Knihy, které si musíte přečíst, než budou v kině

1. Město z kostí

O čem to je: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i lovci stínů… Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Proč byste ji měli číst: Skvělá a poměrně dlouhá série, která ale rozhodně stojí za přečtení. Skvěle vymyšlené prostředí a iritující zápletka.

Předpokládané datum premiéry filmu: 12. září 2013

Hrají: Lena Headey, Lily Collins, Jonathan Rhys Meyers, Robert Sheehan, Jamie Campbell Bower, Kevin Zegers

2. Serena

O čem to je: Píše se rok 1929 a novomanželé George a Serena Pembertonovi přijíždějí z Bostonu do hor Severní Karolíny, kde chtějí založit dřevařskou firmu. George místní prostředí zná, žil tu dost dlouho, a dokonce zplodil nemanželské dítě, ale Serena je v horách nováčkem. Záhy však dokazuje, že si s muži v ničem nezadá.

Proč byste ji měli číst: Odvážné historické drama, které nenudí.

Předpokládané datum premiéry filmu: 27. září 2013

Hrají: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence

3. Rohy

O čem to je: Před rokem přišel Iggy Perrish o jediného člověka, kterého skutečně miloval. Ráno po prvním výročí znásilnění a vraždy své přítelkyně se probouzí s kocovinou a s rohy na čele. Stal se z něj nakonec děsivý ďábel, za kterého už ho stejně mnozí mají? Ig záhy zjišťuje, že k rohům dostal nádavkem i schopnosti, s jejichž pomocí dokáže odhalit zlo, jež ho připravilo o jeho lásku.

Proč byste ji měli číst: Kluk, kterému narostou rohy. Slyšeli jste poslední dobou o něčem originálnějším?

Předpokládané datum premiéry filmu: 11. října 2013

Hrají: Juno Temple, Daniel Radcliffe

4. Carrie

O čem to je: Děj Kingova prvního románu se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.

Proč byste ji měli číst: Povinná četba pro všechny fanoušky hororu. Carrie už má na kontě několik filmů a pořád se dočkáváme remaků – záruka kvality.

Předpokládané datum premiéry filmu: 17. října 2013

Hrají: Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Judy Greer

5. Učeň lovce duchů

O čem to je: Lovec duchů je muž, jehož úkolem je chránit obyvatele země před čarodějnicemi, strašidly a ostatním zlem. Navzdory jeho neocenitelné práci se mu všichni vyhýbají. Po smrti posledního učně přijímá lovec duchů mladého Thomase Warda, který je sedmým synem sedmého syna, a tím pádem je oprávněn tuto práci vykonávat. Během jeho první cesty z nákupu dojde k potyčce s místními kluky, které odežene Alice, dívka se špičatými botami, před kterou lovec duchů Thomase varoval. Ta ho navede k propuštění staré

Proč byste ji měli číst: Čarodějných příběhů známe spousty, ale série od Josepha Delaneyho jednoznačně vyčnívá.

Předpokládané datum premiéry filmu: leden 2013

Hrají: Jeff Bridges, Sam Claflin, Julianne Moore, Alicia Vikander, Ben Barnes

6. Enderova hra

O čem to je: Vědeckofantastický román, který můžeme doporučit všem milovníkům dobré literatury. Román nejen o zápasu pozemské civilizace se smrtelným nebezpečím z kosmu, ale také o přátelství, bratrské lásce a nenávisti. Kniha je napsána strhujícím způsobem a patří k tomu nejlepšímu, co současná americká SF produkce nabízí.

Proč byste ji měli číst: Mladý nadaný kluk se připravuje ve vojenské akademii na invazi mimozemšťanů. Co k tomu dodat?

Předpokládané datum premiéry filmu: 31. října 2013

Hrají: Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley

7. Zlodějka knih

O čem to je: Téma druhé světové války a holokaustu se Zusakovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat. Příběh líčí jednak pohledem všudypřítomné smrti, jednak dítěte, navíc dítěte žijícího v poraženém Německu.

Proč byste ji měli číst: To snad ani nemusíme říkat:)

Předpokládané datum premiéry filmu: leden 2014

Hrají: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse

8. Vampýrská akademie

O čem to je: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu.

Proč byste ji měli číst: Vampýrská akademie je nejlepší série Richelle Mead. Celosvětově extrémně oblíbené knížky, které přináší zase jiný příběh ze světa vampýrů. A hlavní hrdinka je fantastická.

Předpokládané datum premiéry filmu: 13. února 2014

Hrají: Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovskij, Joely Richardson

9. Divergence 

O čem to je: V Chicagu budoucnosti je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Candor (poctivost), Abnegation (nesobeckost), Dauntless (odvážnost), Erudite (inteligence), a Amity (mírumilovnost). V takovém světě žije Beatrice. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život.

Proč byste ji měli číst: Skvělá knížka, kterou neodložíte. Trochu ve stylu Hunger Games, rozhodně žádná pohádka.

Předpokládané datum premiéry filmu: 3. dubna 2014

Hrají: Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Theo James

Mimo seznam se do budoucna můžete těšit ještě na filmové zpracování knih Hvězdy nám nepřályJestli zůstanuSirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nebo Padesát odstínů šedi a dalších. Pokud fandíte spíše seriálům, tak aktuálně běží Under the Dome podle knihy Stephena Kinga – výborné – a The White Queen podle stejnojmenné předlohy Philippy Gregoryové.

A navíc ještě trailer na Hobbita, nového Percyho Jacksona a teaser z 2. dílu Hunger Games (na ty se můžeme dívat pořád dokola):

Zdroje obrázků: IMDB, Offical VA Movie, Pagetopremiere.com, Entertainment

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *