Jsem Christine a zítra si na vás nevzpomenu

Christine Lucasová se každé ráno probouzí ve své posteli, jenže v ní není ke svému zděšení sama. Vedle ní leží muž, který tvrdí, že je jejím manželem, a ona si na něj jen nevzpomíná. Po autonehodě ztratila paměť a pokaždé, když jde spát, dojde k pomyslnému “restartu” její paměti. Každý den se tak znovu dozvídá, co se stalo a jak se od té doby vyvíjel její život.

„Až budu v noci spát, z mé mysli se vymaže všechno, co vím dnes. Všechno, co jsem dnes dělala. Zítra se probudím, stejně jako jsem se probudila dneska. Budu si myslet, že jsem ještě dítě. Že mám dosud celý život před sebou.“

Když se jí ozve doktor Nash, navrhne Christine, aby si začala psát deník. Je jen jedna vcelku zvláštní podmínka – manžel o něm nesmí vědět. Ačkoliv se to Christine zdá poněkud zvláštní, postupně začne přicházet na to, že není vše tak, jak se na první pohled zdálo. Její muž jí neříká úplnou pravdu a nastává chvíle, kdy musí zjistit, proč tomu tak je. Mohlo by jí snad hrozit nějaké nebezpečí?

Kniha vyšla v roce 2011 a hned zaznamenala velký úspěch. V současné době vychází ve více než 40 zemích a do kin jde od 18. září filmová adaptace.

Když v květnu 2011 zakoupil filmová práva Ridley Scott, který režíroval známé filmy jako je Vetřelec, Hannibal nebo Gladiátor, bylo jasné, že se filmoví fanoušci mají na co těšit. Scénář a režii svěřil Rowanu Joffému, který už má zkušenosti z filmů The Last Resort a Gas Attack, za které vyhrál cenu Best New British Feature Award.

V roce 2012 získal Rowan Joffé pro hlavní roli Christine herečku Nicol Kidman, která navrhla Colina Firtha (se kterým již spolupracovala na filmu Koleje osudu) pro roli svého manžela Bena. V tom samém roce se součástí filmu stal také herec Mark Strong, který hrál například ve filmech Hvězdný prach, Labyrint lží, Kick-Ass nebo Jeden musí z kola ven.

O autorovi

S. J. Watson se narodil v Midlands a původně studoval fyziku na Birminghamské univerzitě. Poté se přestěhoval do Londýna, kde žije i v současné době.  Pracoval v různých nemocnicích a jeho specializací byla zejména audiologie. Ve svém volném čase se věnoval psaní a v roce 2009 byl přijat do kurzu Writing a Novel na Faberově akademii. Díky tomuto kurzu vznikla kniha Dřív než půjdu spát.

Na jaro 2015 je ohlášena autorova další kniha s názvem The Second Life. Podle posledních zpráv by se mělo jednat o vícevrstvý psychologický thriller, který nebude ochuzen o nečekané zvraty.

Jak se povedlo adaptovat tento netradiční a poutavý thriller, se můžeme přesvědčit již 18. září 2014, kdy má film premiéru v českých kinech.

Zdroje: Wikipedia.org, Csfd.cz, Sj-watson.blogspot.cz, Sjwatson-books.com

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *