Knihy, které si musíte přečíst, než budou v kině (1/2016)

1. Sázka na nejistotu

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank.

Premiéra filmu: 7. ledna

Hrají: Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell

2. Zmrtvýchvstání

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald a Jim Bridger. Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu.

Premiéra filmu: 14. ledna

Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson

3. Dánská dívka

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Skutečný příběh malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se dále rozvinulo strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění. „Uděláš pro mě něco?“ zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví. Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit. Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?

Premiéra filmu: 4. února

Hrají: Eddie Redmayne, Amber Heard, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts

4. Pýcha, předsudek a zombie

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Adaptace klasického románu Jane Austenové s odvážnou Elizabeth, srdečnou Jane, trochu nesnesitelnou paní Bennetovou, povýšeným panem Darcym… a hordou obživlých mrtvol.

Premiéra filmu: 5. února (uvedení v ČR zatím nebylo potvrzeno)

Hrají: Jack Huston, Sam Riley, Suki Waterhouse, Bella Heathcote, Lena Headey, Lily James, Matt Smith

5. Volba

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Travis Parker má vše, co by si muž mohl přát – dobrou práci, krásný dům a spoustu kamarádů na trávení volného času. Je si téměř jist, že romantický vztah by jeho pohodlný život jen zkomplikoval. Názor změní ve chvíli, kdy se jeho novou sousedkou stane Gabby Hollandová. Přestože se k Travisovým pokusům o sblížení nejprve staví nepřátelsky, jeho nezdolnost je nakonec svede dohromady. Ale to je teprve začátek jejich dlouhé společné cesty, na jejímž konci bude jeden z nich muset volit: Jak daleko se smí zajít, aby naděje na lásku zůstala živá? Předpokládané datum vydání březen31

Premiéra filmu: 5. února (uvedení v ČR zatím nebylo potvrzeno)

Hrají: Alexandra Daddario, Teresa Palmer, Maggie Grace, Benjamin Walker

6. Brooklyn

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Příběh mladé irské imigrantky, která se v padesátých letech vydává do New Yorku najít práci a začít nový život. Ve velkoměstě si nejprve velmi těžko zvyká, ale po té, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stesk po domově pomalu mizí. Po smrti své sestry se ale musí vrátit za matkou do rodného Irska a vedle starých přátel zde potkává i novou lásku.

Premiéra filmu: 25. února

Hrají: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Julie Walters, Jim Broadbent

7. Než jsem tě poznala

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, dlouholetého přítele a svět končící s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louisa měnit musí. A tak přijme jednu velmi neobvyklou nabídku. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici. Přesto tyto dva svěde osud dohromady.

Premiéra filmu: 3. března (změna: premiéra posunuta na 30. června)

Hrají: Emilia Clarke, Sam Claflin, Matthew Lewis, Charles Dance

8. Aliance

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala…

Premiéra filmu: 10. března

Hrají: Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts, Zoë Kravitz, Miles Teller, Ansel Elgort

9. Rudý kapitán

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné“ výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá…

Premiéra filmu: 10. března

Hrají: Maciej Stuhr, Oldřich Kaiser, Martin Finger, Michal Suchánek, Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, Ladislav Chudík

10. Už je tady zas

KNIHA | AUDIOKNIHA

O čem to je: Co by se stalo, kdyby se Hitler v roce 1945 nezabil, ale záhadně se dostal do roku 2011? Hitler se probudí v roce 2011 na louce, kde kdysi stál jeho bunkr. Netuší, co se stalo, začne objevovat moderní společnost a zjišťuje, jak to nakonec po válce dopadlo. Všimne si ho ale filmová producentka, která si myslí, že jde o skvělého imitátora a začne ho obsazovat do různých filmů, seriálů a do dalších rolí. Hitler se rychle stane hvězdou a naskytne se mu tak příležitost, jak šířit svoji ideologii.

Premiéra filmu: 17. března

Hrají: Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katja Riemann

11. Pátá vlna

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Po První vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A Třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po Čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu. Teď se blíží Pátá vlna a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání: rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné.

Premiéra filmu: 14. dubna

Hrají: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Hunter Denoyelles, E. Roger Mitchell, Terry Serpico

12. Kniha džunglí

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Chromý tygr Šer Chán ukradl lidské mládě, aby ho sežral. Dítě zachrání vlci a pojmenují je Mauglí neboli Žába. Vychovají ho jako svého bratra. Jak Mauglí dorůstá, postupně se seznámí s dalšími zvířaty. Jeho nejlepšími přáteli se stanou moudrý medvěd Balů a černý pardál Baghíra. Jenže tygr na svůj původní plán nezapomněl. Vetřel se do přízně několika mladých vlků a touží se pomstít za ponížení…

Premiéra filmu: 21. dubna

Hrají: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson, Christopher Walken

13. Alenka v říši divů: Za zrcadlem

KNIHA V ČEŠTINĚ

O čem to je: Alenka Kingsleigh v uplynulých letech následovala šlépěje svého otce. Po svém návratu do Londýna narazí na magické zrcadlo, skrz které se vrátí zpět do fantastické Podzemní říše, kde se setkává se svými starými přáteli Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kočkou Šklíbou a Kloboučníkem, který přišel o svou velkolepost. Bílá královna Mirana posílá Alenku hledat kovový glób, který se nachází uvnitř komnaty velkých hodin, jež pohánějí všechen čas. Alenka se vydává na nebezpečný závod, při kterém narazí na staré přátele i nepřátele, aby zachránila Kloboučníka dřív, než vyprší čas.

Premiéra filmu: 26. června

Hrají: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen

14. Obr Dobr

KNIHA V ČEŠTINĚ | KNIHA V ANGLIČTINĚ

O čem to je: Malá osiřelá holčička, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!

Premiéra filmu: 30. června

Hrají: Mark Rylance, Bill Hader, Penelope Wilton, Rebecca Hall, Jemaine Clement

15. Legenda o Tarzanovi

KNIHA V ČEŠTINĚ | DVOJJAZYČNÉ VYDÁNÍ

O čem to je: Kdo by neznal Tarzana (Bílou kůži), muže, kterého v africkém pralese vychovali lidoopi? Tarzan of the Apes (česky Tarzan, syn divočiny nebo Tarzan z rodu Opů) vyšel jako úvodní díl v roce 1912 v časopisu All-Story, knižně pak v roce 1914. Následovalo dalších dvacet tři dílů, poslední dva vyšly až po smrti jejich autora, amerického romanopisce Edgara Rice Burroughse (1875 – 1950), a další čtyři díly byly napsané jinými autory. V knihách vystupuje inteligentní, neohrožený a spravedlivý Tarzan, hovořící mnoha jazyky lidskými i zvířecími. Zažívá spoustu dobrodružství, ať už sám nebo se svou americkou ženou Jane a jejich synem.

Premiéra filmu: 7. července

Hrají: Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Christoph Waltz

Na který film se těšíte nejvíc? Napište nám do komentářů.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *