Kapitol vrací úder (+soutěž o lístky na projekci filmu)

Knihy

Série se skládá ze tří knih, které čtenáře postupně provází bojem mezi obyvateli Panemu a neúprosným Kapitolem, jenž se snaží udržet nadvládu nad zemí. Mladá hrdinka Katniss se společně s kamarádem Peetou dostane do Arény, ze které nelze uniknout jinak, než zabitím ostatních soutěžící. Hunger games nabízí zajímavé zamyšlení nejen o válce a jejích důsledcích, ale i o tom, jak zvrácené prostředky může využívat diktátorská strana k prosazení své moci.

Aréna smrti

V místě bývalé Severní Ameriky, která byla zničená válkou, se rozprostírá země Panem, která je rozdělena do 12 krajů a hlavního města Kapitol, který svému okolí krutě a neúprosně vládne. Aby se zamezilo případným rebéliím každoročně se na Dnu sklizně vylosuje chlapec a dívka, kteří se za svůj kraj účastní televizní reality show Hunger games. V Aréně bojují proti zástupcům z ostatních krajů a poslední přeživší se jako vítěz může vrátit domů. V 74. ročníku je vylosovaná Primulie Everdeenová, mladší sestra hrdinky Katniss. Ta se za svou sestru postaví a do arény nastoupí místo ní. Společně s ní je do Arény vylosován její kamarád Peeta, který jí kdysi zachránil život.

Vražedná  pomsta

Katniss společně s Peetou vyhráli Hunger Games, ale jejich vzdor vůči Kapitolu nesmí zůstat bez odezvy. Dá se očekávat krutá odveta ze strany mocných. Ostatní obyvatelé poznají, že Kapitol není všemocný a postupně dochází ke zbrojení a narůstajícímu odporu. Kapitol chce zpět svou moc a uspořádá speciální vydání Hunger games, kterých se mají zúčastnit výherci předchozích kol. Do boje tak jde Katniss a Peeta znovu. Kapitol tak doufá, že odříznutím od komunikace s obyvateli a případnou smrtí obou výherců, získá zpět svou sílu.

Síla vzdoru

Katniss již podruhé přežila Hunger games a nyní se staví do popředí odboje. Jejím cílem je osvobodit Panem od nadvlády kapitolu, ať to stojí co to stojí.

Film

Filmové zpracování Hunger games – Aréna smrti přišlo do českých kin 22. března 2012 a film se držel na prvním místě návštěvnosti kin po celých pět týdnů. Celkově film vydělal okolo 691 milionů dolarů. Do jaké míry bude úspěšné druhé pokračování je otázkou, podle traileru se určitě máme na co těšit.

Začátek natáčení 2. dílu probíhal poblíž Atlanty v Georgii, kde se točil i předchozí díl. Pozdější části pak byly dotáčeny na Havaji. Režisérem je tentokrát rakousko-americký filmař Francis Lawrence, který má na svém kontě filmy jako je Constantine, Já, legenda nebo snímek Voda pro slony. I když došlo ke změně režiséra, herci zůstávají stejní. I v druhém díle se můžeme těšit na Jennifer Lawrence v roli Katnnis, Elizabeth Banks v roli Effie a Joshe Hutchrsona v roli Peety. Titulní skladbu pro film natočila slavná britská kapela Coldplay.

Autorka

Suzanne Collins se narodila 10. srpna 1962 v americkém Hartfordu. Svou kariéru začala v roce 1991, kdy pracovala jako scénáristka televizních pořadů pro děti. Po setkání s Jamesem Proimosem, který jí inspiroval ke spisovatelské dráze, se začala věnovat psaní.

Její první prvotina s názvem Gregor the Overlander ze série The Underland Chronicles se setkala s úspěchem. Avšak není tak známá jako její pozdější série Hunger games. V roce 2008 vyšla první kniha Aréna smrti a pouze v Severní Americe se za první rok prodalo 1,5 milionů knih. To jí v roce 2010 vyneslo místo v populárním seznamu nejvlivnějších lidí světa sestavovaný magazínem Time

Soutěž

Chcete se zúčastnit exkluzivní projekce filmu Hunger Games – Vražedná pomsta? Připravili jsme pro vás soutěž o lístky na půlnoční premiéru do Zlína a večerní projekci do Prahy exkluzivně pro fanoušky Neoluxoru. Soutěž trvá do 18. listopadu, film se promítá 21. listopadu. Soutěžte na našem Facebooku.

Zdroj obrázků: Bontonfilm.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *