Jo Nesbø se vrací! (Na začátek)

O knize

Netopýr je první knihou z detektivní série Joa Nesbøho s komisařem Harry Holem. Odehrává se v Austrálii, kam přijel Harry pomáhat s vyšetřováním vraždy norské dívky. Harry ale není zvyklý hrát druhé housle, a tak se postupem času do vyšetřování plete víc, než je australským kolegům příjemné. Pozná australské podsvětí, ale také svět cirkusových umělců. Netopýrem začíná příběh, který můžete znát z dosud vyšlých románů Joa Nesbøho v českém překladu. Příběh detektiva, který kromě kriminálních případů musí řešit problémy sám se sebou.

Ukázka z Netopýra

O sérii

V Knize Zlín již vyšla celá řada knih s Harry Holem – geniálním detektivem a notorickým pijanem. První byla Nemesis v roce 2011, která stála na počátku české „nesbømánie“. Tehdy asi nikdo nevěřil, že až za rok Jo Nesbø přijede do Prahy, bude se na jeho podpis stát několikahodinová fronta. Příběh Nemesis začal obyčejnou bankovní loupeží, jejíž význam a souvislosti jsou nakonec rozmanitější, než se původně zdálo.

Půl roku po Nemesis Kniha Zlín vydala Pentagram, ve kterém byl Harry Hole na stopě sériovému vrahovi, ale zároveň se dostal až na samé společenské dno. Jeho problémy s alkoholem a také komplikovaný vztah ke svému nadřízenému způsobili, že z Harryho se stala „persona non grata“.

Další knihou série byl Spasitel, ve kterém Harry Hole pátral po elitním zabijákovi, který přijel do Osla splatit prastarou křivdu. Ve Spasiteli Jo Nesbø odkrývá zákulisí Armády spásy a kořeny příběhu sahaly do období balkánského konfliktu.

Zatím nejmrazivější a nejpůsobivější knihou této série je Sněhulák. Po jeho přečtení se řada čtenářů začala bát prvního sněhu, tak sugestivně Jo Nesbø příběh vylíčil. Zlo je všudypřítomné a atmosféra skličující. Harry Hole opět stojí před nebezpečím, které se zdá být silnější, než on sám.

V sérii s Harrym Holem ještě vyjdou další romány. V roce 2009 Jo Nesbø napsal knihu Panserhjerte (Levhart, česky vyjde na podzim 2013) a Gjenferd (Přízrak, česky 2014). V roce 2013 také v norštině vychází Nesbøho zatím poslední kniha nazvaná Policie.

České překlady Joa Nesbøho ale vycházely již dříve (pod názvy Netopýří muž a Červenka nese smrt) v nakladatelství MOBA. Kniha Zlín letos začala vydávat nové překlady. První je Netopýr, následovat budou Švábi a Červenka.

Kdo je Jo Nesbø

Norský spisovatel a hudebník Jo Nesbø dříve pracoval jako makléř a novinář. V současné době patří mezi nejoblíbenější autory detektivek v ČR, rodném Norsku i ve světě. Jeho knihy vycházejí v 35 jazycích ve 140 zemích a prodávají se po milionech.

Literární kariéru odstartoval v roce 1997 detektivkou Flaggermusmannen, která zároveň otevřela sérii s Harry Holem. Kromě nich vydal i román Lovci hlav s novým hlavním hrdinou Rogerem Brownem (ten se navíc dočkal filmového zpracování) a napsal také sérii dětských knih s Doktorem Proktorem (Doktor Proktor a prdicí prášek, Doktor Proktor a vana času a Doktor Proktor a konec světa. Možná…).

Zajímavá je i jeho hudební dráha: Vydal 1 sólové album (Karusellmusikk, 2001) a celkem 5 alb s kapelou Di Derre, v níž působí jako zpěvák a kytarista. Muzika hraje důležitou roli i v jeho knihách.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *