj znamená jediný domov, jaký kdy poznal. Chce se tam osobně sejít s novým velícím důstojníkem, majorem Susan Turnerovou, do té doby jen vřelým vzrušujícím hlasem z telefonu. Za psacím stolem velícího důstojníka však nesedí Susan Turnerová. A Reacher se dozvídá dvě šokující zprávy – jednu velice osobní a jednu, která by ho mohla dostat do vězení.

Premiéra filmu: 20. října

Hrají: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh

11. Lichožrouti

KNIHY V ČEŠTINĚ

O čem to je: LICHOŽROUTI jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Na ploše animovaného dobrodružného gangsterského příběhu dvou znepřátelených lichožroutských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek, je vykreslen svět podobný lidskému, nenásilně a s humorem vlastním spisovateli a básníkovi Pavlu Šrutovi, spoluautorovi scénáře a autorovi dnes již slavné knižní předlohy. Osudy hlavních protagonistů – LICHOŽROUTů a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného člověka – PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého lichožrouta HIHLÍKA. Ten je ve filmu záhy „dahlovsky“ postaven do role sirotka a outsidera. Malý hrdina čerpá sílu z pevného vztahu, který měl se svým ušlechtilým lichožroutím dědečkem, který jej vychoval a v novém drsnějším lupičském domově svého mafiánského strýce PADREHO, kam po smrti dědečka odchází, své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že jej zavedou často do prekérních situací. Pokud je s těžkým srdcem vědomě poruší, pak pouze proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.

Premiéra filmu: 20. října

Hrají: Ondřej Trojan, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert, Josef Somr, Jolka Krásná, Marek Taclík, Tatiana Vilhelmová

12. Volání netvora

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Přízrak se zjevil pár minut po půlnoci. Jako by měl třináctiletý Conor od té doby, co jeho máma těžce onemocněla, o noční můry nouzi. Jenže tohle strašidlo bylo jiné, než čekal. Vypadalo jako strom, mluvilo starobylým jazykem a žádalo po Conorovi tu nejnebezpečnější věc – pravdu. 

Premiéra filmu: 20. října

Hrají: Lewis MacDougall, Liam Neeson, Felicity Jones, Sigourney Weaver

13. Muž jménem Ove

KNIHA V ČEŠTINĚ | AUDIOKNIHA

O čem to je: Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety – což on sám považuje za převrat -, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí – začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a pastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkávají.

Premiéra filmu: 10. listopadu

Hrají: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Tobias Almborg

14. Fantastická zvířata a kde je najít

KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku?

Premiéra filmu: 17. listopadu

Hrají: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler

Filmy, které nemají potvrzenou premiéru v ČR:

15. Světlo mezi oceány

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Uhrančivý příběh o lidské touze po štěstí a rozporech, které s sebou přináší, ale také o lásce a lidskosti, jež hlavním hrdinům dodávají dílu překonat i ty nejtěžší životní zkoušky. Válečný hrdina Tom Sherbourne prošel běsněním na západní frontě a nyní touží především po místě, kde by znovu našel vnitřní klid. Stane se strážcem majáku na Janusově ostrově u západního pobřeží Austrálie. Po čase najde i milující ženu, jež je ochotná snášet s ním drsné podmínky, které s sebou život na majáku přináší. Ke štěstí jim chybí jen požehnání v podobě dítěte.

Světová premiéra: 2. září

Hrají: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz

16. Všemi dary obdarovaná

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci — kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?

Světová premiéra: 23. září

Hrají: Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine, Dominique Tipper, Anamaria Marinca, Sennia Nanua

17. Historie před soudem

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: V roce 1993 vydala Deborah E. Lipstadtová, profesorka židovských studií na Emory University, první komplexní dějiny hnutí, které popírá holocaust. V této své veřejné, kriticky pojaté zprávě označuje Lipstadtová Davida Irvinga – plodného, uznávaného a známého autora knih o druhé světové válce, jenž napsal řadu kontroverzních prohlášení o Hitlerovi a Židech – za jednoho z nejnebezpečnějších propagátorů hnutí popírajícího holocaust. O rok později žaloval David Irving profesorku Lipstadtovou a jejího nakladatele, britskou společnost Penguin. Proces před londýnským soudem, profesorka Lipstadtová a potažmo i celá historiografie holocaustu přitáhla pozornost médií. Po dalších pěti letech, když David Irving tento proces po desetiměsíčním intenzivním jednání před soudem prohrál, objevily se na prvních stranách deníků a časopisů napříč světem palcové titulky o velkém vítězství profesorky. Důsledky procesu tím však zdaleka nekončily.

Světová premiéra filmu: 30. září

Hrají: Rachel Weisz, Andrew Scott, Timothy Spall, Tom Wilkinson, Mark Gatiss

18. Můj nejhorší školní rok

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Dvanáctiletý Rafe Khatchadorian začíná rok v nové škole. Pro nováčka je to noční můra, než pochopí nové zvyklosti a různá ředitelská nařízení. Zvlášť když má Rafe na angličtinu dračici, která na něj dští oheň, a v tělocviku ho mučí kulturista. A to si Rafe hned první den omylem sedne do lavice k spolužákovi, kterému přezdívají Miller Mlátička, co šikanuje mladší a jeho ruce jsou velikosti XXXL.

Světová premiéra filmu: 7. října

Hrají: Lauren Graham, Isabela Moner, Adam Pally, Rob Riggle, Thomas Barbusca, Griffin Gluck

19. Americká idyla

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Svěže napsaný a intelektuálně důvtipný příběh Švéda Levova, vynikajícího univerzitního sportovce, který dospívá v poválečných letech všeobecné hospodářské prosperity, ožení se navíc s krásnou Miss New Jersey a zdědí otcův výnosný podnik. Americká idyla však netrvá dlouho – přichází rok 1968 a s ním Švéda opouští i vrtošivá štěstěna. Z dcery Merry se stává zarputilá aktivistka hnutí proti vietnamské válce a Švédova představa rodinného štěstí stejně jako jeho duševní integrita se tříští. V jediném

Světová premiéra: 28. října

Hrají: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning

Na který film se těšíte nejvíc? Napište nám do komentářů.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *